LONDON – Trafalgar Square – Trafalgarské náměstí


21. dubna 2023, autor Eva,



Trafalgar Square, The Mall, Nelson Column, Antelope Statue, Charles James Napier Statue, Church St. Martin-in-the-Fields, King George IV. Statue, Sir Henry Havelock Statue, King Charles I. Statue, Charing Cross, Whitehall.

 

První den – 16. březen – pokračování 

První den pobytu v Londýně jsme po typické anglické snídani vyrazily z hotelu (já a Barunka) směrem k Regent´ Parku, minuly jsme Muzeum Madame Tussauds na Marylebone Road, neboť ani jedna z nás neprojevila zájem vidět voskové figuríny, na tržnici Portobelo Road Market jsme nakoupily dárky, na Nothing Hill nenašly modré dveře ze stejnojmenného filmu, obdivovaly jsme luxusní čtvrť Kensington plnou honosných viktoriánskými domů a ambasád, prochodily nádherné londýnské zahrady, a to Kensingtonskou zahradu, Hyde Park, Green Park, St. James Park, poté dorazily k Buckinghamskému paláci a tady pořídily plno fotek.

 

Od královského paláce jsme pokračovaly po věhlasné ulici The Mall, která vede na Trafalgarské náměstí – Trafalgar Square – a je asi jen kilometr dlouhá. The Mall byla vybudována na přelomu 19. a 20. století za účelem pořádání ceremonií. V té době vznikl i památník královny Viktorie před Buckinghamským palácem, o kterém se podrobněji zmiňuji zde: https://www.suvicka.cz/?p=58861

 

Povrchová úprava The Mall je červená, což má evokovat červený koberec rozvinutý směrem k paláci. Při oficiálních návštěvách hlav států projíždějí král a návštěvníci ulicí vyzdobenou vlajkami v doprovodu stráží. Po ulici The Mall také vedla část klasického maratonu během olympijských her v Londýně v roce 2012. Když královna Alžběta II. slavila 70 let na trůnu, shromáždilo se tu přes milion lidí.

 

Z ulice The Mall se na Trafalgarské náměstí vchází skrze vítězný oblouk Admirality Arch. Nechal jej postavit král Edward VII. na památku své matky, královny Viktorie.

 

 

Trafalgarské náměstí – Trafalgar Square – je považováno za centrum Londýna, každoročně tu stojí vánoční strom, soustřeďují se sem silvestrovské oslavy z celého Londýna a konají všemožné akce a demonstrace. Dominantou náměstí je 56 m vysoký Nelsonův sloup postavený v letech 1840 až 1843 jako památník bitvy u Trafalgaru, která se odehrála 21. října 1805.  Bylo v ní poraženo francouzsko-španělské loďstvo a Velká Británie se tak po celé další století stala pánem moří. Admirál Horatio Nelson byl během bitvy smrtelně raněn, ale než zemřel, věděl, že jeho bitva skončila vítězně.

 

 

 

 

Samotný admirál Nelson na vrcholu sloupu je vysoký 5,5 m a hledí směrem k Westminsterskému paláci. Je zcela nemožné vyfotit Nelsona zezdola, tedy aspoň pro mě, tak jsem si půjčila fotku z Wikipedie.

Autor: Beata May – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20038655

 

Sochy lvů kolem Nelsonova sloupu, které tak hojně a nadšeně oblézají turisté, jsou odlity z děl francouzsko-španělské armády resp. loďstva, které bylo u Trafalgaru rozprášeno.  

 

Tato dívka na rozdíl od dlouhovlasého mladíka po reliéfu zdi na lva nevylezla, i když jí kámoška vydatně pomáhala.

 

 

 

 

 

 

Národní galerie – National Gallery – na severní straně náměstí byla zrovna v rekonstrukci a zahalena plachtou a nebylo z ní moc k vidění.

 

 

Před galerií tryskají dvě fontány, které jsou rovněž obloženy turisty. U kašny na západní straně na čtvrtém podstavci, který byl doposud prázdný, stojí nejnovější socha.  Byla odhalena v září roku 2022. Je poctou hrdinovi boje proti kolonialismu, africkému baptistickému pastorovi Johnu Chilembwe. Chilembwe stojí vedle evropského misionáře Johna Chorley a má klobouk se širokou krempou, čímž otevřeně porušuje koloniální pravidlo, které Afričanům zakazovalo nosit pokrývku hlavy před bělochy. Chilembwe je dvakrát větší než Chorley, což značí jeho velikost, píšou britská média (tak trochu mi to připomíná jiné velikány z naší minulosti, které jsme museli uctívat, ale nechci být škarohlíd, nechť si Britové vyřeší svou koloniální minulost po svém). Autorem 16 metrů vysoké sochy s názvem Antelope je Samson Kambalu. Jen co však bronzové dílo vyrostlo, začala se rozbíhat debata o tom, zda by jeho podstavec neměl být místo toho využit k postavení památníku zesnulé královny Alžběty II. 

 

 

Na západní straně se nachází kanadské velvyslanectví a před ním je socha sira  Charlese Jamese Napiera (1782 – 1853), generálmajora indické armády a později guvernéra indické provincie Sindh.

 

Kostel St. Martin-in-the-Fields v severovýchodním rohu Trafalgarského náměstí poblíž východní kašny patří anglikánské církvi.

 

 

 

Mezi kostelem a kašnou se vypíná jezdecká socha krále Jiřího IV. (1762 – 1830) od Sira Francise Legatta Chantreyho. Král Jiří IV. vládl v britské monarchii od roku 1811, v době, kdy jeho otec Jiří III. zcela propadl šílenství, jako princ regent. Po smrti otce roku 1820 nastoupil na trůn a zůstal králem až do své smrti roku 1830. Nechal přestavět Buckinghamský palác a hrad Windsor a vybudovat Národní galerii.  


 

 

Jižněji na východní straně stojí socha generálmajora sira Jindřicha Havelocka (1795 – 1857) od autora Viléma Behnese. 

 

Nejkrásnější je pohled směrem na jih na náměstí Charing Cross, kde je jezdecká socha Karla I. (1600 – 1649), jejíž autorem je francouzský sochař Hubert Le Sueur. Vzadu za sochou vykukuje Big Ben.  Karel I. byl králem Anglie, Skotska a Irska od roku 1625 do roku 1649, kdy byl popraven.   

 

 

Náměstí Charing Cross ústí do ulice Whitehall, která získala své jméno podle Whitehallského paláce. Ten v roce 1968 při velkém požáru téměř vyhořel, ale svou slávu coby královského síla si udržuje dodnes. Na Whitehall se nachazí mnoho ministerstev, administrativních budov, sídel politiků včetně sídla premiéra Downing Street číslo 10.

 

 

Trafalgarské náměstí má úžasnou atmosféru, setkávají se tu lidé ze všech kontinentů, vyzařuje z nich pohoda a obdiv ke vznešenému majestátu nejrušnějšího londýnského náměstí.

 


 

 

 

Na náměstí je veřejná toaleta, na kterou se dostanete jedině s kartou, jak jinak. Žádné drobáky vstupní turniket nepřijímá. Na Trafalgarském náměstí jsme nasedly do metra, které nás zavezlo na stanici Great Portland Street nedaleko hotelu Holiday Inn, kde jsme byly ubytovány.

 

Londýnské metro je co se týče placení úžasně jednoduché.  Na vstupu přiložíš platební kartu a turniket tě pustí dovnitř, na výstupu přiložíš platební kartu, turniket tě pustí ven a z karty se ti odečte přesně to, co jsi projel.  







Zařazeno v kategorii London, Postřehy, Reportáže, cestování





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička