Dharmachari Nagaraja: Klidný Buddha na dobrou noc


23. listopadu 2018, autor Renata Petrickova,



„Zhluboka se nadechni a dlouze, uvolněně vydechni, zachumlej se do peřiny…“ A pak je tu příběh, který je přesně na míru dětské duši. Jednoduchý, uvolněný, plný nespoutané fantazie, překvapivých zvratů, které děti nadchnou a u dospělých vyvolají úsměv na tváři. Takový ten uvolněný úsměv.

 

 

Kdo by třeba řekl, že k večeři přijde bubák, postraší všechny děti, aby nakonec vyšlo najevo, že to za okny byl slon, který přes celý les cítil čerstvě upečené buchty, tak bez váhání znovu utekl z cirkusu, aby si pochutnal. Ostatně, prý to tak dělá už dlouho…

 

Dozvíte se o tajemství zlaté mušle, o oslici, která udělala chybu a o spoustě dalších zvířátek a postaviček, které prochází zásadními životními událostmi. Chybují, napravují, ubližují, je jim ubližováno… Nebo závidí. Vrabčák závidí kanárkovi hlas a žluté peří, ale až posléze si všímá stříbrného řetízku, kterým je přivázán k bidýlku a nikdy nezažije svobodu.

 

Pro děti jsou to příběhy poučné.
Pro dospělé je to občas také místo, na kterém se zamyslíte nad životem, který už velkým lidem sem tam něco špatného a zlého přinesl.              

        

Naďa Konvalinková do ouška

 

Pohádky si můžete číst, předčítat, zachumlat se s nimi pod peřinu, ale nejlépe bude, když si celou knížku pustíte v audiopodobě – namluvenou Naďou Konvalinkovou. Stačí pár pohádek a doslova si její hlas zamilujete. Pohoda pro celou rodinu, která si potřebuje odpočinout? Lépe bych to nenazvala. Tyhle pohádky jsou ve formě přímo do ouška tím nejlepším, co pro sebe můžete udělat. Jak se pohladit na duši.

 

Závěr knihy: Cvičení bdělé pozornosti

 

Pohádky jsou jemně zaměřeny na to, abyste v nich prožívali každičký okamžik a jako pokročilá cvičení najdete na konci knihy první metody cvičení meditace. S návodem, klidem a uvolněním se pak díky předčítanému textu naučíte uvědomovat si svůj dech – představovat si třeba světlo, které se v těle rozlévá. Můžeme se vracet v myšlenkách k lidem, se kterými jsme šťastní, přát jim to nejkrásnější, a to je třeba výborná relaxační metoda pro dospělé, pro maminky….

 

A vstup do vysněné relaxační zahrady je meditační klasikou:

 

„Představ si, že stojíš před zářivě zlatou dvoukřídlou bránou v mohutných kamenných hradbách. Vnímej zemi pod nohama a podívej se vzhůru k bráně. Nad tebou je modré nebe a svítí sluníčko. Cítíš, jak tě příjemně hřeje na kůži.

 

Vztáhneš ruku a dotkneš se brány. Obě křídla brány se sama hladce rozevřou. Otevírají se jen pro tebe. Je to tvoje soukromá zahrada.  Procházíš branou a jdeš zahradní pěšinou…“

 

A pak pochopíte, proč právě takové, buddhismem inspirované pohádky jsou nesmírně léčivé, uklidňující a pro nás v dnešní dobu důležité. Vrací nás sami k sobě.

 

A díky autorovi, že v závěru knihy poděkoval i svému pejskovi, protože TO JE PRÁVĚ TO. V životě jsou důležité drobnosti a radosti. Díky závěrům v knize si to uvědomíme a zároveň soucitně pohlédneme i na své okolí. Možná má okolí někdy pravdu. Možná bolest druhého je skrytá a nám se jeví jako vztek druhého. Možná… ale to už musíte odhalit společně s dětmi při rozmluvách… s večerem už asi ne, ale jako ranní téma se může návrat k pohádce jevit také skvěle!

 

TIP: Skvělou zkušenost učiníte, když dětem pohádky na MP3 pustíte k jemnému rannímu probouzení.           

     

O autorovi: Dharmachari Nagaraja je více než dvacet let praktikujícím buddhistou, vedl centrum v Londýně a nyní v Glasgow, kde pracuje také jako psychoterapeut. Je autorem mnoha knih a objevil se nejen v rádiových pořadech, ale také v pořadu Nebe a země na BB1.

 

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing, 2018, www.synergiepublishing.com

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička