René Vaněk


9. března 2013, autor Eva,



Ano, ta odporná nasládlá chuť kapřího masa. Zvedl se mi žaludek.
Ernest telepaticky vyprskl smíchy.
„Copak se děje, zlatíčko?“ podívala se na mě starostlivě Teta. „Že by mi do vývaru zabloudila nějaká kůstka? Dávala jsem si pozor.“
„Ne, to je dobrý, to nic,“ odbyl jsem ji co nejšetrněji. Teta přikývla, zalovila lžící v talíři, nabrala vývar a distingovaně ho do sebe vsrkla.
S hrůzou jsem si uvědomil, že jí v polévce plave rybí oko. Odpudivě šedavé, odbarvené varem.
Panebože!
Všimne si ho? Nebo ho spolkne?
Drž hubu!
Taťka, který u stolu seděl přímo proti mně, měl na krku přivázaný bryndák z kusu hadru a připomínal obřího deformovaného novorozence.
Neuměl používat příbor, a tak polévku chlemtal přímo z misky, do které mu byla nalita.
Chtěl jsem to mít celé z krku. Pevně jsem sevřel lžíci a začal překotně hltat. Jedno sousto, dvě, tři…
Za Kláru, za Fritze, za Tetu… řáchal se Ernest a svíjel se ve mně jako uzlík škrkavek. Tys nám ale dostal nějaký hlad, bratře!
„Podívejte se na Kocourka, děti!“ zaslechl jsem jakoby z povzdálí Tetin hlas. „Koukněte, jak mu chutná! Ten není jako vy, kdepak! Za to určitě dostane nějaký krásný dárek!“
Ignoroval jsem to a jedl.
Ty drobné věci, co připomínají krupici a lechtají tě v krku, to jsou jikry. Kapří vajíčka. Představ si, kdyby se v tobě všechna vylíhla a z každého by vzešla malá rybka. Malý ohavný kapřík! Představ si, jak by pak plavali tvým tělem, tvými střevy a pomalu, velmi pomalu, je zevnitř užírali!
Lžíce konečně klesla do talíře a ven se z něj vrátila prázdná. Bylo to ve mně. Všechno.
Gratuluji, máš za sebou první fázi!
Z čela jsem si setřel krůpěje ledového potu, zahleděl se na čadící svíčku uprostřed stolu a snažil se vnímat jen ten její mihotavý plamen, nic jiného. Vzbouřené útroby se uklidnily.
Když polévku dojedli i ostatní, zvedla se Teta od stolu a začala servírovat hlavní chod. Kapří řízky s bramborovým salátem. Obalené maso vypadalo, že už se nepohybuje. Zvenčí tak vypadalo.
Tohle už snad nebude takový peklo.
 
(z knihy Soma Secundarium)






Zařazeno v kategorii Půjčovna myšlenek





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička