Stephane Brookes: Malá kniha meditací


10. června 2018, autor Renata Petrickova,



Sladké, jednoduché obrázky, které potěší duši. A text a návody, nápady jsou o konejšivé pohodě. Nic duchovně náročného, ale naopak – příjemně uvolňujícího, zároveň však jdoucí do hloubky duše. Snad i formát knížky, čtvercový a příjemně do ruky, je záměrem, aby se čtenář cítil co nejlépe a nejpohodlněji.

 

A dá se říci, že i to, co nám autorka nabízí v textu, je velmi pohodlné, logické, zdánlivě úplně obyčejné, často přehlížené a nesmírně účinné. Recepty na pohodlné spočinutí v duši i sami v sobě v každé situaci: i na nákupu, v práci – ono už jen se naučit vědomě nakupovat nebo obezřetně prožít pracovní schůzku – to jsou dovednosti k nezaplacení!

 

Zaujalo mne, jak je třeba ticho vzácné. A jak s ním neumíme zacházet. Tipy, jak si zvyknout na ticho mi potom přišly v knize jako velmi důležité.

 

To je možná to nejtěžší…

 

„Zvolte si libovolný den a zkuste spočítat, jakou jeho část trávíte v naprostém tichu. Pravděpodobně dojdete velmi rychle k jednoznačné odpovědi: žádnou. Mám tím na mysli dobu, kdy jste plně bdělí, mobil máte přepnutý na tichý režim, televizi vypnutou a jediné, co slyšíte, je zvuk vašeho vlastního dechu. Zkuste si dnes zapisovat, jak často nastane takové skutečné ticho a jak dlouho trvá. Ticho je dnes pro většinu z nás vzácné, zvlášť, pokud žijeme ve městě a jsme nepřetržitě obklopeni jeho hlučným ruchem. Ticho nás může často také zneklidňovat, protože vynáší na světlo všelijaká témata, obavy a starosti, které bychom raději nechali ve skrytu. Býváme mistrnými přeborníky v tom, jak to vše umíme potlačovat a přehlušovat neustálým ruchem a aktivitou. A tak se napřed musíme přestat schovávat sami před sebou a zvyknout si na svou vlastní společnost. Postupnou praxí se nám to podaří.“

 

Postupnou praxí se nám to podaří: ZÁSADNÍ VĚC

 

A to bych řekla, že je zásadní věc celé této knihy. Je to obrovská zásobárna nápadů a tipů na to, jak si zklidnit mysl, jak lépe žít přítomnost a lépe si uvědomovat každičký okamžik svého života. Každý to ale má jinak, každý si vybere jiný způsob… a důležité je vědět, že postupnou praxí se vám podaří, jak si ten svůj způsob osvojit, načerpat z něj energii, tak i třeba ve zmatku a takovém nijakém rozpoložení si postupně najít buď jeden ze zde uvedených příkladů, nebo si najdete nějaký vlastní způsob. Vlastní motivaci.
Protože motivace je tady velmi důležitá.

 

A najít si rutinu, opakování. Nebát se opakovat. Protože žádná meditace, žádné „přeučení se“ navyklých škodlivých vzorců chování a myšlení, nejdou ze dne na den – a v této knize je obrovská výhoda nepřeberných tipů a možností, jak každý den nějak vycepovat sami sebe k tomu, abychom se měli rádi. A stane se to návykem?

 

Dejte si pár týdnů, věřte mi, že stane…

 

Líbil se mi tady nápad na každodenní chvilku pro sebe ráno. Třeba vstát o chvilenku dřív a mít jen malou chviličku pro sebe, se kterou naložíte, jak potřebujete. Třeba se dívat z okna, zacvičit si, být sami se sebou a zhodnotit si minulost, budoucnost, nasměrovat se. Stejně tak si můžete podobný čas udělat i večer před spaním.

 

Sami sebe ohodnotit, ocenit, mít se rád a s touto motivací trávit den!

 

Meditace není jen o nějakých pozicích a naprostém tichu, ale naopak. V této knize autorka přivádí čtenáře na způsoby, jak se uschoulit sám do sebe i v naprostém chaosu a nepohodě, a jen tak trošku si ulevit na duši, oskenovat svoje tělo, které je neuvěřitelně přesným radarem emocí a záležitostí dějících se kolem nás – meditace je způsobem, jak si na chvíli uvědomit přítomnost a svoje místo na světě.

 

Vlastně NIC MÉNĚ, NIC VÍCE….

 

Jak jednoduché…

 

 

Autorčin životopis

 

Stephanie Brookesová je spisovatelka a propagátorka zdravého životního styllu. Píše příspěvky do rubriky Destiny (Osud) pro mysbliss.co.uk a přispívá také do Dailly Express, Spirit and Destiny, Women and Fitness, Soul and Spirit a Companymagazine. Také vystupovala v televizním pořadu ThisMorning a ve vysílání BBC Radio 2 a BBC Radio London.
Stephanie využila svoje zkušenosti s meditacemi a navrhla krátká meditační cvičení, která se vejdou i do maximálně nabitého rozvrhu. Myslela při tom na všechny, kdo mají sice málo času, ale přitom se potřebují zbavit stresu a uvítají příznivé účinky, které jim meditace může nabídnout.

 

Vydala Synergie Publishing, SE, www.synergiepublishing.com, 2018

 

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička