Chris Colfer: Těžko uvěřitelný příběh


18. června 2019, autor Eva,



Těžko uvěřitelný příběh je přesně takový, jak hlásá název. Filmová hvězda fantasy seriálu pro mládež Cash Carter se připojí k road tripu, který pořádá parta jeho fanoušků a fanynek po ukončení střední školy. Chtějí prožít ještě nějaký čas spolu než se rozprchnou do jiných měst na vysoké školy. Kniha je adekvátně tomu určena pro mládež, ale s chutí si ji přečtou i dospělí. Pokud si zachováte určitý nadhled nad tím, jak dokážou mladí šílet z připitomělého seriálu, jak hltají blogery a jak tráví značný čas po sítích.

 

 

Zpočátku výletu jsou přátelé zaskočeni, že jejich filmový idol se značně liší od filmové postavy doktora Mimózy. Cash Carter, otřískaný filmovým průmyslem už od dětství, je cynický a ironický a vypráví historky, které snad ani nechtějí slyšet. Protože se musí potýkat s neustálým pronásledováním parapazziů, neustálým pokrytectvím a falší, které showbyznys doprovázejí, je velice dobrý psycholog a pozorovatel, a tak brzy odhalí tajemství, která před sebou přátelé skrývají.   

 

Na kluka ostříhaná Sam je transsexuálka, pro mě nejméně sympatická postava, jelikož je příliš upjatá a neustále moralizuje. Možná je to tím, že její matka, bývalá královna krásy, neustále střídá partnery a je zase až moc free. Japonka Mo je naopak nejsympatičtější, píše fantasy příběhy na motivy seriálu, chce být spisovatelkou, a proto se přihlásila na kreativní vysokou školu, ale otec ji nutí jít na Stanford, jinak jí nezaplatí studium. Mo se podvolí, všude hlásá, že jde na Stanford, ale v nitru trpí. Joey je pohledný černoch a gay a ke vší smůle syn pastora. Nemůže otci říct pravdu, když homosexuály odsuzuje a dává to najevo i ve svých kázáních.

 

A co poslední hrdina Topher, který Cashe na celé dobrodružství pozval? Jeho postava je v podstatě rozuzlením celé knihy. Dozvíme se, proč Cash Carter jeho pozvání přijal, absolvoval s nimi nepohodlí v chatkách, třebaže má peníze na luxusní hotely, i vleklou jízdu starým autem, i když by se mohl vozit v rychlém sporťáku. I Cash má totiž své tajemství.

 

 Autor Chris Colfer dobře zná zákulisí showbyznysu a popisuje jej celkem věrně. Proto asi má kniha dialogy velice podobné dialogům ve scénářích. Takové, které nás seznamují s charakteristikou postav a ozřejmují děj, takové, které nahrazují knižní popisy. Takto v knize to vypadá zvláštně místy až nelogicky či polopaticky. Ale pořád mějme na paměti, že to je kniha pro mládež.

 

Jak se hrdinové vypořádají se svými tajemstvími? A jak to s Cashem nakonec dopadne a jak naloží se svým milionovým majetkem? Neprozradím, to by nebylo fair. Ale překvapení se na konci knihy koná, to si pište.  

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička