Don Richard Riso, Russ Hudson: Enneagram


20. září 2017, autor Renata Petrickova,



Jste perfekcionista, pomocník, vítěz, individualista, pozorovatel, loajální skeptik, požitkář, bojovník nebo usmiřovatel? To jsou totiž základní typy lidské osobnosti, vzorců duše, chování, jednání a způsobů, jak vnímáme svět.

 

 

 

Znamení zvěrokruhu asi znáte. Stejně tak povídání o lidech líných, aktivních, vzteklých nebo vychytralých. Každý jsme nějaký, ale enneagram je metoda, která se nad všemi psychologickými a esoterickými způsoby, jak zařadit lidskou osobnost a povahu do škatulky, jednoznačně vymyká. Je to jeden z nejvíce propracovaných systémů, ve kterém se najdete: své výhody, nevýhody, své reakce a slabosti a především pochopíte, proč právě takhle reagujete. Přičemž pochopíte i díky jiným typům, proč jiný člověk reaguje jinak. Má to prostě jinak.

 

Je to cesta k vnitřní svobodě?

 

Autoři tvrdí, že poznat svůj enneagramový typ je jakousi cestou k vnitřní svobodě. Na tohle jsem se zaměřila ve chvíli, kdy jsem poznala svůj vlastní typ. A protože jsem knihu četla tedy tak, že nejprve jsem si prošla svůj typ – což mi dalo pár hodin čtení, jež bralo dech, bořilo mýty, ukazovalo bolestivé i nesmírně úlevné zrcadlo… a až potom jsem se dostala k jiným typům, do kterých každý z nás svými reakcemi také zabrousí. Měla jsem pocit, že jsem si teda svůj typ moc nevybrala, osud mi nenadělil nic extra, brumlala jsem si pod vousy, ale ve chvíli, kdy jsem lapala po dechu u Perfekcionistů, Požitkářů nebo Bojovníků, jsem řekla, že mi bylo naděleno snad to nejlepší, co mohlo. Můj potenciál energie možná trpí tím, že vyžaduje časté přestávky a doplnění a že jsem zranitelnější typ než jiní tvrdší a v neproniknutelných skořápkách zarytí lidé, ale častokrát mě už jen čtení o jejich těžkostech vyčerpalo. A pochopila jsem, že kolik lidí, tolik typů a že i moje oblíbená astrologická znamení jsou jen slabým čajem oproti tomuto enneagramovému testu.

 

Je to cesta k vnitřní svobodě, ale pouze pokud dodržíte základní podmínku. Upozadíte své ego. Přijmete i to, co na těchto charakteristikách bolí. Přijmete své slabosti, přijmete své reakce, pochopíte je a vezmete si k srdci závěrečná slova a tipy na to, jak si co nejlépe poradit se svými slabinami, jak je naopak využít, a především s nimi pracovat celý život.

 

Nejvýrazněji bych tedy upozornila na části knihy, které se každému typu věnují v tématu „transformace osobnosti“, tedy dobré rady na závěr. Například Šestky se mylně domnívají, že  když svůj život dobře naplánují, tak se vyhnou nebezpečí. Ve skutečnosti se ale jen stále nutkavě střetávají se svými úzkostmi a tím je posilují. Stávají se bezmocnými a ztracenými.

 

„Šestky dosáhnou přeměny, když se postaví svému primárnímu strachu: že budou bez podpory a nebudou vědět kudy kam. Jak to udělají, pocítí široký, prázdný vnitřní prostor a někdy budou mít pocit, jako by do něj padaly. Pokud se jim podaří se s tímto pocitem vyrovnat, tenhle prostor se může proměnit a začne jim připadat pevný, nebo bude najednou zářit a svítit, nebo se může přeměnit i několika různými způsoby. Šestky si potom uvědomí, že vnitřní prostor, který vnímají, je ve skutečnosti ta podpora, kterou hledaly.“

 

Ano, to je nevýhoda lidí, kteří mají rádi jasné odpovědi a rádi se pohybují v uzavřených tématech (tíhnou k účetnictví, vědě, jazyky – všude tam, kde dospíváme k jasnému a nezpochybnitelnému).Jsou spolehliví, jsou dříči a umí se rozdat pro všeobecné blaho. No, ale nevýhodou může být právě ta úzkost z nového a nepoznaného, tudíž pro Šestky (Loajální skeptik) je důležité se naučit mít rád a profitovat i z nekonečné otevřenosti okolního světa.

 

Enneagram je kniha a téma, které vás ohromí, vtáhne a pokud se zajímáte o psychologii – tak tohle je snad nejlepší učebnice lidské psychiky. Nebála bych se ji vzít jako základ a na ni pak přidávat ostatní poznatky jiných autorů a jiné metody. Tohle je pevná a jasná kostra.

 

O autorech:

 

Don Richard Riso je nejvíce uznávaným autorem, který se enneagramy zabývá a dále ho rozvíjí. Je prezidentem a zakladatelem několika společností a institutů. Enneagram vyučuje déle než dvacet let a jeho knihy jsou bestsellery v nejrůznějších zemích, kromě jiných také v Číně, Koreji, Španělsku  a jiných. Třináct let byl jezuitou, je držitelem vysokoškolských titulů v oborech angličtina a filosofie.

 

Russ Hudson je jedním z dalších významných autorů a učenců a myslitelů ve světě enneagramu. Píše knihy ve spoluautorství s Donem Risem, aktivně působí jako spoluzakladatel institutů a získal vysokoškolský diplom v oboru východoasijská studia na Kolumbijské univerzitě v New Yorku.

 

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2017, www.synergiepublishing.com

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička