Proč Řekové stávkují


5. května 2010, autor Eva,



V Řecku se jasně prokázalo, že na sliby a rozhazování levice nejvíce doplatí ti, kteří ji volí. Dalo by se říci, že v tom je určitá spravedlnost, ale není. Situace je natolik kritická, že to odnesou nejen Řekové samotní, ale i ostatní státy eurozóny. A to je nespravedlivé.
Nespravedlivé je, že na 13. a 14. důchody Řeků musí doplácet státy, které tyto důchody vůbec nemají a jejichž výše důchodů je mnohonásobně nižší. Nespravedlivé je, že tyto státy, přestože jsou samy zadlužené, si na to musí půjčit. Na to, aby Řekům uhradily jejich dosavadní blahobyt. Nechci rozebírat, jak dlouho může vydržet princip letadla, kdy ti méně zadlužení půjčují těm více zadluženým. A zda to není počátek zrušení Eura a návratu k národním měnám. Netroufám si odhadnout, jak toto vše dopadne.
Nemohu však vůbec pochopit, proč Řekové stávkují. Proti komu? Proti čemu? Státní kasa je prázdná a předlužená, žádné banky už Řecku nepůjčí a jednou dojde k okamžiku, kdy stát nebude mít peníze na výplatu důchodů, platů státních zaměstnanců, sociálních dávek, mateřských. A na to si musí půjčit. A půjčí mu jedině Mezinárodní měnový fond a s největší pravděpodobností ostatní státy EU, kde je zavedeno EURO. Pod rudými fanglemi v Řecku stávkuje společně dělný lid i inteligence. A z davu padají výzvy ke zdanění bohatých. I kdyby Řekové ukradli svým bohatým všechny peníze, 110 miliard EURO nedají nikdy dohromady. To jsou jednoduché počty, na něž stačí selský rozum. Předpokládám, že stávkující učitelé, lékaři či bankéři dobře ovládají matematiku, přesto jim tato skutečnost jaksi nedochází. Co si od stávky slibují? Že se stane zázrak a z nebe jim spadnou peníze? Že vláda ty peníze vyčaruje? Že jim banky odpustí dluhy?

       Upřímně řečeno, mě to děsí. Můžete do lidí cpát horem dolem, že na dluh se dlouho žít nedá, a přesto i u nás pomalu 50 % národa s klidem hodí svůj volební hlas stranám, které podobně jako v Řecku naslibují všechno všem a které nás můžou přivést ke stejnému úpadku jako v Řecku. Neboť se řídí heslem: Chci si užít teď a tady a co bude potom, mě nezajímá. Ono to nějak dopadne. Po nás potopa. Vypadá to, že po Evropské unii taky…







Zařazeno v kategorii Postřehy



Počet komentářů na “Proč Řekové stávkují” - 6


    Anna   (5.5.2010 (18.59))

    Nejsmutnější je, že tímhle krátkozrakým způsobem se doslova projídají peníze na vzdělání a infrastrukturu příštím generacím. Nechci příliš zjednodušovat, ale možná to trochu vypovídá i o národní mentalitě... u Řeků se to dá do jisté míry vysvětlit jižanským tempermentem, který je vlažnější k vytrvalé práci a vždy ochotný slavit a odpočívat. Nadto bez zkušeností s komunistickým rájem na zemi a jeho hořkými konci. Nic z toho v Čechách neplatí - tak kdy se, proboha, proberem? Až budem všichni povinně recitovat Paroubkovy sebrané spisy?


    Pavel D. F.   (5.5.2010 (20.37))

    Nevím sice, proč Řekové stávkují, ale když to srovnám s tím, jak nám tu v Prostějově právě krachuje OP a lidé jdou bez hlesu s čerstvými průkazy nezaměstnaných z poslední směny domů, hlavu svěšenou a v očích rezignaci, tak fakt nevím, co je lepší. Být jako vlk a zapalovat banky, kde pak třeba uhoří tři stejní lidé jako já? Nebo být ovce, která si nechá rozkrást podnik, město, stát ... a pak jít domů a vzít si Neurol? Chtělo by se říct, že nejlepší je být svobodným občanem, jehož základní direktivou je zdravý rozum - ale ví dnes někdo, co znamená slovo občan? PS: Jako invalidní důchodce jsem vlastně taky něco jako příživník. Strašně rád bych pracoval, ale nezvládnu ani to redaktorování na SASPI. Jenže když paní vrchní odborářka ve jmenovaném OP brala bratru pětinásobek mého důchodu a pro zaměstnance neudělala vůbec nic, tak jsem hodně na rozpacích. Mám si vyčítat pětinu částky jejího příjmu nebo jí závidět? Tak nad tím raději mávnu rukou. No a to je asi ten problém...


    Eva   (5.5.2010 (20.53))

    Ať budete stávkovat nebo rezignovaně klopit hlavu, výsledek bude vždy stejný. I Řekové, až se vyvzdorují, budou nuceni se uskrovnit. Jiná cesta není. Bohužel.. anebo mohou vystoupit z eurozóny, přejít na původní měnu, udělat měnovou reformu, čímž se jim znehodnotí veškeré úspory a vklady... všechny scénáře jsou pro ně hrozivé, jen nechápu, proč si to ještě takto komplikují..


    Anna   (6.5.2010 (12.43))

    Proč? Protože jsou zvyklí žít přítomností. Budoucnost - a to i tu nejbližší - se prostě (za vydatné asistence EU) odnaučili řešit.


    Eva   (6.5.2010 (13.05))

    Skoro to vypadá, jakoby by vůbec nemysleli na své děti...


    Ivna   (7.5.2010 (18.57))

    Já hlavně nechápu, proč by na ten jejich blahobyt a 13. a další platy a mnohonásobky měly doplácet státy, které samy takovéto vymožeností nemají - buď na ně opravdu nemají a nebo nehospodaří tak krátkozrace. My to bohužel nevyřešíme, ale určitě na ně budeme doplácet taky!



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička