Zrození kmenového vůdce


27. května 2019, autor Renata Petrickova,



Představte si sebe v jiné práci? V jiné rodině? Už jen takové teoretické cvičení naznačí, že je zásadní, kdo je kolem nás, jak nás ovlivňuje a jakou kolem sebe šíří atmosféru. Stačí vyměnit jen jednu osobu, jeden postoj nebo okolnost a jsme v naprosto jiné realitě. Kniha Zrození kmenového vůdce je prvotně určena každému, kdo vede nějakou skupinu lidí, nebo ji ovlivňuje svou přítomností. Velmi dobře se tyto původně „firemní taktiky“ dají ale aplikovat i do rodinných svazků nebo do zájmových skupin.

 

 

Hierarchie štěstí

 

Velmi mne zaujalo také to, co jsem si sama pro sebe pojmenovala jako hierarchii štěstí, tedy různé typy lidí přemýšlejících – od stupně jedna „nenávistný gang proti celému světu i sobě samým“, po „život stojí za prd, ale ostatní se mají líp“ až po nadšené pospolitosti, které jsou schopny měnit svět, vymýšlet revoluční nápady a krátkodobě se dostávat do naprosté euforie a do stavu jednoho bijícího srdce. Autoři se mezi tím vším proplétají, popisují, zkoumají, hledají způsoby, jak lze z apatie, znechucení anebo jen životního zmatení vyjít – protože mnohdy záleží opravdu jen na drobnostech. Například jak na věci kolem sebe pohlížíte, jestli oceníte to, co už máte, nebo na tom, jakými lidmi se obklopujete. Důležité je také vědět, kde upustit ventil a jak společně komunikovat efektivně.

 

A rada, abyste někdy ty, jež vás stahují dolů, ze svého života propustili, je sice nepříjemná, ale kdo se jí odváží, může svůj život velmi pozvednout. Vrána k vráně… platilo odnepaměti a tato kniha to jenom potvrzuje.

 

„Sešikování v našem pojetí znamená natočit části do stejného směru. Představte si magnet, který způsobí, že železné piliny se otočí směrem k němu. Nevýhody dohody je, že se jedná o společné porozumění na úrovni intelektu. Ale kmeny jsou shluky lidí a lidé jsou komplexní bytosti a často jednají iracionálně.“

 

Není jednoduché udržet shluk lidí „natočený do stejného směru“ a autoři předkládají otázky, které bychom si měli klást. Co funguje, co nefunguje, co je pozitivní motivací a jaké hodnoty daní lidé mají. Je to o neustálém hledání kompromisu, buzení nadšení a neustálého vědomí toho, že lidské kmeny, společenství jsou základním stavebním kamenem celé společnosti.

 

A jak funguje negativita?

 

Jednoduše… sama od sebe. „Stupeň dva je jako past, která jen čeká, až bude moci sklapnout. Na začátku si někdo na něco postěžuje. Pak se přidá jiný se svým problémem. A za chvilku už všichni říkají jenom negativní věci. Síla skupiny celý proces umocňuje…“

Začíná pochmurný film. Co s tím? Ve firmách stačí v tuto chvíli dát najevo zájem o osobní život a blaho zaměstnanců, popřát k narozeninám, dát najevo, že si zaměstnanců váží. To značně omezí pochmurné brblání a více zapojí zaměstnance do hry.

 

Lidé by vždy měli být hrdí na to, že smějí být součástí vaší skupiny/firmy/rodiny… A kdo chce, najde tu i osobní návod na to, jak se samostatně posunout z nevyhovujících stupňů výš třeba jen tím, že si začnete hledat „vzor“, nebo tu najdete návody na to, jak v sobě vykřesat jiskru k plnění vlastních vzletných snů.

 

O autorech:

 

Dave Logan, John King, Dr. Halee Fischer-Wright: autoři jsou členy a spoluzakladatelé společnosti CultureSync, která se věnuje koučování, vedení projektů v oblastech nových technologií, státní správy a realit. Každý do knihy vnáší své zkušenosti a svůj pohled na věc.

 

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2019, www.synergiepublishing.com

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička