Čtyři dohody: Mít v ruce knihu i karty


20. srpna 2017, autor Renata Petrickova,



Mít v ruce knihu Čtyři dohody a zároveň nové karty, které jsou touto knihou inspirované, je samo o sobě zvláštní zážitek. Kniha moudrosti starých Toltéků je už dostatečně známá a mnoho lidí se do ní pravidelně a rádo noří. Jde o práci s myšlenkami, s omezujícími myšlenkami, které si v sobě pěstujeme či které nám ještě přiživují druzí. Osvobození duše nese osvobození i života jak takového?

 

A možná, když kniha Čtyři dohody, kdysi před léty vyšla, přála jsem si mít v ruce něco, co mi ještě lépe a přesněji odpoví na mé současné otázky. Ano, k odpovědím dojdete během čtení, ale… ale mít v ruce karty, které jsou prolnuty tímto tématem a které vám díky vlastní intuici odpoví úplně nejpřesněji, je lákavou a uvolňující představou.

 

Takže jaké to je, sednout si na klidné příjemné místo a začíst se do knihy Čtyři dohody?

 

Nedá mi to nevzpomenout to, co si ze Čtyř dohod nesu celý život od samého začátku. „Dělejme vše, jak nejlépe dovedeme – za všech okolností našeho života. Nezáleží na tom, zda jsme nemocní nebo unavení, protože děláme vždy vše, jak nejlépe dovedeme, neexistuje způsob, jak bychom to mohli posuzovat… Budeme-li se snažit příliš, ztratíme mnoho energie a výsledek nebude nakonec tak dobrý, jak by mohl být. Když se přepínáme, oslabujeme tělo a jdeme sami proti sobě, dosažení cíle nám trvá déle.  Když budeme dělat méně, než jak nejlépe dovedeme, budeme frustrovaní, budeme se obviňovat a litovat.“

 

A na tom lze postavit život. S touto myšlenkou lze opravdu svůj život změnit, svůj postoj, své naladění. Dnes a denně si můžeme v náhodně otevřených Čtyřech dohodách připomenout duchovní hodnotu života. Náš denní spěch a stres a to, k čemu jsme bičováni všedním dnem způsobuje, že tyhle hodnoty ztrácíme, přestože je naše duše bytostně potřebuje. Neberu tuto knihu jako doslovnou bibli a samozřejmě ji nelze možná v našich podmínkách (zatím) žít dokonale, ale jako léčivý čaj pro duši ano! Proto nápad s kartami vnímám jako velmi podařený, protože v rukou začínají Čtyři dohody ještě lépe ožívat.

 

TIP: Skvělé je CD provedení v podání vyprávění Jaroslava Duška. Čtyři dohody načetl svým nezaměnitelným hlasem a jsou doprovázeny dechberoucími kytarami…

 

A jaké to je, sednout si na klidné příjemné místo a rozehrát si v ruce karty Čtyř dohod?

 

Chce to klid, zaměření a touhu si chvíli odpočinout. Možná jsou Čtyři dohody tak trochu sváteční karty. Ne, nehodí se na denní vykládání, pokud tedy zrovna nemáte čtyřdohodové naladění 24 hodin denně.  Chovám k nim úctu snad už z důvodu, že je mám už řadu let. Jsem ráda, že znovu vycházejí a patří ke stálicím na pultech knihkupectví, protože tam po právu patří. Snad vedle všech těch Louise L. Hay, DoreenVirtue, tvoří takový parádní kus šamanské a mužské energie, která přináší moudrost až archetypální.

A tak si můžu třeba sednout v klidné chvíli a popřemýšlet nad svým životem, který cítím tak nějak nakročený a začínám cítit první chvíle spokojenosti, leč výsledky jsou zatím malé maličké. Asi jako když se naučíte prvních pár maturitních otázek a tušíte, že „pokud nepovolíte, tak na to máte“.

 

 

Vytáhla jsem si tyhle kartičky:

 

„Jsem silou, která nechává rozkvést květinu a oblaka letět oblohou. Jsem silou, která hýbe zemí, posouvá hvězdy na nebi a galaxie v celém vesmíru.“

 

„Pochybování prověřuje moji víru a ruší kouzlo všech lží a pověr, které dosud ovládaly můj svět. Pochybování používám k tomu, abych znovu získal víru v sebe sama a aby se mi vrátila moje síla, o kterou mě připravily všechny pověry, kterým jsem věřil.“

 

Jsou to velmi zajímavé karty. Hovoří o tom, že vnitřní síla člověka je obrovská, že je třeba dál pokračovat v nastolené cestě, protože je správná a dodává sílu. A pochyby, které na té cestě každý zažívá, nejsou zpochybněním té cesty, ale přesně naopak – jsou prověrkou toho, nakolik žijeme svoji pravdu. A jsou tu také proto, abychom získaly zpět sílu, které nám právě ty konkrétní pochyb, vzaly.

 

Není snad lepšího poselství?

 

Čtyři dohody, ať už jsou v jakékoliv podobě – troufnu si říci – jsou nesmrtelné. Je dobré je znát, je dobré s nimi pracovat… a je dobré je zvát do svého života jako vzácné hosty.

 

Don Miguel Ruiz je autorem bestsellerů Čtyři dohody (na žebříčku New York Times se udržel jako besetseller více než sedm let), Láska, vztahy a přátelství a Hlas poznání.

 

Don Jose Ruiz zasvětil svůj život šíření moudrosti dávných Toltéků. V současné době přednáší  a vede semináře v USA a na posvátných místech po celém světě.

 

Karty vydalo nakladatelství Synergie Publishing, 2017, www.synergiepublishing.com., knihu Pragma, 2001, www.pragma.cz







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička