Vladimír Kafka: Život naživo


2. března 2016, autor Renata Petrickova,



Vladimír Kafka je opravdu zvláštní člověk.  Pustil se do tématu Jak překonat strach a nepřízeň osudu, což je také podtitul této knihy. Pustil se do ní odvážně a pokud čekáte nějaké stokrát omleté něco, budete tady asi velmi překvapeni. Měla jsem pocit, jako když jím hladkou čokoládovou pěnu. Četlo se to samo, četlo se to s chutí a narůstala ve vás pokora. Zároveň ovšem také strach. Život opravdu není jednoduchý a jeho složitosti, nespravedlivosti a těžké osudy tady nechybí.  Ano, může to být děsivé, smutné a dojemné – ale i to je někdy součást života. Příběhy těch, kteří mu prošli životem, prošli a odešli, často na onen svět, si musíte číst s pocitem sounáležitosti k životu jako takovému.

 

 

 

Kafka_900

 

Autor tu proplétá celou knihou jemné předivo pravdy, duchovní moudrosti a reality zároveň. Opravdu nevím, jak se mu tohle mohlo povést, ale stalo se.

 

Stojí nohama na zemi, nelítá v nějakých duchovních výškách a nereálném poučování o tom, jak naše myšlenka tvoří realitu a „tytyty, když budeš zlobit“. Naopak, ano, tato témata tu často načíná, ale píše o nich způsobem, ze kterého je zřejmé, že mu prošly nejen srdcem, ale i rozumem. A zkušenostmi.

 

Miluje Prahu – a tato část knihy pohladí každého, kdo má podobně romantickou duši. Představuji ji jako magické město, s pověstmi, historií, s úctou, vnímá ji jako žensky vyzařující město. Náhle se ocitáte uprostřed magického opojení a ve čtenáři se probouzí jeho vlastní intuice. Protože to náhle cítíte přesně jako on.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

„Díky zručnosti pražských obyvatel se za dlouho dobu v těchto místech vybudoval pobřežní svět, který má vlastní řád, úctu a respekt před mateřským říčním tokem. Praha jako město je nezaměnitelně žensky obestřena posvátnou něhou a ohleduplným ostychem před životem. Ten je vtisknutý doslova v každém stavebním kameni nejen v katedrále svatého Víta na Pražském hradě, ale třeba také v dlažebních kostkách před strašnickou vozovnou. Snoubí-li se někde víra s věděním ducha, pak místo pro pražské město nemohlo být vhodněji zvolené.“

 

Vladimír Kafka hledá podobenství, hledá a nalézá smysl života ve chvílích, které jsou mimořádně těžké, v nemoci, v mimořádně nuzných dobách, hledá logiku života a myslím, že se mu to daří. Cítím, že se mu to daří. TO je asi lépe zvolené slovo.

 

Neoslovuje rozum… oslovuje duši, oslovuje pocity. Vlastně je to jedna z těch knih, o kterých se těžko píše z jednoho důvodu – zanechají obrovský dojem, který nelze vyjádřit slovy.

 

Opravdu ne, budete tu stát a jen tiše zírat. Mlčet a vědět…je to jakoby vás celých těch více než třista stran obalilo měkkou vatou a sňalo z vás všechny světské bolesti. Aspoň na chvíli. Alespoň na okamžik.

 

Kdo tuto knihu přečetl jednou, jistě si ji do ruky vezme vícekrát. Byť jen pro takové krátké náhodné nahlédnutí kamkoliv. Co slovo, to moudrost, která je všeříkající. Cokoliv se tu píše vás pohladí kdykoliv na duši, kdykoliv pomůže.

 

O autorovi:

 

Vladimír Kafka se narodil v roce 1963 v Praze, kde dnes bydlí a pracuje. Absolvoval Akademii výtvarných umění v intermediálním ateliéru prof. Milana Knížáka a svoje díla vystavoval v řadě předních galeriích u nás i za hranicemi. V 80. letech minulého století byl spoluzakladatelem legendárních výtvarných Konfrontací na Svárově a výrazně se podílel na tvorbě české umělecké scény devadesátých let.

 

Od roku 1994 se aktivně věnuje především lidem s onkologickými chorobami a dalšími závažnými zdravotními problémy. Pořádá přednášky a semináře po celé republice, které jsou převážně zaměřeny na vnitřní podstatu člověka a důsledky jeho rozhodnutí.  Jeho názory jsou publikovány v tisku, rozhlase a televizi. Spolupodílel se na vzniku knihy Rok 2012 – šance pro každého, která vzbudila velkou pozornost.  Její úspěch se stal impulsem k sepsání díla Minulost je mrtvá, život začal právě teď.  Knihu Život naživo napsal na základě svých dlouholetých zkušeností s onkologicky nemocnými pacienty a jejich životními osudy. Popisuje v ní, jak lze prožít smrt zaživa, utkat se sám se sebou a posunout svoje vědomí na vyšší stupeň. Přibližuje autentické příběhy lidé,  kterých byl osobně aktivně přítomen. V jeho podání se tak mohou stát inspirací pro ty, kteří se ocitli v podobně náročné životní situaci.

 

Vydalo nakladatelství Eminent, 2015, www.eminent.cz

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička