Irena Nováková Kafková: Mapa duše, mapa života


20. prosince 2019, autor Renata Petrickova,



Jednoduchá útlá knížka plná drobných moudrostí a citací, která ve svém výsledku je přesně tím, co je život sám. Nalistovat si jakoukoliv stránku znamená, že každý váš duše bol najde svůj lék. Autorka Irena Nováková Kafková posbírala to moudré, co její muž kdy napsal ve všech svých knihách a vložila do malé knížečky, kterou sama považuju za malou bibli.

 

 

 

Drobné nahlédnutí, leč velmi hluboké, za oponu našich životů. Trochu kniha duši lahodící, trochu věštecká, meditační, chcete-li, najdete v ní totiž pro sebe vždy platnou odpověď. A nemusíte se ani zabývat konkrétním tématem, ač kniha je tématicky rozdělena, vždy se mi stalo jen to, že ať otázka zněla jakkoli, vždy to byla odpověď na míru – klidně i z oddělení jiného tématu!

 

Vždy! I když jen náhodně otevřete a ukážete prstem tam. Či tam.

 

CESTA DOMŮ, K SOBĚ… Co zrovna řešíte, co chcete číst?

 

Oddíly na různá témata: jak se sami v sobě vyznat, když… se rozhodujete, hledáte pravdu, hledáte spokojenost, řešíte konflikt srdce a rozumu, řešíte rodinu, karmu, osud nebo když potřebujete zacílit pozornost a se svým životem něco udělat. Stejně tak se věnuje pochopení linie osudu, budoucnosti, minulosti, lásce, strachu, nemoci, smrti, uzdravení a vzácnému, leč tak opomíjenému a křehkému času po uzdravení.

 

Je to krásná pocta člověku, kterému bylo dáno rozdávat ze svých myšlenek. A i kdybychom si měli odnést jenom prosté – čím víc lásky a plného vědomí, pozornosti v sobě máme, tím hezčí a víc tvůrčí život žijeme, tak TO JE ONO. To stačí. To je možná i myšlenka, která vystihuje celou knihu a celý život. Ač těch odstínů a mouder tu je požehnaně.
A jsou požehnaná…

 

Možná právě nyní vidíme význam toho slova…Něžná, lehká, hluboká a uklidňující. Slova, citace, které si můžete náhodně otvírat, pročítat, hledat v nich naději a sílu – a vždy naleznete přesně to, co potřebujete. Ve slovech, která lze považovat za posvátná…

 

A co vše tu můžete najít?

 

„Duše dítěte už tady byla milionkrát, milionkrát se narodila, milionkrát zemřela. Nemusíte z ní tudíž dělat hlupáka, ona ví své. Život vnímá symbolicky, obrazně a emotivně, a právě obrazům ve své nejtěsnější blízkosti věnuje hlavní pozornost.

 

Chování maminky k tatínkovi a tatínka k mamince je pro každé dítě určující. Je to základní vzor, ze kterého ono samo vychází do života. Jestliže se tedy maminky domnívají, že své děti příkladně vychovají tím, že samy sobě odeberou lásku ze života, šeredně se pletou. Protože tenhle obraz sebetrýznění pak děti provází po celý život, kdy je svádí opakovat chyby svých rodičů.“

 

„Nikdo z nás se nedostane o stupeň výše, pokud nejprve nenastaví svoje vědomí na úroveň, kam se touží posunout. Chceme-li prožít skutečnou lásku, musíme nejdříve tuto lásku sami dávat. Přejeme-li si být zdrávi, je nutné zdraví uvnitř sebe v duchu projevit. Není možné prožívat cokoli dříve, než to uvnitř sebe zprvu vyjádříme – vždyť tím v duchu dávno jsme. To je pravdivá povaha života.“

 

„To my vtiskáváme smysl svému životu! Rozum je v tomto případě neocenitelný pomocník, který je schopný ve spolupráci s citem směrovat život k našemu prospěchu.“

 

O autorech: Vladimír Kafka, Irena Nováková Kafková: Vladimír vystudoval výtvarné umění a více než 25 let se věnoval lidmi se závažnými zdravotními problémy. Pořádal velmi oblíbené Hostiny, často společně s Jaroslavem Duškem, besedy zaměřené na vnitřní podstatu člověka. Napsal několik knih a ty dvě poslední za něj poskládala jeho žena Irena, protože on sám to již nestihl.

 

 

Vydalo nakladatelství Eminent, 2019, www.eminent.cz

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička