Skryté světy Skrytých světů


15. srpna 2018, autor Renata Petrickova,



Výjevy jako z nejhlubších snů… Květiny v rajské zahradě, něžné ženské bytosti, které zdobí celý výjev křehkou, ale nesmírně silnou energií, postavy s přesně a jasně daným záměrem. Nezvyklé rostliny, měsíční svit, všeříkající hmyz. Noční výjevy za svitu luny, u kterých si nejste jisti, jestli sníte nebo bdíte, do jakých hloubek nás zavedou? Co je za tím stromem? Nádherně zdobné obrázky plné síly a pohybu, ve kterém tušíte mihotavou budoucnost. Ve kterém tušíte souvislosti z minulosti.

 

 

Ve kterém je obsaženo cosi neuchopitelné, ale přesto vás to obejme a zachytí do pavučinky přítomného prožitku.

 

Máte chuť prožívat skryté světy skryté za obrázky.

 

 

Autorka už namalovala tarotové karty

 

Nádherné a silné jsou i autorčiny karty Tarot skrytých světů, které právě takovým chvějivým mrazením oplývají a přenášejí ho i do sdělení, které tarot tradičně zobrazuje. Vždy jsem z nich měla pocit, že se více zasnívá, více pohybuje v celém významu karty a přináší zvláštní svěží vítr, nad kterým se musíte zamyslet poněkud jinak – poněkud hlouběji. Nebo více poletovat po povrchu? To se nedalo nikdy říct, protože karty také v každém rozpoložení působily jinak.

 

A to platí i o těchto ilustracích v kalendáři.

 

Do každé nálady jiné sdělení?

 

 

Jsem si naprosto jistá, že na vás budou jinak působit v dobré náladě, v nostalgické, nebo ve smutné. Zarývají se hluboko do emocí a napojují se na hlubší lidské vědění, takže bych se skoro vsadila, že v každém tom rozpoložení získáte nějakou, byť maličkou, odpověď, nebo pobídku. A jak s ní pak už naložíte, je na vás.

 

Praktická stránka kalendáře

 

A i když vezmete kalendář jen ryze prakticky, tak neutrální a sladěné barvy se hodí do každého interiéru. Jsou to obrázky zdobící starobylé místnosti, stejně tak budou působit extravagantně i ve strohých moderních designech. Barva neurazí nikdy vůbec nic, hodí se kamkoliv. Buď nenápadně vynikne, nebo zapadne do konceptu.

 

A okénka v kalendáři jsou více než praktická, velikost přesná pro drobnou poznámku a přehled o celém měsíci, věřte mi, je často k nezaplacení a vyrovná se otáčecímu týdennímu kalendáři.

 

O autorce:

 

Stephanie Pui-Mun Law malovala fantazijní obrazy jiných světů už od raného dětství, ale její profesionální umělecká dráha začala až v roce 1998, kdy na vysoké škole dostudovala výpočetní techniku. Po třech letech, během nichž celé dny trávila programováním pro počítačovou firmu a pak spěchala domů, aby hluboko do noci malovala, opustila svět přede dané logiky čísel a dala přednost malovaným světům snů a nadpřirozených bytostí. Její ilustrace využívají klienti jako Wizzards od the Coast, Harper Collins, LUNA Books a další. Je autorkou a ilustrátorkou knihy Dreamscapes (2008). Čerpá inspiraci ve folklóru, mytologii a legendách. Jejím podpisem je šepotavý šelest v pokroucených větvích dubu, světlo prosvítající listím a nekonečná paleta oblohy. A obraz, který vyznívá jako tanec, přičemž tanečníky nejsou vždy jen lidské bytosti, stačí se jen pozorně dívat.

 

Kalendář Skryté světy – kalendář 2019 vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2018

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička