LITERÁRNÍ SONDA DO ŽIVOTŮ Z PERIFERIE SPOLEČNOSTI


4. září 2018, autor redakce,



Nakladatelství Vyšehrad v těchto dnech vydává nový román mladého českobudějovického novináře a publicisty Jana Štiftera. Svou třetí knihou Sběratel sněhu autor volně navazuje na svou prvotinu Kathy. V několika prolínajících se časových rovinách a na základě archivních dokumentů i českobudějovické architektury líčí dramatické události, ke kterým došlo v období 30. let, odsunu a poválečných let i současnosti.

 

Jan Štifter, narozený roku 1984 v Českých Budějovicích, vystudoval kulturní dějiny v Pardubicích. Knižně debutoval novelou Kathy (2014), kde zpracoval příběh své babičky Kateřiny Schwarzové (rozené Zahradníkové), která se provdala ze šumavského Němce. Kniha sleduje její osud od dětství přes dění druhé světové války až k událostem odsunu. Jeho druhá novela Café Groll (2016) z prostředí hampejzů a nevěstinců na počátku 20. století přibližuje osudy lékaře, který měl na starosti prostitutky a herečky Jihočeského divadla.

 

V knize Sběratel sněhu Štifter sleduje životní peripetie několika dospívajících chlapců a mladých mužů v různých časech a snaží se na jejich osudech pomyslně znovu vystavět dávno zbořené budovy…Tři časové linie, tři generace a také osudy mnoha lidí, se kterými si pohrála historie, se prolínají v jeden strhující příběh, v němž se vrací lidé z dávných dob, protože minulost zůstala nedořešená. S posledními přeživšími se však musí definitivně přihlásit o slovo.

 

 

Svým živým místy až surovým líčením osudů postav dokáže zkušený novinář vtáhnout do děje již od prvních stránek. Štifterovy příběhy zaujmou čtenáře stěžejních autorů současné české literatury, jakými jsou Kateřina Tučková či Jiří Hájíček.

 

„Sběratel sněhu je příběh tří kamarádů, kteří žijí na Šmídovně v Českých Budějovicích. To byl nejchudší dům ve městě, úřady tam umisťovaly rodiny, se kterými si nevěděly rady. Žila tam místní spodina – žebráci i prostitutky se dělili o velké pokoje, kde si pomocí křídy na podlaze nebo zavěšenými dekami tvořili byty a hledali soukromí. Po 2. světové válce sem přišla řada česko-německých rodin, které zůstaly v odsunových lágrech. V Budějovicích neexistoval dům s horší pověstí. Po válce tam přišla i moje babička – právě na Šmídovně končí její příběh, který jsem napsal a vydal v novele Kathy. Vyrůstal tam můj táta.Vždycky mě zajímaly příběhy ze Šmídovny, sbíral jsem staré rodinné fotky, kde jsou příbuzní na Šmídovně, zapisoval si jejich historky. A tak jsem objevil řadu vedlejších postav – lidí, kteří bývali součástí Šmídovny, toho lidského mraveniště, kde nikdo nebyl šťastný,“ říká Jan Štifter.

 

Křest knihy Sběratel sněhu za účasti autora, na který jste srdečně zváni, proběhne v úterý 11. září 2018 od 17 hodin v literární kavárně knihkupectví Academia v Praze. Oficiální pozvánku najdete v příloze.

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička