David Frej: Stravou proti zánětu


10. března 2018, autor Renata Petrickova,



Jednoduše řečeno ve chvíli, kdy se naše tělo musí bránit nadměrnému znečištění ať z nevhodné potravy nebo ovzduší či vlivem silných či dlouhodobých vleklých stresů, rozjíždí se v něm také zánětlivá reakce. Krátkodobý zánět je prospěšný, protože se tímto způsobem tělo vypořádává s tím, co do něj nepatří, ale když je dlouhodobě drážděno nepříznivými vlivy, i zánět přechází do chronického stadia a oslabuje imunitní systém, který se potom může začít obracet proti nám samým.

 

 

A ještě více zrádné je to, že chronický zánět na sobě nepoznáme. Ukazateli jsou až zdravotní problémy, cukrovka, obezita, neschopnost zhubnout, problémy s lymfou nebo únava, ale i psychická nepohoda, úzkosti, deprese a všechna autoimunitní onemocnění, alergie, kožní ekzémy. Vlastně je to takový obraz dnešního člověka – není snad někoho, koho by něco podobného netrápilo alespoň jednou v životě a mnoho z nás si takový problém nese ve formě chronické nemoci.

 

Hledat za tím zánět v těle mnohdy nenapadne ani lékaře.

 

David Frej už na toto téma napsal několik knih, studoval holistickou medicínu a přístup ke stravě také v Indii nebo Mexiku a je vystudovaným interním lékařem. Je to dokonalá kombinace, která mu umožňuje přiblížit čtenářům skutečně ucelený pohled na to, jak funguje strava v našich tělech, čím si prospíváme a s čím si organismus velmi těžko poradí a co nám škodí.

 

Stravou proti zánětu je publikace, která je praktická. Na začátku jsou shrnuty zásady protizánětlivé stravy, její fungování, a následují vzorové jídelníčky a 135 receptů, mezi kterými si budete těžko vybírat – PROTOŽE JSOU PROSTĚ CHUTNÉ A SKVĚLÉ.

 

A z dostupných surovin! Všechna ta jídla máme doma, ale protože to nejsou tak úplně reklamou propírané potraviny, ale zcela přirozená a jednoduchá strava okořeněná a nádherně zkombinovaná, často na tyto zapomínané ingredience zanevíráme. Ať už z důvodu nedostatku času, chuti vařit, nebo prostě jen v děsu všedních dnů. Ale – doporučuju se zastavit a už jen pro ty chutné krásné recepty a obrázky u nich, pro sebe něco udělat. Ono i kdybychom jedno zdravé jídlo zařadily jen každý den, jedno jediné, tělo poděkuje.

 

Uspokojí se tady chutě na sladké, slané, pečené, vařené, horké i studené – proč sahat po hranolkách, když pečené hranole dýně posypané sezamovým semínkem uspokojí duši úplně stejně a jako bonus bude tělo, které dostane přesně to, co potřebuje?

 

 

Zapomínané vývary z kostí! Ach!

 

„Jedním z nejzdravějších protizánětlivých jídel je domácí vývar z kostí. Působí nejen silně protizánětlivě, ale léčivě působí na střevo. Vývary obsahují glukosamin a chondroitin sulfát, které se do vývaru uvolňují po delší době vaření kostí. Tyto látky se používají v preparátech na klouby, dále ale ve vývaru najdeme kolagen ze želatiny, který léčí propustné střevo provázející zánětlivá onemocnění. Protizánětlivé účinky mají i další látky: aminokyseliny glycin, prolin a arginin.“

 

A pak mám chuť na grilovanou červenou řepu, dozlatova pečené placičky z batátů a česneku (tak to jsem zvědavá, jestli předčí bramboráky!) a hlavně, ten recept na kořeněnou quinou… protože tu doma mám a nemám odvahu ji uvařit a ochutnat. Jak málo stačí! I taková kniha je úžasným podnětným doplňkem a stimulem k tomu se sebou začít něco pořádně dělat!

 

Jo a pečené višně! Tak jednoduché, a tak sladké. Ostatně, ono to jde udělat i s jablíčky, že?

 

O autorovi:

 

MUDr. David Frej je lékař, internista, studoval holistickou a funkční medicínu v Mexiku, Rakousku i Indii. Své poznatky využívá v praxi s klienty, zaměřuje se na léčbu zánětu a s ním souvisejících civilizačních chorob, problémů s výživou, biologickými rytmy, detoxikací organismu. Věnuje se ozdravným pobytům, přednáškám a seminářům. Pravidelně publikuje v měsíčníku Regenerace a je častým hostem televizních i rozhlasových pořadů.

 

Vydalo nakladatelství Eminent, 2017, www.eminent.cz

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička