Håkan Nesser – Muž bez psa


27. března 2019, autor Eva,



Muž bez psa není klasická detektivka, jedná se spíše o psychologický román s kriminální zápletkou. Autor Håkan Nesser tu rozplétá komplikované rodinné vztahy na pozadí oslavy dvojích narozenin těsně před Vánocemi, a to čtyřicátin dcery Ebby a pětašedesátin otce Karla-Erika.  

 

 

Na oslavy přijede dcera Ebba s manželem Leifem a syny Henrikem a Kristoferem, její sestra Kristina s manželem Jakobem a synem Kelvinem a rovněž "černá ovce" rodiny, jejich bratr Robert. Tento dobrodruh a nadějný spisovatel, podle jehož rukopisu se kniha jmenuje, byl v jedné reality show přistižen při onanii a otec Karl-Erik, pokrytec a despota, neunesl tu "rodinnou ostudu" a hodlá se s manželkou (babičkou) Rosemarií hned po oslavě přestěhovat do Španělska, přestože ona bytostně nechce.

 

Robert, Kristina a Henrik si spolu povídají dlouho do noci a tento rozhovor se stane pro další vývoj stěžejní. Po noční rozmluvě se ztratí Robert a další den je nezvěstný Henrik. Případ dostane na starost svérázný detektiv Barbarotti. Autor zde brilantně nastiňuje psychologii postav, a to jak před osudnou událostí, kdy všichni kromě Roberta žijí ve zdánlivé pohodě a blahobytu, tak po zmizení obou rodinných příslušníků. Popisuje jak obě tragédie dokonale rozleptají rodiny a zničí jim životy, kde postižení jsou úplně všichni a skončí jako tragické oběti neschopny normální existence.  

 

Mnozí kritici namítají, že detektiv Barbarotti vlastně nic nevyšetřil, že se případ vlastně vyřešil sám díky náhodě. Ano, je to tak a ještě dodám, že pokud budete číst pozorně, odhalíte vrahy obou nešťastníků už od třetiny knihy. Autor zde vědomě porušuje pravidla detektivních románů, kdy pachatelem většinou není ten, na kterého padá největší podezření. Zde je pachatel, který je naznačen na začátku, na konci také usvědčen. Žádné kličky, žádné obezličky, žádné vedlejší uličky, a přesto se román čte jedním dechem. Právě kvůli vynikajícímu zpracování psychologické roviny, s některými postavami se ztotožníte a naprosto jim rozumíte – měla jsem velké pochopení pro šedesátiletou Rosemarie, mnohé postřehy z jejího "babičkovského" života mi jsou dobře známy -, u těch méně sympatických překvapivě zjistíte, že autor precizně popsal někoho z vašeho okolí, v tom je Håkan Nesser ve všech svých knihách jedinečný, v odhalování lidské psyché a motivů lidských činů.

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička