Hvězdná obloha


8. listopadu 2013, autor Renata Petrickova,



Tušíte vůbec, jak dramatické jsou příběhy, podle kterých vznikly názvy souhvězdí severní oblohy? Nejen známá souhvězdí zvěrokruhu, ale také souhvězdí Herkula, Pegase, Hydry nebo Persea? Bude to strhující výlet. Tady zabrousíme do řeckých mýtů a bájí a zároveň i do astronomických výkladů. Zajímavá kombinace vytváří jedinečnou informační hodnotu textu, protože v sobě snoubí astronomickou vědu a velmi čtivě pojaté řecké báje.

Eva Hölzelová vydává tuto knihu na motivy řeckého bájesloví a zaměřila se na severní oblohu. Ne v každém ročním období vidíme všechny hvězdy a obloha nad námi se neustále mění. Lidstvo těm klidným a hlubokým hvězdám dalo často velmi strastiplné příběhy. V této knize si uvědomíme koloběh přírody a zákonitosti astrologických znamení. A možná v každém z nich spatříme i něco málo z jejich typických charakterových vlastností. I když… spojení s řeckými bájemi je opravdu silná káva a pokud vám již většina příběhů z hlavy vypadla, budete možná překvapeni dechberoucím napětím a hlavně krutostí až zvrhlostí některých příběhů.

Dalo by se říci, že tady si každý najde od svého kousek, od milovníků bájí, po pohádkáře až po astronomy nebo hloubavé astrologické povahy.

Člověku se nabízí otázka – jsou krutější bohové z Olympu nebo lidé?

Nakonec jsem dospěla k závěru, že bohové jsou krutí a nenávistní, ale většinou až poté, co jim opravdu dojde trpělivost, pomineme-li jejich vzájemné spory, tam si se žárlivostí a nenávistí nezadají s lidským pokolením. Lidé jsou tak nějak víc zákeřní. Každopádně tohle je zajímavá úvaha, která vás bude provázet po celou dobu čtení…

Lze s odvahou říci, že tuhle knihu jen tak neodložíte, dokud ji nepřečtete. Neustále mě fascinovala jak moje děravá paměť, kolik já toho už zapomněla, tak i příběhy samotné. Vždyť jak často jen byly předlohou různých rozhlasových i televizních a filmových zpracování? Jednoduše napsané příběhy této autorky vám však vyvedou na vycházku vaši vlastní fantazii. Těžko se díky osobitému pojetí budete ihned ztotožňovat s filmem, který třeba na téma useknuté hlavy Medúsy, znáte. Tady to je tak nějak jinak a rozhodně vám před očima naběhne práce vlastní fantazie.

Hvězdná obloha Evy Hölzelové patří mezi knihy, které v knihovničce budou mít místo. Někde mezi krásnými, leč často velice drsnými příběhy (ba až horory) a faktickou literaturou.

 

Více zde: https://www.suvicka.cz/?page_id=29472

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička