Jonáš, Kuchař, Frej: Jak dál po antibiotikách


14. června 2017, autor Renata Petrickova,



Nebojte se názvu! Jak dál po jakémkoliv rozhození trávení. Velké neplechy může napáchat i pouhý stres, však víme. Toto je kniha, která se snaží naučit nás eliminovat negativní účinky antibiotické léčby na organismus, ale také ozdravit trávení a organismus jako celek. Vzít ji také můžete jako encyklopedii mnoha často podceňovaných potravin, které máme doma neustále k dispozici a neuvědomujeme si jejich cennost.

 

V tomto případě, kdo by v takovéto knize hledal třeba čočku? Rostlinné oleje nebo dýni?

 

Na druhou stranu nejspíš byste tu hledali vše, co obsahuje probiotika, banány, kmín, fenykl, bylinky, koření a třeba i semínka a neobvyklé druhy zeleniny, například topinambury.

 

Kniha má několik částí, které využijete…

 

Náš vnitřní svět

 

Jak si představit to, co v nás funguje? Práce naší trávicí soustavy je neuvěřitelná nálož složitosti, zároveň ale logické jednoduchosti. Stojí za to vědět, jak to v nás chodí, protože pak lépe dokážete obdivovat, co všechno dokážeme téměř bez následků strávit. A přijde i na hřejivý pocit, což to někdy našemu trávení ulehčit a dát tělu to, co skutečně potřebuje?

 

 

Probiotika a probiotika

 

Tyhle speciální bakterie pracují specifickým způsobem a nutně je pro život potřebujeme. Také je můžeme získat z nejrůznějších zdrojů v pestrosti mnohem lepší, než jsou tabletky z lékárny. Takže se tu dozvíte, kde všude je získat, nejen kyselé zelí a kimči, ale také kombucha, kefír, chlebový kvasový nápoj a mnoho dalších neznámých zdrojů, které máte vlastně úplně jednoduše po ruce! A dále také množství potravin, které podporují v trávicím traktu růst těchto probiotických kultur. To je nadmíru důležité, takže se hodí vědět, že se všem těm bakteriím dobře daří ve větším množství bobtnavé vlákniny a pomoci si můžete třeba černým kořenem, lopuchem nebo pampeliškou. Rady nad zlato – díky své jednoduchosti a snadné dostupnosti!

 

Polévky, ořechy, oleje, léčivé byliny, podpůrné léčebné prostředky

 

Encyklopedie potravin je rozsáhlou pokladnicí informací o úplně obyčejných potravinách, včetně třeba mrkve a čočky, které parádně napravují trávení poškozené chemickými antibiotiky nebo stresovými zásahy do rovnováhy. Barevná, krásná část, ze které na mne dýchá chuť všechny ty ingredience mít doma a s chutí si něco uvařit. Protože kam se podíváte, tam je jednoduchost a zdraví!

 

Čemu se vyhnout a užitečné rady nejen do kuchyně

 

Dokonce tu dostanete několik užitečných rad týkajících se opačné místnosti. I na toaletě si můžete velmi pomoct tím, že se naučíte správně se vyprazdňovat. To pro mne třeba byla snad nejzajímavější kapitola, protože člověk někdy žasne nad tím, jakých zlozvyků jsou lidé schopni. Ale to jen pro odlehčení, protože část s užitečnými radami je opravdu velmi obecná a ono stačí o nich jen vědět.

 

„Naše trávení enormně trpí trvalým stresem. Zatímco funkce vyžadující připravenost k výkonům jsou řízené sympatikem vegetativního nervového systému, regeneraci řídí jeho protihráč parasympatikus. Trávení spadá do kompetenční oblasti parasympatiku a stres související s výkonem působí proti němu, což znamená, že kvůli stresu je naše trávení na nějakou dobu odloženo na později. Když kvůli příliš silné emocionální zátěži nebo extrémním úzkostným stavům dojde k současnému podráždění sympatiku a parasympatiku, může enterický nervový systém – náš břišní mozek – vyvolat protichůdný účinek s následnými průjmy nebo podrážděními střev.“

 

No vida, jak jednoduché to je. Často autoři směřují lidskou bytost ven, abychom cítili na kůži vítr, vzduch, déšť, to všechno působí nejen na otužilost, ale i na psychiku, která je od přirozeného způsobu života tolik odtržená!“

 

S touto knihou si sestavíte dokonalý regenerační jídelníček pro své tělo, ale i duši a emoce – protože vzestup energie bude obrovský! Ráda bych ji doporučila jako jednu z nejlepších základních knih o prospěšných potravinách pro naše české luhy a háje…

 

O autorech:

 

MUDr. Josef Jonáš vystudoval lékařskou fakultu v Plzni a jako začínající psychiatr působil pod vedením MUDr. Miroslava Plzáka v protialkoholní léčebně v Horních Beřkovicích. Později se v Chomutově stal nejmladším primářem psychiatrického oddělení v tehdejším Československu. V osmdesátých letech minulého století proslul svojí metodicko-psychologickou spoluprací s Ivanem Hlinkou v litvínovském hokejovém klubu a také průkopnickou knihou Křížovka života, která vyšla poprvé roku 1988. Od té doby se věnuje celostní medicíně a vlastní metodě řízené detoxikace. Je autorem nebo spoluautorem desítky odborně-populárních knih a stovek článků.

Jiří Kuchař absolvoval Stavební fakultu ČVUT. Od začátku devadesátých let minulého století působí jako nezávislý žurnalista a spisovatel. Kromě svých knih o léčitelích a českém léčitelství proslul publikacemi, v nichž přiblížil svět jihoamerické ayahuasky, u nás vůbec prvními na toto téma. Na začátku 21. století odhalil část umělecké sbírky Adolfa Hitlera, která se nachází na našem území. Po sérii knih na téma sebepoznání se v současné době věnuje populárně-zdravotnickým tématům. Pravidelně publikuje v měsíčníku Regenerace.

 

MUDr. David Frej pracoval po studiu na lékařské fakultě v Praze několik let jako internista. Východní a funkční medicínu a výživu studoval v Albuquerque v Novém Mexiku (USA), v Rakousku a v indické Puně. V praxi se zabývá vlastním systémem holistické medicíny zaměřené na léčbu zánětu a s ním souvisejících chronických civilizačních nemocí, na výživu, biologické rytmy a detoxikaci organismu. Přednáší a pravidelně publikuje v měsíčníku Regenerace.

 

Vydalo nakladatelství Eminent, 2017, www.eminent.cz

 

 

 







Zařazeno v kategorii Postřehy, Recenze







Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička