Enrique Barrios: Ami, vnitřní civilizace


7. února 2018, autor Renata Petrickova,



Potřetí k vám domů přiletí Ami, chlapec z hvězd. A tentokrát nebude sám, zavede vás do světů a příběhů, které budou oproti minulým dílům pestřejší na postavy i události a nezpochybnitelnou roli tu hraje také fakt, že Pedro se nám z malého chlapečka stává už skoro dospělým mužem, a tak i všechna ta témata, která byla často nakousnuta v prvním dílu, stávají znovu aktuálními. Jen s tím rozdílem, že starší chlapec je schopen je vnímat jinak.

 

 

A tak tu máme nejen příběhy lásky, ale i akci, příběhy plné napětí, ale i hlubokých duchovních vhledů, které už nejsou tak úplně dětskou knížkou, ale spíše pohádkou pro dospělé.

 

Jestli jsem si na této knize něčeho všimla úplně nejvíce, tak je to ten jiný odstín příběhu a jiné události, které už jsou poplatny věku aktérů.

 

„V nitru lidí existuje od všeho něco, Vinko. Od všeho! Od Boha-Lásky po nejzvrhlejší zlo, ale je věcí každého, zda ve svém životě projevuje ze sebe sama to nejlepší, nebo to nejhorší. Je to jako naladit v nitru jedince televizní kanál. Pokud jsi příznivě naladěná, pak jako bys naladila dobrý kanál. V nitru každého jedince však existují i velmi špatné kanály. Dobří lidé špatné kanály nikdy nenalaďují a ti velmi špatní zase v sobě nikdy nenaladí dobrý kanál. Asi tak.“

No a řekněme, že se v příběhu, který je v tomto díle Amiho asi nejbarevnější, nejvíce protkán osobami a situacemi více akčními, naladíme na spoustu různých kanálů a potkáme různě naladěné jedince. Zdá se, že autor popustil uzdu fantazii a pořádně šlápnul do pedálů. Zatímco první Ami (Ami, chlapec z hvězd) je takové malé duchovní povídání, tady už pěkně používáme praxi a potkáváme jednoho učitele za druhým. I proto je to příběh, který podle mého názoru hodně zaujme děti a osloví je na pravé pohádkové notě. A podvědomě jim předá právě takové informace, jaké jsme viděli v ukázce. Lidé nejsou prvoplánově zlí, jen se nalaďují na jisté frekvence svého srdce, dobré a zlé. Všichni obsahujeme všechno – snad proto jsou v příběhu jiné rasy lidí, jiné rodiny, jiné přístupy…

 

 

A závěr? Lidé toho o lásce tolik věcí, ale ještě tolik se toho musí naučit.

 

A obávám se, že tahle knížka je další kostičkou do domečku vědění, ale to učení? To musíme sami šlápnout do kroku, překonat své strachy, otevřít svá srdce, riskovat zranění a naučit se zranění překonávat. A také lásku, stejně jako Pedro a Vinka. A Ami nám tu už nestojí v centru veškerého dění, ale jako milý průvodce všudypřítomný i na okraji zároveň.

 

Je to vnitřní civilizace?

 

Až ke konci čtení jsem se zamyslela nad tím, nakolik v sobě každý máme vnitřní civilizaci. Máme, snad právě ty rozmanité příběhy a cesty a zážitky, které nyní s Pedrem a Amim procházíme, jsou tím, co nám ukazuje cestu k tomu, abychom se i my stali vyspělejší civilizaci, která je v souladu s univerzálním principem a láskou. Abychom nežili v tom, co se často v této knize popisuje jako pravěk. Násilí, zlo, nadvláda, manipulace… ale žili život, kde se nesoutěž, ale spolupracuje, sdílí a největší hodnotu má láska a sdílení životů s druhými.

 

Jak lákavé…

 

A přesto zatím tak nedosažitelné? Důležité je, že ten pocit domova v sobě každý máme a právě takové knihy, jako je Ami, ho umí probudit a nechat nám ho na chvíli pocítit, procítit a zatoužit…

 

O autorovi:

 

Enrique Barrios se narodil v roce 1945 v Santiagu de Chile. Dětství prožil ve Venezuele, dospívání pak v Chile. Často cestoval a žil v deseti dalších zemích. Po osmi letech pobytu v Brazílii se roku 2014 usadil ve Španělsku, což nebylo poprvé, a zanechal všech veřejných činností. Jeho dílo je zvláštní tím, že bylo oceněno ve dvou oblastech, jež jsou za běžných okolností ve vzájemném rozporu: akademické a náboženské. Ministerstvo vzdělávání Chile prohlásilo sérii jeho knih o „Amim“ za didaktický materiál. Kromě toho se mu dostalo uznání od rozličných organizací, například Psychoalanytického sdružení Argentiny za knihu Zázračný svět magie.

 

Dostalo se mu pochvaly i od papeže Jana Pavla II., přestože jeho první dílo Ami, chlapec z hvězd, je bez dogmat a představuje duchovní filosofii založenou na prosté lásce. To však bylo v naprosté shodě s nápadem zmíněného papeže na vytvoření Civilizace lásky. Díla Enriqua Barriose jsou zatím přeložena do dvanácti jazyků a další přibývají.

 

Vydalo nakladatelství AnchBooks, 2017, www.anch-books.eu

 

 

 

 

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička