Gill Daviesová: Koření


27. června 2017, autor Renata Petrickova,



Koření. Co si pod tím představit? Stonky, listy, plody, květy, kořeny, semena, poupata – ach, je to ho tolik! A člověk chtě nechtě musí užasnout nad vynalézavostí člověka, který celé tohle intenzivní bohatství vůní a chutí v přírodě našel, vyzkoušel, přišel na to, jak to všechno parádně působí na lidskou psychiku i tělo, a našel pro to využití nejen v kuchyni, ale i v parfumerii nebo kosmetice, často i v lékařství. A hned na začátku napíšu to, co se sluší napsat na konec: Tuhle knihu klidně darujte někomu, kdo se rád ochomýtá v kuchyni, kdo má rád bylinky, kdo je milovník života jako takového, vůní, chutí a informací!

 

 

Je to za mne jedna z nejpodařenějších knížek o koření, už jen z toho důvodu, že je krásně barevná, s parádními fotkami, které dělají z četby v duši voňavý zážitek. I když už čtete informace, které třeba dobře znáte, znovu si je oživujete s tím nádherným obrazovým doprovodem a je to mlsání pro oči!

 

Koření je rozděleno podle původu

 

Najdete tu koření rozděleno celkem prakticky. Semena, plody, kůra, kořeny, další koření. Takhle si snadno vyhledáte zpětně to, co vás zajímá. Ale třeba se dozvíte něco, co jste tak dobře nevěděli. Že je skořice z kůry, to víme, ale že mezi plody patří kokos, že kadidlo je pryskyřice sbíraná na kůře kadidlovníků a že kapary jsou květy (přesněji poupata) – to už jsou informace, které ne každý běžně ví. Ostatně z krásy kaparových květů jsem byla unešena!

 

 

Až je mi trochu líto, že s každým kaparem jsem zmařila šanci vykvést tak krásnému kvítku.

 

Použití od A do Z

 

Struktura stránek je přehledná a poskytuje na první pohled informaci, kterou potřebujete. Výskyt a použití v tabulce, nutriční údaje, další použití, zajímavosti, upozornění pokud tu je riziko záměny nebo nějaká toxická rizika spojená s tímto kořením a také tradiční použití, které třeba u růží mluví o tom, že růže jsou schopny udržet aroma svých květů v sušené podobě až 25 let. Že mák vyrovnává hladiny dobrého a špatného cholesterolu a je tedy jednou z nejcennějších potravin vůbec.

 

Nebo že v hrobce Tutanchamona se našla hojná zásoba hořčičných semínek pro jeho posmrtný život. Že by to byla posvátná a mimořádně ceněná semena? Proč ne, uvážíme-li jejich účinky a sílu!

 

Prolistujte a přivoňte si!

 

Cesta krásnou encyklopedií koření je exotická i důvěrně známá…

 

Vydala Euromedia, 2017, www.bux.cz

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička