Okouzlena lososovou polévkou s chia semínky, díky Klassi Koolmane!


28. dubna 2017, autor Renata Petrickova,



Prý je šťavnatá, výborná, horká, plná a navíc navrchu s křupavými chia semínky. Těm jsem nikdy moc neholdovala, ale autor této miniaturní kuchařky, Klass  Koolman mě dokázal přesvědčit, navnadit a doslova si je zamilovat! Kdepak, žádné pudingy a saláty a cosi, co může chutnat jako kaviár nebo žabí vajíčka – to byl velmi jednostranný pohled. Doslova ho rozpustil! Podívejte se jenom na tento recept a namlsejte se!

 

 

Letní lososová polévka

 

1 pórek, 2 mrkve, 2 šalotky, 2 lžíce oleje, 750 ml zeleninového vývaru, kousek zázvoru, 200 g rajčatového protlaku, sůl a pepř, lžička pomletých semen koriandru, špetka muškátu, špetka skořice, 350 g filetu z lososa bez kůže, trocha limetkové šťávy, hrst nasekaného kopru, lžička chia semínek

Pórek a mrkev umyjeme a oškrábeme. Pórek nakrájíme na krátké tenké proužky. Mrkev nastrouháme najemno. Šalotku oloupeme a nakrájíme najemno.
V hrnci rozehřejeme olej a zeleninu na něm krátce osmahneme. Zalijeme vývarem. Zázvor oloupeme a nastrouháme do zeleniny.

Přimícháme rajčatový protlak, osolíme, opepříme a dochutíme zbylým kořením. Zeleninu vaříme na mírném plameni asi 10 minut.

Mezitím si opláchneme filety z lososa ve studené vodě, osušíme a nakrájíme na centimetrové kostičky. Přidáme do polévky a necháme 2 – 3 minuty dojít.

Nakonec vše dochutíme šťávou z limetky. Ozdobíme nasekaným koprem a chia semínky.

Víte, že… Vegetariáni a vegani si mohou na této polévce pochutnat i bez lososa.

 

 

 

Napadlo mne k tomu spousta dalšího…

 

Nemusíme zůstávat pouze u této polévky, ale můžeme zabrousit i tam, kde se cítíte nejlépe. Co vás nejvíce na tomto receptu zaujalo? Mne třeba kombinace kopru a chia semínek. Rázem se mi v hlavě objevil nápad udělat kulajdu, parádní čerstvou koprovou se smetanou a pořádnou dávkou chia semínek. Chia a vajíčka. Co třeba vajíčková pomazánka na chleba s chia semínky? Co třeba chléb s chia semínky (ten mimochodem v této kartičkové kuchařce najdete). A takhle to půjde dál a dál a najednou máte chia semínka v kuchyni, ani nevíte jak.

 

Autor totiž opustil klišé, že patří pouze do raw stravy, kde namočená mají opravdu asi pro naše tělo největší využití, ale opatrně tady s nimi vaří a dává je i do takových jídel jako je třeba mleté maso. Masové kuličky, sekaná nebo hamburger či karbanátek – věřte mi, otestovala jsem a nikdo nepoznal, že tam je cosi jiného. A přitom efekt obrovský. Líbí se mi také jeho trend přidávat je do pečených těst a ve finální úpravě vařených potravin, jako je uvedeno v našem receptu na lososovou polévku.

 

Inspirativní!

 

Šťavnaté!

 

Vyjíždějící z kolejí, že chia jsou jen pro úplně zdravou výživu!

 

Ne, jsou pro každé jídlo, jsou pro každé vyvážené a pořádně vymlsané jídlo.

 

Klass Koolman sestavil 36 receptů, kde hlavní roli hrají chia semínka. Semínka šalvěje hispánské, pochází původně ze Střední Ameriky. Postupem času tato pouštní rostlina s modrofialovými květy zdomácněla i v Austrálii. Semena znali už staří Aztékové a Mayové právě pod názvem „chia“, což v jejich jazyce znamená „síla“. Traduje se, že jedna lžíce semínek chia poskytne člověku dostatek živin na 24 hodin.

 

Chia semínka nevystavujeme vysokým teplotám, které by ničily jejich cenné látky. Najdete tu základní recept na CHIA GEL, který skvěle nahrazuje vejce! Chia semínka vydrží až rok při skladování na suchém místě, aniž by utrpěla jejich kvalita nějakou újmu.

 

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2017, www.synergiepublishing.com

 

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička