Elementární logika


18. května 2017, autor Eva,



Napsala jsem pohádku o dobrodružné námořní výpravě na ostrovy, které se zjevují jen za úplňku a jenom na 24 hodin a pak zase zmizí. V příběhu je kapitola, v níž bouře vyvrhne loď na malý magnetický ostrov.

 

Loď uvízne na kraji obřího kráteru, jehož dno je zaplaveno vřící bublající vodou, a zde se nebezpečně pohupuje. Hrdinové stačí z lodi vylézt a ta se ihned poté sesune po stěně kráteru do horké lázně. Hledají způsob, jak se dostat přes horkou vodu do lodě. Ostrov je zcela pustý a žádné šikovné udělátko k tomuto účelu zde nenajdou.

 

Hloubavý hvězdář Sebastian nakonec vymyslí, že si vyrobí laso z oblečení a pásku od kalhot. Zoolog Tobias, který umí krotit divoké koně, jej bravurně hodí na zlomený hlavní stěžeň a loď přitáhnou ke kraji jezera v kráteru. Sebastian vleze do lodi, uváže kotevní lano na vazák a vyhodí ho ven Tobiasovi. Nyní zbývá provést nejdůležitější část celé akce, a to vytáhnout loď z kráteru ven.

 

Zde začnu pochybovat. Stěna kráteru je sice šikmá a hladká jako sklo, ale dokáže pět chlapů po ní vysoukat několikatunovou plachetnici? To nemůžou dát! Volám kamarádovi Luďkovi. Je projektant, leccos si dovede spočítat, ten to určitě bude vědět. Luděk mě ujistí, že by to pět chlapů nevytáhlo, i kdyby se roztrhli. Navíc byl s partou "jachtat" na moři a ví, co to obnáší manipulovat s takovou lodí.  Nakonec mně povídá: "Ale proč tohle vůbec řešíš? Vždyť je to jen pohádka!"

 

Namítám: "Ano, v pohádce mohou vystupovat nadpřirozené bytosti, dít se neuvěřitelné věci, ale měla by mít svou vnitřní elementární logiku. Třeba, že neuvaříš sekerkovou polévku ve vodě o teplotě 5°C. Nebo, že se postavy musí chovat dle své charakteristiky a Ježibaba nemůže zničehonic udělat dobrej skutek."

 

A Luděk to rozstřelí: "No jo, ale to bys pak taky mohla řešit, jak Jeníček s Mařenkou dostali Ježibabu na lopatu."

 

Má pravdu! Nebudu to řešit, je to jen pohádka a dětem je úplně jedno, jestli je to možné nebo ne. Zvýším hladinu vody v kráteru a zmírním sklon stěny, aby se ti chlapi tak nenadřeli, a nechám je plachetnici vytáhnout ven.

 

Ale stejně. Vezmi si, máš dvě děti o hmotnosti … kg, osobu o hmotnosti … kg,  lopatu o ploše … m2, sílu potřebnou ke zvednutí osoby …. kp    … no jak tu babu na tu lopatu dostali?!







Zařazeno v kategorii Postřehy, Ptákovinky, Textem





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička