Rachel Kongová: Nazdar, vitamíne!


31. ledna 2018, autor redakce,



Příběhů o třicetiletých ženách, „které život skříp“, jsme už četli spoustu. Kniha sanfranciské spisovatelky asijského původu Rachel Khongové je však výjimečná v tom, že bere do hry dosud málo zpracované téma Alzheimerovy choroby. Podle New York Times se autorce podařilo vytvořit „tragikomický a přitom citlivý román“, který je zároveň „brilantním pojednáním o rodině, vztazích a dospělosti“ a na který budete myslet ještě dlouho potom, co knihu dočtete.

 

Hrdinka deníkového románu Nazdar, vitamíne! se jmenuje Ruth. Nedávno jí opustil snoubenec a do toho ji překvapí zlá zpráva – její otec Howard ztrácí paměť. Pro uznávaného akademika jeho formátu je to samozřejmě těžká rána. Ruth to dobře ví a proto dává výpověď, opouští velkoměsto a vrací se do domu svých rodičů, aby jim pomohla vypořádat se s novou situací, která nemůže skončit dobře. Ruth je přesto odhodlána o otcovo zdraví bojovat ze všech sil a všemi způsoby. I kdyby to měla být příprava medúzové polévky.

 

Nazdar, vitamíne! však není jen o nemoci, která své oběti obírá o budoucnost i minulost. Zabývá se hlavně přítomností – tím, co zbývá. Tady a teď. I kdyby to mělo být „jen“ skvělé jídlo a ti, které milujeme. A to vše dospělým, úsporným a přitom funkčním jazykem, jaký se dnes vidí málokdy.

 

 

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička