Josef Schrötter: ROZHOVOR


18. ledna 2018, autor Renata Petrickova,



Léčivé dotyky je nová kniha Josefa Schröttera, která pojednává nejen o síle dotyku těla, duše, ale také o souvislostech mezi energetickými drahami, které v těle máme. Máme tu tedy dokonalý návod na to, jak si doma pomoci od nejběžnějších zdravotních neduhů a nepotřebujeme k tomu ani lékaře. Na řadu přijde reflexní terapie, barvy, byliny, práce s energií, barvy, strava, léčivé obrázky, mudry, drahé kameny – těch možností tu posbíral autor za léta své léčitelské praxe a díky zkušenostem opravdu mnoho.

 

Myslím si, že obecně se dotyky mezi lidmi podceňují. Možná máte možnost srovnávat. Jak jsou na tom se zdravím lidé, kterých se pravidelně někdo láskyplně dotýká, a lidé, kteří už zapomněli, jak chutná přátelské objetí?

No, tady je třeba rozlišit dva druhy láskyplného dotýkání. Někdo se může partnera láskyplně dotýkat, ale on kouří, pije, přejídá se apod. Tak tomu určitě láskyplné dotyky nepomohou. Pokud se, ale mají dva lidi rádi, tak pak to samozřejmě ovlivňuje nejen jeho tělo, ale zejména jeho mysl, která pak ovlivňuje tělo. Ne, nadarmo se říká dobrá mysl – půl zdraví. Podívejte se, kolik duchovně založených lidí, onemocnělo vážnou chorobou. Podle mých zkušeností zřejmě došlo k tomu, že byli ovlivňování negativní zemskou energii, kterou označujeme jako geopatogenní zóny.

 

Stejně tak mne napadá, že když si třeba i jen pro masáž zad vybereme špatného maséra, nebo nám něčím nesedí, asi nám nepomůže tolik jako někdo, ke komu máme plnou důvěru, že? Předává se energie z člověka na člověka i při konvenčních léčebných postupech… když to přeženu, ovlivňuje vás nějak třeba i obvodní lékař, ke kterému přijdete s rýmou?

Já bych to vzal obráceně. Dobrý masér může mít sám zdravotní potíže a to proto, že na sebe masáží přetahuje z aury nemoc. Moje žena je citlivá a musela masérství právě proto nechat. Samozřejmě, že pokud nemáme k masérovi plnou důvěru, tak se tělo zablokuje a neuvolní se, což je pro masáž nevhodné. S mým bývalým obvodním lékařem jsem zažil několik legračních chvil. On si se mnou vždy povídal, ale on nevěděl, že dělám alternativní medicínu. A já mu to ani nikdy neřekl. On dělal akupunkturu. Jednou, když jsem byl u něj, tak jsem mu řekl „Doktore, já jsem si mačkal na noze tyhle body a ono se mi ulevilo“. A on akupunkturista mi na to řekl „To si dělejte, až budete zdráv“.

 

Reflexní terapie je už celkem běžně používána třeba u pohybových potíží, problémech se svaly, je součástí rehabilitací, vy jste ale zažil, když ještě u nás byla v plenkách, a spoustu lidí si pletlo akupunkturu s akupresurou. Čím myslíte, že si reflexní terapie získala důvěru lidí?

Velký kus práce v oblasti reflexní terapie u nás udělal Ing. Jiří Janča. On jako první dělal semináře v Koutech nad Desnou, kde nás to učil. Byl to on, kdo vydal první knihy v nakladatelství Eminent o reflexní terapii. A samozřejmě, že tomu také napomohl hodně časopis Regenerace, kde vycházely články Jiřího Jančí a byly tam obrázky, kde co a jak zmáčknout. Já spíš s lidmi dělám korejskou metodu SU-JOK. V Eminentu vyšla o tom moje kniha „SU JOK zdraví na ruce“. Reflexní terapie je na chodidlech nohou a to se samotnému člověku špatně provádí. Na rukou si to může dělat kdekoliv a kdykoliv.

 

A když jsme u toho, tradiční čínská medicína je nyní hodně diskutované téma. Setkala jsem se s názorem, že není pro neasiaty vhodná, protože na ni nejsme zvyklí? Je na tom něco, nebo je to hloupost? Přijde mi, že člověk jako člověk, co se týče energetických drah v těle.

Tak zvaná čínská medicína funguje na každého. Je to vlastně práce s energiemi v našem těle. Když se naučíme to, abychom věděli které místo na těle je třeba několikrát stisknout nebo napíchnout, tak se nám po chvíli uleví. Doporučuji všem, aby se naučili základní obraz lidského těla na ruce, a mohou si poskytnout První pomoc sami a to vždy a všude.

 

Zaujaly mne také energetické obrázky. O jejich působení už víme, že by nám měly prospívat také, ale zajímalo by mne, kdo a jak je tvoří? V jakém (meditativním) stavu je autor tvoří, aby byl cílený přesně na to, co zamýšlí?

Energeticky aktivované obrázky tvořím již velmi dlouho. Jak se to dělá, je jak se říká, výrobní tajemství. Víte, lidé jsou různí a někteří by toho mohli zneužívat. Nůž také nepatří do rukou každému. Pomoc lidem je pro mne na prvním místě. A nikdy jsem na tom nechtěl zbohatnout.

 

A téma poslední a nejrozšířenější. Bolavá záda, záda záda… a krk. Je toto vše, až v takové epidemii způsobeno skutečně jen fyzickým přetěžováním zad, nebo roli hraje i stres a celkově uspěchaná doba, která toho na hřbet nakládá příliš mnoho a drží nás v tempu pod krkem?

Lidé velmi často sedí nebo leží v geopatogenní zóně a pak mají problémy se zády, páteří, ledvinami apod. Důležité je vybrat si to správné místo pro postel, stůl, pracovní místo, sedací soupravu apod. Jinak vzniknou problémy se zády a jiné zdravotní potíže. Lidé se na mne často obracejí, abych jim lokalizoval patogenní zóny v jejich bytech, domech apod. Ale také na pozemku, kde chtějí stavět například dům, nebo když chtějí koupit byt nebo dům. Nejhorší když se tam vyskytnou psychosomatické zóny. To je místo na kterém došlo k nějaké tragické události. Dělám to nejčastěji na plánku.

 

]

 

To je rozhodně zajímavé a je tu vidět, že na naše zdraví působí všelijaké faktory a energie v okolí, které často nevidíme. A tak je dobré znát přírodní prostředky, kterými můžeme nesoulad ve svém okolí zmírnit, nerovnováhu rozeznat včas a léčit ji. A k tomu pomáhají třeba právě různé přirozené přírodní terapie. Všechna čest potom ale všem lidem jako je Josef Schrötter, kteří tuto moudrost šíří dál…







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička