Psí deník IX.


2. ledna 2014, autor Tudy,



Psí deník

Jaro

 

Začalo se oteplovat a Tudy mne začala brát více ven. Bylo už tepleji, já byl o něco starší a začínal chápat a i plnit některé povely. Ono nejhorší bylo období, než jsme si začali rozumět. Já pochopit, co se po mě chce a Tudy zase, jak se mnou komunikovat. Navíc si ze začátku myslela, že když mám kožich, tak nepotřebuji žádný oblek. No a uznejte, komu by se chtělo do zimy? Já jsem s ní v bytě a pak najednou ven, ona oblečená do bundy a mne nechá jen v mém kožíšku, to nee. Naštěstí jí paní veterinářka řekla, že „pes chovaný v bytě, nemá možnost tolik zahoustnout srst a otužit se na zimu, takže potřebuje taky něco na sebe, že je to jako by ona šla do zimy jen v triku“. Tudy si to vzala k srdci a i přes dědův odpor, mi pořídila kožíšek na zimu.

Jak se oteplilo, tak mi přestala oblékat, už mi to ale tolik nevadilo, byl jsem starší a více běhal. Hodně lidí nás strašilo, že jsem hyperaktivní plemeno, že mne nikdy nebude moci pustit na volno, prostě , že si se mnou užije.

Naštěstí, i když jí ty řeči přeci jen lekaly, nedala na ně a učily jsme se spolu dál. Na volno mi začala pouštět nejdřív jen na louce u nás za potokem, kde je i kladina pro nás-psy, ta se mi líbila, tu jsem zvládl za piškot snad už na potřetí celou. Tam jsem se učil většinu povelů, nejdřív mi nechala vyběhat, pak se trochu se mnou prošla, zklidnila mne a pak začala s učením povelů. Chtěla mi vycepovat drobet víc, jenže děda se za mne vzal, aby mi nechala trochu svobody v jednání, že nejsem žádný vlčák, ani jiné služební plemeno, ale inteligentní lovec. Za sebe mohu dodat: „ je fajn mít důvěru,občas se sice zapomenu a ve víru hry hned neposlechnu, ale nakonec to zvládnu už kvůli tomu, že je mám rád a nechci je zklamat.“

Horší je, že Tudy v té době si nějak neuvědomovala, že jsem ještě přeci jen malé štěně a byla zklamaná, když jsem nechtěl jít moc daleko. Ono jděte někam dál, když ještě neznáte dobře okolí. Co kdybych se ztratil? Postupně jsem začal znát dobře nejbližší okolí a rozšiřovat okruh.

Čím bylo tepleji, tím více jsme chodily do polí a i jinam. Občas mne z toho bolely tlapičky a odmítal jsem jít, zapikoloval jsem se a nešel. To mne většinou vzala na chvíli do náruče, pomazlila a zase šup na zem a prý: „ jdeme dál“, no fuj, to mi taky mohla chvilku nést.







Zařazeno v kategorii Četba na pokračování, Psí deník



Počet komentářů na “Psí deník IX.” - 4


    Eva   (3.1.2014 (19.04))

    Když jsme měli salašníka, tak jsem ho taky nosila jako štěňátko z procházek domů v náručí. Ale on se dost pronesl. Dorostl do hmotnosti 50 kg.


    Eva   (3.1.2014 (19.07))

    Vzpomněla jsem si na jeden článek, který jsem četla na Seznamu před Vánocemi. Byl to výčet nejhorších vánočních dárků, co kdo kdy dostal. Jedna paní tam uváděla, že maminka jejich ročnímu miminku věnovala psí kabátek, protože jejímu pejskovi nebyl.


    Tudy   (3.1.2014 (21.23))

    Věřím, že salašník se pronesl víc než náš prcek a to s tím dárkem, to je teda síla.


    Ajaja   (4.1.2014 (8.14))

    Terýsku, sluší Ti to tak, že ani Františka, ta "módní policistka" nemůže nic namítat :-)



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička