Valašské muzeum v přírodě


10. ledna 2018, autor Eva,



Rožnovský skanzen, jak se u nás v Čechách říká Valašskému muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, mě doprovází už do dětství.

 

Neminula cesta na Slovensko, abychom se zde nestavili. Zažila jsem ho několikrát s mými rodiči, nakonec Dřevěné městečko bylo založeno už v roce 1925, a mohu říct, že jsem se tam jako dítě vždycky těšila a bavilo mě to.

 

Nezapomenutelný byl i výlet s partou do Beskyd, kde jsme bydleli v penzionu nedaleko Bílého Kříže, už nevím jak se jmenoval, ale říkali jsme mu  "U prdelatého Jirky", protože jeden člen personálu měl objemnější zadnici. Na Bílém Kříži je výzkumná stanice, kde tzv. "dusí" stromy ve snaze vypěstovat odolné druhy. Jedná se o obrovské skleníky, do kterých pouští různé zplodiny a CO2 a zkoumají, jak na to stromy reagují a které mají největší šanci na přežití v nelítostných podmínkách.

 

V rámci výletu jsme samozřejmě navštívili i skanzen a v něm i hospůdku se živou hudbou a vzpomínám, jak se jeden z kamarádů po tamní slivovici "rozjel" a napíchl muzikantům na smyčec stovku, ať zahrají tu jeho. Zahráli.

 

Při výstupu na Radhošť jsme našli telefonní sluchátko, sice nebylo kouzelné, jako měli Mach a Šebestová, ale vyblbli jsme se s ním do konce pobytu. Všude jsme ho nosili s sebou, i na snídaně a večeře v penzionu, a volali na různá důležitá místa "nahoru" a kolegyně prdelatýho Jirky nám pak řekla: "Jsem netušila, že vy Češi umíte tak posrandovat."

 

A zde Valašské muzeum v přírodě očima fotografa Jiřího Škrobáka:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 







Zařazeno v kategorii Postřehy, Reportáže, cestování, Výtvarno, foto





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička