Hans Rath: A Bůh pravil: Musíme si promluvit


21. prosince 2017, autor Renata Petrickova,



A Bůh pravil: Musíme si promluvit… No a pak taky pravil, že Ďábel je taky jenom člověk, ale to už se dostáváme na samý konec tohoto pojednání. Hans Rath je úžasný spisovatel, který dává knihám šmrnc, lehkost a takovou čtivost, že máte pocit, že mlsáte vtipnou a nadýchanou smetanu plnou nejrůznějších chutí a vůní. A poučení. Jak napovídají první věty, které jsou současně také názvy jeho knih, půjde tu o setkání s Bohem.

 

Tak si to ale představte. Jste psycholog a máte svoji praxi v Berlíně. Nedlouho po rozvodu máte na krku exmanželku s tím, že i ona se nyní rozvádí, máte za dveřmi podivně vypadajícího chlapíka a probouzíte se na pohotovosti, kde se na vás doslova nalípne jakýsi Abel Baumann, cirkusový klaun, jehož život je jedna smůla za druhou. A navíc ne a ne vás od sebe náhody oddělit.

 

 

Rozehrává se příběh, ve kterém chtě nechtě musíte soucítit s Jakobem Jakobi, tím ubohým rozvedeným psychologem, který je na tom tak bídně, že když ho požádáte o terapii, dá vám termín hned druhý den od osmi ráno. Přiznám se, že kdyby se mi tohle stalo, tak budu ráda, a nebudu řešit, že asi ten dotyčný na tom není s klientelou nějak dobře, ale čert to vem. Ďábla budeme řešit až v druhém dílu….

 

Nepřestává vás to fascinovat!

 

Je to vtipný příběh, ve kterém je nejvíce fascinující lehkost, nadhled a vtip, ve kterém je vložena lidská moudrost, ta velkolepá snaha donutit Jakoba si něco uvědomit, nad něčím zamyslet a nezdolná úmornost, kterou je pronásledován. A kdyby vám připadal Jakob normální, tak je tu Abel, který o sobě nakonec začne tvrdit, že je Bůh… no a ono to tak nějak není daleko od pravdy, či spíše vůbec to není daleko od pravdy. Ale přesvědčte o tom psychologa, že?

 

A o tom celá kniha je.

 

O tom, jak jeden podivný pacient nutí sednout si svého terapeuta k jednomu stolu a prostě si promluvit. Bůh stvořil svět s šesti dnech. Sedmého dne odpočíval.

 

 

A vůbec bych se nedivila, kdyby skutečnost byla taková, jakou ji popisuje Hans Rath: „A osmého dne začal chodit na psychoterapii.“

 

A já místo toho, se ráda začnu znovu a znovu do vánoční atmosféry Boha, se kterým je radno si promluvit. Protože Hans Rath umí jednu věc, kterou jako čtenář miluju – atmosféru a detaily!

 

„Sednu si na kraj postele, zamyšleně usrkávám dvojitou skotskou, kterou jsem si cestou obstaral v jednom bistru, a vychutnávám si šumění moře. Miniaturní okénko můžu bohužel otevřít jenom a mikroskopickou škvíru, jinak je v místnosti za pár minut úplná zima. Ale stačí to, abych slyšel inspirativní zvuk vln. Uvědomím si, že moje myšlenky krouží kolem otázky, která mě napadla ještě předtím, než jsem četl časopis: Má v téhle hře prsty Bůh? Je navzdory svým obavám přece jenom naživu? Opustil tělo Abela Baumanna a našel si jiné? Pokračuje ve svém díle?“

 

No kde se nakonec Bůh zjeví a je-li Abel opravdu mrtvý nebo ne, to nebudu prozrazovat, snad jen doporučím i druhý díl této série s názvem Ďábel je taky jenom člověk, která též oplývá podobnou vánoční atmosférou a milé zlaté čtenářky, Jakoba Jakobiho si zamilujete. Fakt!

 

O autorovi:

 

Hans Rath se narodil ve Straelenu v Severním Porýní. Obyvatelé tohoto regionu se živí zemědělstvím a zahradničením. Kdo se nehodí ani na jedno, musí na gymnázium. Po maturitě studoval filozofii, germanistiku a psychologii v Bonn. Pracoval jako čerpadlář, stavební dělník, jevištní technik, divadelní kritik a taky analyzoval divadelní scénáře. No a nakonec skončil ve středním managementu, odkud si řekl, že toho má dost. A tak žije a pracuje v Berlíně jako autor na volné noze.

 

Vydalo nakladatelství Anch-Books, 2015,2016, www.anch-books.eu

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička