Alsaská vína


24. července 2011, autor Eva,



    Když se řekne dobré víno, vybaví se nám Francie. A pod pojmem francouzské víno si představíme červené ze známých regionů jako je Bordeaux či Burgundsko. Alsasko je vinařskou oblasti, kde 94 % produkce tvoří vína bílá, nazývaná Vins d´Alsace. 
  Při našich cyklotoulkách po Alsasku jsme nejen projížděli nekonečnými vinicemi:
 
 
 
 
 
ale navštěvovali četná vinařství nacházející se téměř v každém městečku či vesnici a v nichž se nabízí možnost degustace:
 
 
 
 
 
 
 
Oblastí prochází Alsaská vinná stezka, hojně navštěvovaná cyklisty, která začíná v Marlenheimu a končí v Thannu. V Alsasku zachovávají tradici, na niž jsou hrdi, a to, že všichni pěstují stejné odrůdy. A tak v každém vinařství dostanete na výběr z těchto, převážně bílých vín: 
 
Riesling – ryzlink
Pinot Blanc – rulandské bílé
Pinot Gris – rulandské šedé
Muscat d´Alsace – alsaský muškát
Sylvaner – sylvánské
Gewürztraminer – kořeněný tramín
 
    Zástupce červených vín je pouze Pinot Noir – rulandské modré. Růžové se vyrábí pod názvem Rosé Pinot Noir.
 
   Naprosto shodná nabídka vín však není nic limitujícího či zavádějícího, spíše naopak. Můžete porovnat a vychutnat si jemné nuance mezi stejnými víny, neboť každý muškát je jinak sladký, tramín jinak kořeněný. Jedno však mají zdejší vína společné, jsou skvělá, lahodná, lehoučká, prostě úžasná.  Mně nejvíce chutnala Rulanda šedá alias Pinot Gris:
 
 
Bydleli jsme v městečku Saint-Hippolyte, na statku Windmühl. Majitelé Claude a Chantal Bleger jsou vinaři a zároveň provozují penzion:
 
 
 
    Jejich dcera je bývalá miss Francie. Občas kolem nás prošla a mohu potvrdit, že je pořád krásná. Výhodou bydlení u vinařů je, že máte stále k dispozici dostatek vynikajícího vína. Kvalitu vína dokazuje i to, že ho můžete vypít jakékoliv množství a nikdy vás po něm nepálí žáha ani nebolí hlava.
    V Saint-Hippolyte jsou tři vinařství a všichni jejich majitelé se jmenují Bleger. Tito „Blegerovci“ sídlili cca 1,5 km m od „našeho“ penzionu a zastavovali jsme se tu při návratu z výletu:
 
 
 
   
    Často s námi degustovali i motorkáři, kteří pak nasedli na motorky a odjeli. Nikdo je nehlídal, nikdo nekontroloval:
 
 
 
   Nevím, zda zde existuje tolerance k malému množství promile alkoholu v krvi. Vzhledem k ohleduplnosti řidičů vůči motorkářům a cyklistům by si to mohli dovolit. Alsasanům pohybujícím se na silnicích bych udělila jedničku s hvězdičkou.
 






Zařazeno v kategorii Postřehy, Reportáže, cestování



Počet komentářů na “Alsaská vína” - 2


    Agin   (25.7.2011 (10.01))

    A já zase uděluji jedničku s hvězdičkou a navíc podtrženou tobě, Evi. To za tu krásnou průvodcovskou procházku krajem, kde tak krásně zraje všechno....


    Eva   (25.7.2011 (16.38))

    Agin díky moc. Je fakt, že jsou kraje, kde zapíchneš hůl a vyroste strom... ne všude toho však dokážou využít...Alsasané tedy vrchovatě... asi mají v sobě francouzskou nonšalanci a kus německé preciznosti:-)))...



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička