Insalata di mare


7. října 2010, autor Eva,



      Pokud si v jižní Itálii dáte Insalata di mare či Antipasto di mare, nikdy nevíte, co vám přinesou. Zeptat se nemůžete, neboť Italové pracující na poloostrově Gargano v pohostinství umí výborně italsky, a těch, co ovládají angličtinu či němčinu, je jak šafránu. Když uvážím, že tato destinace je hojně navštěvovaná turisty, tak to vyžaduje opravdu „velkou odolnost“ vůči učení se cizím jazykům. 
 
      Salát z plodů moře má mnoho variant, může obsahovat olihně, krevety, chobotničky, garnáty, škeble, langusty, kousek lososa, mečouna či tuňáka. Většinou bývá tepelně upraven, z obsahů škeblí umí tito proslulí gurmáni udělat báječnou směs, kterou nacpou zpět do lastury, kusy ryb jsou orestované či smažené.
 
      Insalata di mare, který jsem si dala v Manfredonii v restauraci Coppola Rossa, mě překvapil. Přinesli mi talíř zcela syrových škeblí s kousky olihně. Člověk má zkusit všechno, tak jsem si je pokapala citrónem a pustila se do nich. Musím přiznat, že škeble byly opravdu dobré. Poté, co jsem sáhla po mlži ve tvaru úzké trubičky, mi chutnat přestalo, neboť když jsem se snažila dostat dovnitř, tak se obsah škeble začal hýbat. S výkřikem jsem „to“ odhodila zpět na talíř, ale ta potvora se začala dobývat ven. Snažila jsem se do sebe ještě nasoukat oliheň, která zbývala na talíři, ale už to nešlo. V jídle mi také bránili mí spolustolovníci, neboť mi dávali na talíř jídelní lístek, aby se na to nemuseli dívat.  U nás se může stát, že jídlo odchází z talíře, protože je příliš staré, zde odcházelo z talíře, protože bylo příliš čerstvé. Na mořské produkty jsem však nezanevřela, jen jsem si ověřila, zda u pochoutky není připsáno „fresco“ či „freschi“.
 
 
 
 
 
 






Zařazeno v kategorii Postřehy, Reportáže, cestování



Počet komentářů na “Insalata di mare” - 4


    P.F.Zarken   (8.10.2010 (18.19))

    Také mi vadí jenom představa toho, co jsi dobře popsala***


    Eva   (8.10.2010 (18.31))

    nemusíš si to představovat, ta potvora lezoucí ven je zde vyfocená (vedle toho citrónku, kdyby sis nebyl jistý) :-)))...


    Radka V.   (12.3.2013 (19.19))

    Jsi fakt dobrá..tohle bych do sebe nedostala ne, že bych za to měla zaplatit, ale ani kdyby platili mně o)


    Eva   (12.3.2013 (19.32))

    syrové škeble fakt nejsou špatné, když se nehýbou:-)))... a navíc ten talíř vypadal úplně jinak na začátku, začala jsem fotit teprve, když se ta potvora začala dobývat ven...



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička