Hamar


23. ledna 2011, autor Eva,



    Martina Sáblíková možná nebude muset trénovat na rybníku ani dojíždět na tréninky do jihotyrolského Collalba. Podobný odkrytý rychlobruslařský ovál, jako mají v Itálii, chtějí postavit v Pardubicích. Zasazuje se o to architekt Miroslav Petráň, šéf tamějšího Dostihového spolku a poslanec za Věcí veřejné. Celý projekt by prý stál cca 100 milionů korun, což je nepoměrně menší částka, než byla plánována na výstavbu kryté multifunkční lední haly ve Velkém Oseku, která činila 1, 5 miliardy korun. A samozřejmě i náklady na provoz by se významně zredukovaly.
      Nápad umístit sportovní areál tohoto druhu do proslulého „města hokeje“ (a zimních sportů vůbec) mi přijde jaksi přirozený a smysluplný. V tomto směru Pardubicím fandím. A tak přejme Martině, aby se dočkala a aby se neopakovala podobná situace jako s Kaplického knihovnou, kdy se politici jen snažili urvat „body“ v předvolební kampani, a poté je celý projekt přestal zajímat.
      Naše olympionička jezdí také trénovat do rychlobruslařské haly „Polární záře“ v norském Hamaru. Tento areál byl součástí 17. ZOH v Lillehammeru v roce 1994.
      Lední halu jsme navštívili během zájezdu do Norska v srpnu minulého roku. Zvenčí vypadá jako otočená vikinská loď.
      Díky tomu, že je krytá, je v provozu i v horkém létě, a za 20 NOK (norských korun) vás pustí dovnitř. Bylo zajímavé sledovat tréninky rychlobruslařských družstev i jednotlivců. Překvapilo mne, že cca 80% sportovců pohybujících se na oválu byli Jihokorejci. Tedy předpokládám, že to byli Jihokorejci, protože ti jsou v mužském rychlobruslení nejlepší. Dobří jsou i Číňané, ale pochybuji, že by soudruzi posílali své sportovní naděje trénovat k ošklivým kapitalistům. Hledala jsem na netu, jak to má Jižní Korea s celoročními rychlobruslařskými arénami, ale bohužel nic nenašla. Pouze mi to nabízelo jejich veleúspěšné rychlobruslaře z olympiády ve Vancouveru. 
     
 
 
   V Lillehammeru se nachází běžecký a skokanský areál s umělým povrchem, rovněž dějiště 17. ZOH.  
 

 
 
    
Možná namítnete, že to se těm Norům vyhrávají zimní olympiády, když mají takové podmínky. A chudáci naši sportovci nemají nic. Ale ruku na srdce: Kde jinde by taková sportoviště měla být než tam? A kolik Norů je světových kanoistů?

 







Zařazeno v kategorii Postřehy



Počet komentářů na “Hamar” - 1


    Eva   (23.1.2011 (18.12))

    P.S. Jihokorejská družstva v akci se mi nepodařilo zachytit, protože byli hrozně rychlí:-)))



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička