Hook 23-12-14


23. prosince 2014, autor skraloup13,



Je čas předvánoční. Čas údajného klidu, který nám kazí uštvané xichty spolubližních. Musím se přiznat, že vypadám stejně jak oni. Vánoce se nemazlí s nikým. Jsou nemilosrdné ke každému.
Asi bych se o tom rozepsal víc, ale čet jsem včera jeden článek. Napsal ho Ivan Brezina. Novinář. Ten článek má i obrázek. Pan Brezina na něm stojí. Zachmuřenej a odhodlanej. Před sebou drží kus papíru. Na něm je nápis „NEPODPORUJI KLINIKU NA ŽIŽKOVĚ, IVAN BREZINA“.

 

Neupírám nikomu právo na názor. Ať si každej myslí co chce. Je mi to jedno. Mám svejch starostí dost. Co mě ale zarazilo je argument, který pan Brezina používá. Jelikož tento argument, jak jsem zjistil používá více zanícených, trochu ho rozeberu. Po svým. Tedy nekorektně.

Podle pana Ivana Breziny a dalších spravedlivých je obsazení chátrající bývalé plicní kliniky na Žižkově útok na samu podstatu společnosti.
Fajn. Obrat „sama podstata společnosti“ zní dobře. Silně. Vlastenecky. Uvědoměle. Nenapadnutelně. Akorát by mě zajímalo, co se za ním do hajzlu skrývá.
No, nehodlám po tom pátrat. Pouze z těch tří slov dedukuji, že jde o něco zásadního. Pro naši společnost. Tedy pro Českou republiku. O něco, s čím stojíme a padáme.
Takže když se barák, kde roky nikdo nebydlí, který je zdevastovaný, hnusný a zchátralý obsadí někým jiným, než vlastníkem, kterej na něj sere, tak se zhroutí Česká republika?
Pan Brezina by mi asi teď řek, že nikdy nenapsal, že se Česká republika zhroutí. Že pouze psal, že je to útok na samu podstatu naší společnosti.
Chtěl bych pana Brezinu ujistit, že naše společnost nejen že se nezhroutí, ale ona si tohohle útoku ani nevšimne. Ani se nepoškrábe. Je jí to u prdele. Stejně jako jí bylo u prdele, že ten barák byl obsazenej dávno předtím, než se tam objevili ti divní, alternativní lidé.
Když se budu držet argumentace pana Březiny, tak ten útok trvá už roky. Léta se v tom baráku motá někdo jinej, než vlastník. Mi vrtá hlavou, proč o tom pan Brezina nepsal už třeba před třemi roky. Nebo čtyřmi. Nebo dvěma. Proč až teď?
Vychází mi jedno. Teď je to cool. Teď je pan Brezina za statečného obhájce pravdy. Před rokem tohle spustit, tak je za idiota. I když by šlo o pranýřování toho samého.
Dále pan Brezina argumentuje tím, že když by v Krkonoších, v 1. zóně národního parku zabral pozemek, vykopal základy a postavil chatu a nikoho se neptal, tak je to to samé. Myslím to samé, jako zabrání baráku žižkovské kliniky.
No, já nevím. Přiznám se, že jsem jednoduchý, vypitý a vyhulený. Myslí mi to průměrně. Ale fakt jsem si nevšim, že by alternativní lidé na Žižkově něco stavěli. Nějakej barák. Chatu.
Ta klinika už dávno stojí. Oprýskaná, smutná a opuštěná. Tady se nebudovaly žádné chaty pana Breziny. Tady se vracel život do objektu, se kterým si vlastník, tedy stát, nevěděl rady. Z kterýho byl zoufalej a nejradši by ho nechal spadnout, aby měl od něj pokoj.
Ještě jeden páně Brezinův argument: Pokud by alternativní lidé nebyli z onoho baráku vyfackováni, přestalo by platit vlastnické právo. A on, pan Brezina by si pak vyčíhal až ti, co projekt Klinika podporují nebudou doma (např. pan Putna, Liška, Remunda, Baldýnský), vlez jim do bytu a začal u nich bydlet.
No, asi dobrej matroš. Já prvák myslím, že o vlastnické právo nešlo. Že nikdo nechtěl aby se něco přepisovalo na katastru. Stát by byl pořád vlastník. Tady se chtělo pouze a jen jedno – začít ten barák, který byl doteď všem státním úředníkům u prdele, smysluplně využívat.
A druhák – nabourat se k někomu domů. když šel zrovna na nákup a dávat to do rovnítka s tím, když vlezete do zříceniny, kterou nikdo roky neobývá – no, pane Brezina, tady jste měl fakt slabší chvilku.
A úplně poslední: Pan Brezina uved, že jinak nemá nic proti alternativní kultuře. Proti alternativním projektům. Že sám byl kdysi pankáč.
Ach jo. Tihle víkendoví pankáči mě dojímaj.
Pankáč buď člověk je nebo není, pane Brezina. Není nic mezi tím. A pokud je někdo pankáč, tak je pankáč na celej život. A pokud pankáč chvíli byl a pak se vzpamatoval a okravatil se, tak nikdy pankáč nebyl.
Punk jako takovej je postoj, pane Brezina. Životní postoj. Přesněji celoživotní postoj. Ti, co si na pankáče pouze hrajou, dřív než začnou zařezávat v kanclu, jsou šampóni. To jen, abychom si ujasnili pojmy, pane Brezina.

Mno, to jsem se zase rozepsal.
Hele, já nechci po nikom, aby se mnou souhlasil. Já si prostě tohle myslím. Tečka.
Tačvúd s Gekonem se mě ráno ptali, jestli se nenabouráme k panu Brezinovi. Sem řek, že radši ne. Že byl dřív pankáč. Teďka že je třeba motorkář a umlátil by nás řetězem.
Fajn Vánoce a všechno kolem.

 

Článek pana Breziny zde:
 

http://neviditelnypes.lidovky.cz/pravo-zizkovska-klinika-je-zlocin-dry-/p_spolecnost.aspx?c=A141221_174533_p_spolecnost_wag#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=pes_neviditelny&utm_content=main







Zařazeno v kategorii Četba na pokračování, Glosy od Hooka



Počet komentářů na “Hook 23-12-14” - 2


    Eva   (27.12.2014 (17.14))

    Proč o tom pan Březina píše až teď? No protože to Matěj Stropnický navrhnul až teď, a ne před třemi roky. Souhlasila bych, že se podobná "kulturní centra" zřídí v domě, k němuž se žádný majitel nehlásí, jinak by soukromé vlastnictví mělo být nedotknutelné. Otázkou je, zda takové domy vůbec existují, k nimž se nikdo nehlásí. Třeba jo, vy pankáči asi víte:-))))))


    Eva   (27.12.2014 (17.15))

    Anebo taky může být, že jsem celý problém špatně pochopila.



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička