hledej malýho černýho


2. prosince 2010, autor Eva,



Hledej malýho černýho
 
 
 
 
 
 
 
 
      Ten malý se jmenuje Krtek a myslím, že netřeba vysvětlovat proč.
      Ten velký se jmenuje Bery a je to bernský salašnický pes. Dle názvu si můžete vyvodit, že pochází ze švýcarského kantonu Bern. Ovčáci v předhůří Alp chovali „salašníky“ jako pastevecké psy. Pomáhali držet stádo pohromadě a vyhledávali a vraceli zaběhlé kusy do stáda. A protože tito psi mají robustní postavu, farmáři je využívali také jako pracovní plemeno. Zapřáhali je po dvou do vozíku, aby tahali konve s mlékem.
      Náš Bery nemá jméno odvozeno od Bernu, ale podle bernardýna Barryho, jenž se proslavil v průsmyku Velkého svatého Bernarda.
      Průsmyk se nazývá podle kazatele Bernharda z Mentonu, který zde v 11. století vybudoval útulek. V zimě, kdy řádily vánice a cesty zapadaly sněhem, tento mnich a jeho řádoví bratři se vydávali hledat zbloudilé pocestné.
      Traduje se, že svatobernardští mniši vyšlechtili z velkého švýcarského salašnického psa nové plemeno. Tito psí pomocníci vyhrabávali z lavin zraněné, pátrali po ztracených a údajně přitom nosili na krku soudek první záchrany naplněný rumem. Asi vás nepřekvapí, že je pojmenovali bernardýni.
      Bernardýn Barry se stal legendou. Na pařížském psím hřbitově má pomníček, na němž je napsáno: „Zachránil život čtyřiceti lidem a jedenačtyřicátý ho zabil.“ Není to však pravda. Barry našel zběha z napoleonských válek, který se v mlze domníval, že jde o vlka, a proto jej bodnul. Zraněný Barry se doplazil do útulku a mniši vyrazili hledat útočníka. Našli jej a přenesli do bezpečí. Barry své zranění přežil. Uzdravil se, ale už „nezáchranařil“ a odešel do „psího důchodu“. Dožil se prý úctyhodných 14 let.
      Nevím, zda by náš Bery mohl být nasazen na záchranářské práce, ale jednu dovednost zvládá naprosto bravurně. Otvírá si sám dveře. Nepomohlo ani, že jsme kliky otočili do svislé pozice. Pouze návštěvy pokukují, že máme „ňáký divný dveře“.
      Jedna paní na mě na ulici křičela: „Hele, to je ten pes, co je na pytlíku se svým žrádlem.“ Teprve, když jsem v obchodě spatřila pytel s psími granulemi, na němž je vyfocen salašník, došlo mi, jak to ta paní myslela.
 
Bery na zahradě
 






Zařazeno v kategorii Ostatní literatura, Postřehy, Ptákovinky, Textem, Výtvarno, foto



Počet komentářů na “hledej malýho černýho” - 2


    Agin   (11.2.2011 (21.01))

    Nádherný pejsa, sladký kočičák, super zahrada...kde je panička?


    Eva   (13.2.2011 (20.29))

    Panička není "dnu", panička je "out" respektive na opačné straně objektivu:-)))



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička