JAROSLAV FOGLAR HOŠI OD BOBŘÍ ŘEKY


5. října 2018, autor redakce,



 

Dílo Jaroslava Foglara v novém kabátě

Nakladatelství Albatros a Skautská nadace Jaroslava Foglara se v průběhu nejbližších let chystají postupně vydat několik knih z Jestřábo­va díla. Rozsáhlé foglarovské universum tak získá moderní tvář, která však bude zároveň plně respektovat nepsaná pravidla Jestřábova kánonu. Všechny zásadní Foglarovy knihy vyjdou s novými ilustracemi a v původní grafické úpravě. Jako první se už představila unikátní mapa Stínadel výtvarníka Pavla Čecha. Jako další vyjde Chata v Jezerní kotlině.

 

 

HOŠI OD BOBŘÍ ŘEKY

 

Příběh o skautských výpravách, plnění bobříků, i o ryzím přátelství. Vedoucí Rikitan dá dohromady partu dvanácti chlapců a utvoří oddané bratrstvo. Každý z nich je jiný, ale všichni se navzájem skvěle doplňují. Rikitan pro chlapce vymýšlí zábavné hry, aby je vedl k čest­nosti, fyzické síle i moudrosti. Společně si zamilovávají přírodu a podle zálesáka Roye loví bobříky. Stávají se tak věrnými kamarády, kteří spolu zažívají nezapome­nutelná dobrodružství.

 

O autorovi

 

Spisovatel, šéfredaktor časopisů Mladý hlasatel, Junák a Vpřed, významný metodik, dlouholetý skautský vůdce 2. oddílu Praha. Jaroslava Foglara asi netřeba dlouze představovat. Své zkušenosti, nápady a programové tipy nabízel ostatním prostřednictvím časopisů a později knih na pomezí příběhu a metodické příručky, jako byly Kronika Ztracené stopy či Náš oddíl. První povídka Vítězství mu vyšla ve Skautu Junáku již v prosinci 1923. O deset let později ve stejno­jmenném časopise publikoval na pokračování román Boj o první místo. A pak v rychlém sledu následovali Hoši od Bobří řeky, Přístav volá a dvě desítky dalších. Ty se spolu s mnoha povídkami a komiksy v čele s Rychlými šípy staly nejpodstat-nější četbou pro několik generací mladých lidí.

 

O ilustrátorce

 

Ester Kuchynková je mladá česká ilustrátorka a komiksová kreslířka. Studuje ilustraci na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni. V roce 2015 získala druhé místo v soutěži CZ.KOMIKS.15, o rok později první místo v komiksové soutěži Henryk v Bublinách. Účastnila se komiksového sympozia Laydeez do Comics 2016 a Skrytá místa 2017. Ráda vymýšlí příběhy a světy, v budoucnu by se chtěla věnovat kresbě komiksů podle vlastních scénářů. Důležitými tématy jsou pro ni ekologie a ochrana životního prostředí. Má ráda lesy, příběhy o indiánech a dokumenty o vesmíru.

 

Hoši_ukázka







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička