Jak jsme kupovaly norské pivo


10. ledna 2011, autor Eva,



 

 

 

 

Určitě vám je známo, že v Norsku je prohibice. Nepřetržité přítmí během severské zimy a absence slunečního svitu je opravdu velkým náporem na psychiku. A když tuto depresi zalijete alkoholem, nelze se divit, že si pak mnohý Nor sáhne na život.

 

Alkohol si tu můžete koupit pouze ve speciálních prodejnách, kde se musíte zaregistrovat. Vytoužený šnaps vám pak vydají pouze na průkaz a každou vámi koupenou (a zajisté vámi zkonzumovanou) lahev pečlivě zaznamenají. Což komplikuje a znesnadňuje získání práce, protože jste někde zaevidován jako nespolehlivý, neproduktivní a neperspektivní lempl, který se bez chlastu neobejde. Proto to mnoho alkoholu chtivých Norů řeší tak, že radši jedou trajektem do okolních zemí bez prohibice, kde si „vylejou“ mozek a do Norska se zase vrátí jako spořádaní občané. Bez „alkoprůkazky“ si tu můžete koupit akorát pivo, avšak je příšerně drahé.

 

Norsko jsem navštívila se svými přítelkyněmi v rámci zájezdu, typická dámská jízda. O alkohol jsme nouzi neměly. Jednak jsme si každá vezla svou flašku tvrdýho, jednak řidiči autobusu prodávali pivo a víno. Vezly jsme si i jídlo, protože v Norsku je drahý úplně všechno.

 

Nicméně párkrát jsme na oběd do hospody zabrousily, protože když někde jsi, je povinnost ochutnat tamější kuchyni. Ta norská vůbec není špatná. Pivo jsme si však po obědě nedaly, protože stálo kolem 95 norských korun, což při přepočtu 1 NOK (norská koruna) = cca 3,40 Kč je luxus i pro naše furianty. 

 

Proto jsme zajásaly, když jsme v jednom supermarketu narazily na levné pivo. Pod balením šesti plechovek zatavených ve folii se skvěla cena 36 NOK. Když si to vydělíte šesti a vynásobíte 3,40, vyjde vám pouhých 20 Kč na jednu plechovku. Neváhaly jsme a každá vhodila do nákupního košíku 2 sady té úžasné láce.

 

U pokladny nám přecházely oči nad namarkovanou částkou. Nechtěly jsme se dohadovat, popadly pokladní lístek, vystřelily z obchoďáku a venku bedlivě prozkoumaly účet. Asi už tušíte, možná jste to věděli, na rozdíl od nás trubek, už do začátku. Cena 36 NOK byla za jednu plechovku.

 

Zase se můžeme chlubit, že takových borkyň, které si v krámě koupily dražší pivo než my, asi moc není.

 

 
 






Zařazeno v kategorii Ostatní literatura, Postřehy



Počet komentářů na “Jak jsme kupovaly norské pivo” - 1


    Radka V.   (11.1.2013 (20.16))

    Moc se těším až si knížku přečtu, Tvoje fejetony jsou skvělé...



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička