Eva Maria Zurhorst: Soulsex


28. listopadu 2019, autor Renata Petrickova,



Objevte znovu kouzlo fyzické lásky, vyzývá autorka a já dodávám „skrze poznání svých nejbolestivějších intimních míst na duši“. Máte-li po krk sexu, který vás nenaplňuje, ó, jak trefně napsané, pak nastal čas pro nový začátek! A přesně toto je kategorie čtenářů, pro které je kniha nejvíce určena.

 

 

Principem Soulsexu je odhalit a otevřít neskutečně širokou škálu sexuálních bloků, bolestí, hněvu a vzteku na druhého – a to budete koukat, kolik toho je, jak se to projevuje a kde to má kořeny… a pochopení principu milování, lásky jako takové – z čehož posléze vzejde i náročný úkol autorky – dát znovu dohromady vztahy, ve kterých vládne sexuální chlad, omrzení, ale i vážnější problémy v podhoubí duše – vztek na druhého až nenávist.

 

To všechno tak snadno roste… snadněji než láska, věřte mi.     

 

„Sex může být příčinou všech vztahových problémů, ale i jejich lékem,“ říká autorka v anotaci a má pravdu. Na příkladech z praxe, ale především laskavými slovy nám vysvětlí, jak vzniká náš vztah k sexu již od narození, jak vnímáme blízkost druhého člověka a jaké má zákonitosti. Pokud se tady něco pokazí a nenapraví včas, neseme si s sebou tuto deprivaci až do dospělého života a zpravidla už si neuvědomujeme, jak moc nám ničí vztahy a sexuální život. Stud, náruživost, neschopnost se otevřít partnerovi, záliba v bolesti, emoční i fyzické, různé druhy závislostí, byť třeba té na „nešťastných láskách“.

 

Starý a nový sex

 

Sympatické je rozdělení knihy na dvě části: starý sex a nový sex. V první části se dozvídáme celou paletu různých nepříjemností, vzteků, bolů a bloků, které nás mohou ve vztahu potkat a které postupně ochlazují ložnici. Pěkná drbárna, tohle rve srdce a se stejně postiženými souzní tak, že jde snad o nejemotivnější část knihy. Ale zároveň autorka vysvětluje, proč se tak děje a kde jsou příčiny toho, že máme sexu po krk. A kde vznikly naše bolavá místa v dětství a ve vztahu k lidským vztahům obecně.

 

Máme to. A nyní jdeme do méně emotivní, méně známé části nového sexu. Tady už je třeba změnit úhel pohledu, uvolnit se do „chtít něco řešit a pořádně zatočit s tím, co jsme se za celý život naučili“. A možná i odpustit, pracovat, chtít být spolu. Z pevné slupky jít do otevřeného srdce i těla. Odstranit všechny ty staré programy běžící na pozadí našeho života. Autorka se věnuje i různým posttraumatickým stavům, sděluje, že například příliš emočně plošší lidé jsou většinou až příliš citliví, ale zranění a vystresovaní a toto je jejich ochranná slupka.

 

Zachází i do tématu vlivu rodinných, generačních, do toho, jak si předáváme nejen své zvyky ohledně vztahů, ale jak se to vše otiskuje do dědičnosti jako takové.

 

Sex je jako otisk duše.

 

Soulsex je kniha, díky které můžete získat mapu své duše. A začít nacházet lásku k sobě a kdoví – třeba i k tomu, ke kterému se už vztah začínal přelamovat do nechuti a nenávisti.

 

O AUTORCE:

 

Eva-Maria Zurhorst je nejznámější německá vztahová poradkyně a autorka řady bestsellerů. Svou původní profesi novinářky vykonávala například v Jihoafrické republice a Egyptě. Později se jako komunikační poradkyně přesunula do sféry ekonomiky. Po absolvování dodatečného psychoterapeutického výcviku dnes se svým mužem Wolframem působí jako vztahový kouč a kouč pro rozvoj kariéry. Její knihy byly přeloženy do 17 jazyků.

 

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2019, www.synergiepublishing.com







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička