Pema Chödrön: Místa, která vás děsí


21. listopadu 2015, autor Renata Petrickova,



Vždycky máte volbu, říká v předmluvě autorka Pema Chödrön, buď dopustíme, aby nás životní okolnosti zatvrdily, a my v sobě nechali narůstat vztek a strach, nebo jim dovolíme, aby nás obměkčily, a my se tak stali laskavějšími.

 

„Nedopusť, aby tě životní okolnosti zatvrdily,“ řekla jednou jedna moudrá stará žena autorce, která už je mimochodem také starou moudrou ženou, buddhistickou mniškou a učitelkou v klášteře pro Evropany v kanadské provincii. Najít na těžkých životních situacích to dobré a naučit se postavit strachu, nejistotě a smrti (sebe samých nebo svých okolností, svých snů a jistot), je nesmírně těžké. Byla jsem tedy velmi zvědavá, jakým způsobem se s tímto tématem vypořádala právě tato žena a jaké poselství v této knize přináší.

 

Místa, která vás děsí

 

Za všechno asi dobře charakterizuje CELOU knihu tato ukázka:

 

„Až příliš často komunikujeme jako plaší ptáci, kteří se neodvažují opustit hnízdo.  Sedíme si ve svém hnízdečku, které už pořádně zasmrádá a svůj účel ztratilo již dávno. Nikdo nepřilétá, aby nás nakrmil. Nikdo nás nechrání a nezahřívá. A my přesto pořád doufáme, že ptačí máma přiletí.

 

Mohli bychom sami sobě prokázat nejvyšší dobrodiní a konečně ono hnízdo opustit. Je jasné, že to vyžaduje odvahu. Rovněž je zřejmé, že můžeme použít určité nápomocné rady. Nemusíme věřit tomu, že se kdy budeme cvičit v tom, být bojovníkem. Můžeme si však položit otázku: „Dám přednost tomu, vyrůst a vztahovat se k životu přímo, nebo si zvolím to, že budu žít a zemřu ve strachu?“

 

Žít přítomný okamžik a plně si přiznat to, co cítím

 

Z této knihy snadno pochopíte základní princip. Člověk má mnoho mechanismů, mimochodem naprosto přirozených, kterými se uzavírá před nepřízní okolního světa. Čím víc takových zavřených cest, tím větší tma a strach uvnitř nás vzniká.  Nenajdete tady nic méně než knihu plnou laskavých slov, buddhistických myšlenek, vlastních příběhů a zážitků či zkušeností těch, kteří prošli životem Pemy Chödrön, kdy v jemné mírné pavučině najdete spoustu cenných rad. Faktem je, že strachu se ubráníme pouze tehdy, když si ho přiznáme a chytíme ho za rohy a pořádně s ním zatřeseme. A teprve potom s ním můžeme začít nějak účinně pracovat.

 

Velkou část knihy věnuje autorka právě umění setrvat v přítomnosti, umět si vychutnat drobnosti života a oprostit se od stresu, který ona sama považuje často za ZLOZVYK.

 

Jsme stresováni často i tehdy, když nemusíme!

 

Všechno z této knihy zapomenu, ale tohle ne…

 

Je naprosto možné, že všechno z této knihy za čas zapomenu, ale tohle pro mne byla revoluční myšlenka, protože ona má pravdu! Zkuste mýt nádobí bez toho, aniž byste měli myšlenky v minulosti nebo budoucnosti či kdekoliv jinde, jen ne v tom dřezu. Vraťte myšlenky do dřezu a myjte nádobí tak, jako byste měli třeba hodinu času na celou tu činnost. Rázem bude celý život vypadat jinak! Celý pohled na život.

 

 Věřím, že každý čtenář si z této knihy vytáhne právě ten kousek, který ho osloví. Který osloví tu temnou část jeho duše, tu bolest, která je způsobena tím, že jsme nevylétli z toho našeho hnízda. Je to velmi podnětné čtení, ovšem vyžaduje klid a čas. Buddhismus je tu psán s láskou od mnišky, nečekejte tedy nějaké populárně naučné hurá akce. Vše je klidné a prostoupené kouřem z vonných tyčinek v buddhistickém chrámu.

 

Takže si rozsviťte jen malou lampičku, uvařte si čaj a sedněte si k těm Místům, která vás děsí.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

O autorce:

 

Pema Chödrön je buddhistická mniška a jedna z předních žákyní Chögyama Trungpy Rinpočeho, jednoho z nejvlivnějších buddhistických učitelů 20. století. Po studiu na vysoké škole pracovala jako učitelka v Novém Mexiku a Kalifornii. V té době se seznámila s buddhismem. Má dvě děti a tři vnoučata.

 

V pětatřiceti letech potkala při cestě do francouzských Alp lámu Chime Rinpočeho, u kterého pak po několik let studovala. V roce 1974 se stala novickou a o sedm let později byla na žádost 16. karmapy Rangdžunga Rigpäy Dordžeho jako první Američanka v historii vysvěcena na buddhistickou mnišku.  Dnes působí jako představená a učitelka v klášteře Gampo Abbey na ostrově Cape Breton v kanadské provincii Nova Scotia, prvním tibetském klášteře určeném pro obyvatele Západu. Snaží se o další rozšíření řádové tradice v Severní Americe a pokračuje v sdílení myšlenek a učení buddhismu všech škol.

 

Kromě řádového života a předávání buddhistického učení se Pema Chödrön věnuje také psaní. Z mnoha duchovních knih, které napsala, vyšly zatím česky tituly Začni tam, kde jsi, Když ztrácíme půdu pod nohama a Jak meditovat.

 

Více o aktivitách Pemy Chödrön se dozvíte na stránkách pemachodronfoundation.org.

 

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, www.synergiepublishing.com, 2015

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička