Rasismus?


18. března 2012, autor Bosorka,



Včera jsme náhodou na jedné sociální síti narazila na video, ve kterém hovořil muž. Jeho tvář vypadala děsivě a vzápětí bylo jasné proč. Cestou zřejmě z práce, kde mu bylo odcizeno kolo, byl přepaden skupinkou Romů, okraden, zmlácen a dokonce prohozen oknem.

Muže ošetřili v nemocnici (podezření na otřes mozku, pohmožděný obličej, apod.), on se poté vrátil na místo činu (25 km vzdálené) a požadoval zpět alespoň svůj mobilní telefon. Na místo přijeli policisté, kteří zmláceného muže obvinili z výtržnictví a zadrželi ve vazbě. Až po naléhání lékařů byl propuštěn a znovu přijat do nemocnice, kde u jeho lůžka hlídkovala Policie ČR.

Také vám to přijde tak neuvěřitelné a absurdní? A tohle je a má být neustále přehlíženo? Ano, samozřejmě, Češi ani zdaleka nejsou národem nevinných svatoušků, ale to ani menšiny, které v Česku žijí. Tak proč se tedy dočítáme na stránkách novin skoro vždy jen o tom, jak parta Čechů udělala Romům tohle a támhle to, proč už se nepíše o tom, co parta Romů způsobila Čechům? Ne, nenávist tu nepramení z rasových rozdílů. Je jedno, jestli je člověk černý, bílý nebo modrý, pořád je to jedna a ta samá lidská bytost se stejnými právy na život. A jsme u toho. Proč se tedy některé věci přehlížejí a proč se stejné činy měří dvojím metrem? Protože na jedné straně jde přeci o rasismus, to je jasné a o co jde tedy na druhé? To stejně nikoho nezajímá. A co je to vlastně rasismus? Zkráceně: je to širší pojem, který zahrnuje kromě rasového násilí i rasovou diskriminaci. A nejedná se tedy v případě „našeho“ muže také o rasismus? Ovšem ze strany koho? Ale opět, to přeci nikoho nezajímá, hlavně ať jsou z toho co nejmenší problémy. Jeden zbitý muž? Pche! Obviníme jeho a hned bude míň starostí (kdo ví, třeba se tím oknem prohodil sám). To je vlastně jedno, kdo má na co právo. Musím říci, že se občas opravdu stydím za to, že žiji v tomto státě. Stydím se za některé stupidní zákony a reformy politiků i za Schwarzenbergovy červené ponožky. Ale to sem vlastně nepatří. Rasová otázka je snad nekonečné a hlavně velmi složité téma. Těžko bychom hledali jednoznačnou odpověď, ta neexistuje. Nikdo totiž nemá právo házet všechny do jednoho pytle. A kam až sahá míra tolerance v tomto státě? To je ve hvězdách.







Zařazeno v kategorii Ostatní literatura



Počet komentářů na “Rasismus?” - 3


    Eva   (18.3.2012 (21.01))

    také si nemyslím, že Češi jsou více rasisti než jiné národy...to by Vlastík Horvát nevyhrál Superstar... ovšem to ostatní je delší diskusi,rozhodně se nestyď, že žiješ v tomto státě a mrkni občas přes "plot", např. do Běloruska na Lukašenka...


    Bosorka   (18.3.2012 (21.25))

    Tak to určitě, neříkám, že všude jinde je to lepší. Ale na tom, že se občas stydim, myslim neni nic divnýho, když vidíš, co se tu děje. Ale máš pravdu, nikde to neni ideální :)


    Eva   (19.3.2012 (10.58))

    Mě taky štve strašně moc věcí, ale protože jsem zažila, co je to komunismus, tak jsem ráda, že žiju v tomto státě... demokracie má mnoho chyb, ale zatím nikdo nic lepšího nevymyslel (vygůgli si, kdo to řekl, možná Roosevelt, možná Churchill, já nevím)... A co se týče "stupidních zákonů", jak píšeš, zákony nejsou stupidní, jen u nás vázne vymahatelnost práva, a to, že sice někoho odsoudí k zaplacení dluhů věřitelům, ale ti se stejně svých peněz nedočkají...ale, jak už jsem řekla, to je na dlouhou diskusi...



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička