Asociace


24. června 2013, autor Eva,



 

Určité činnosti nebo věci mám spojené s tím, co jsem četla nebo viděla ve filmu, a pokud dotyčnou činnost provádím či danou věc vidím, vždy se mi tyto souvislosti vybaví.

 

Kdysi jsem četla recenzi Buňuelových filmů. Filmový kritik se zde zmiňuje o fascinaci Luise Buňuela surrealismem, což symbolizuje např. hlemýžď lezoucí po mrtvole pohozené v lese, či o režisérově obdivu k Sigmundu Freudovi. V jednom filmu žena utíká do točitých schodů a to prý znamená freudovské znázornění koitu. Pokaždé, když stoupám na rozhlednu, si na toto vzpomenu, a přemýšlím, co v tom slavný psychoanalytik spatřoval sexuálního. A pokud bych do schodů běžela, tak to pravé zelektrizování bych pocítila asi až na JIPce.

 

Peníze věnované na dobročinné účely se v mé představě zásadně proměňují v doutníky a rum, neboť Vlastovi Burianovi to činilo dobře.

 

Kdykoliv mám příležitost projet se páterem nosterem, neodolám a vyjedu si až nahoru, abych se přesvědčila, že ten „hup“ nahoře nefunguje na principu korečkového bagru, jak se mylně domníval hrdina v knize „Hostující profesoři“ od D. Lodge. A proto dolů sjížděl ve stoji na rukou.

 

Ve filmu „Po přečtení spalte“ George Clooney poté, co omylem zastřelil Brada Pitta ukrytého ve skříni, v šoku nakrájí asi metrák mrkve. Přípravu polévky z čerstvé zeleniny už budu mít navždy spojenou s tímto známým hercem.

 

Jehelníček mi asociuje líčení Betty Mac Donaldové z plicního sanatoria, kde v rámci pracovní terapie museli vyrábět naprosto zbytečné věci, kterým slavná spisovatelka přezdívala „trpaslíci“. A jejich nejtypičtějším představitelem byl právě ručně vyrobený jehelníček.

 

Film „Pulp Fiction“ jsem viděla mnohokrát. Při pochvale, že dělám „dobrý kafe“, mám chuť odpovědět Tarantinovou replikou: „Nepotřebuju, abys mi říkal, jak dobrý mám kafe, jasný? Já ho totiž kupuju, vím, jak je dobrý. Když Bonnie nakupuje, tak koupí svinstvo. Já kupuju drahý kvalitní kafe, protože si chci pochutnat.“

 

Občas mám nutkání cpát tatarák do vázičky či ho „vystřelit“ do cizí kabelky jako Mr. Bean.

 

Bezpečnostní technik je pro mě jedině Homer Simpson a saxofonistka Líza Simpsonová.

 

V hospodě si sedám zády ke zdi, abych nedopadla jako divoký Bill Hickock. Jednou tuto zásadu porušil, sedl si zády ke dveřím, a hned ho zastřelili.

 

Nikdy bych dítěti nedala jméno Leon. Přestože Jean Reno je „obrovskej sympaťák“, tak ve stejnojmenném filmu od Luca Bessona to byl čistič zabiják.

 

Při jízdě lanovkou slyším slova matky Homolkové: „Táto, co říkáš tomu panorámatu? … Co až budeme nahoře, to teprve budou panoramata.“

 

Zapíjíte whisky zásadně pivem jako Phil Marlow? Anebo si radši dáte bílého medvěda jako Big Lebowski?

 

Z e-knihy Třpytkaři:
 
 
 
 
 
 
 

 







Zařazeno v kategorii Ostatní literatura, Postřehy



Počet komentářů na “Asociace” - 2


    Ajaja   (24.6.2013 (19.41))

    ... a současná politická scéna mě přivedla ke stále častějšímu citování Švejka...


    Eva   (24.6.2013 (19.47))

    Naše babička zase vzpomíná na nástup Gottwalda k moci v souvislosti s "demokratickým" vládnutím Zemana. A to už tak vtipný není.



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička