Hodslavice


30. května 2017, autor Jiří Škrobák,



Hodslavice, malá ves v kotlině Moravskoslezských Beskyd, jsou rodnou obcí Františka Palackého a jsou na to náležitě pyšné, a proto to uvádějí hned na titulu svých webovek.


A z těchto webovek http://www.hodslavice.cz si ještě půjčím základní info:

Jméno Hodslavic se odvozuje od Hodislava, který přišel na území obce asi během kolonizace za Přemysla Otakara II. ve 13. století. První písemná zmínka o obci je z roku 1411. Ves po dlouhá léta náležela nejdříve starojickému a pak novojičínsko-štramberskému panství. Obyvatelé obce se zabývali rolnictvím, postupně jsme svědky rozvoje řemesel a také nárůstu obyvatelstva s dělnickou profesí.

 

A nyní nechám hovořit fotografie.

Hodslavice:

 

Dřevěný kostelík sv. Ondřeje je nejstarší dochovanou památkou na území Hodslavic, o nichž nacházíme první písemnou zmínku v roce 1411:

 

Socha Františka Palackého je umístěna na náměstíčku před jeho rodným domem. Byla odhalena v září 1968 při příležitosti oslav 170. výročí jeho narození. Autorem je akademický sochař V. Navrátil:

 

Římskokatolický kostel je zasvěcen Nejsvětějšímu Srdci Páně. Je postaven v novorománském slohu. Základní kámen byl posvěcen 29. června 1905. Bohoslužby se začaly konat dne 30. března 1907:

 

Rodný domek Fr. Palackého byl postaven v roce 1796 otcem Fr. Palackého Jiřím, který zde zřídil evangelickou školu, v níž sám vyučoval.

 

Nedaleko Hodslavic se nachází jezero Kacabaja. Vtéká do něho několik potoků a nejvíce ho zásobuje vodou řeka Zrzávka, která protéká Hodslavicemi:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 







Zařazeno v kategorii Postřehy, Reportáže, cestování, Výtvarno, foto



Počet komentářů na “Hodslavice” - 1


    Eva   (30.5.2017 (18.46))

    Moc hezké fotky. Kostelík mi připomíná dřevěné kostely, postavené bez jediného "klinčeku", na Východním Slovensku. A koupání v Kacabaje musí být paráda.



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička