David Deida: Sex jako cesta k Bohu


22. srpna 2016, autor Renata Petrickova,



David Deida vydává další ze série svých převratných knih! Jaká je? Očekávání byla vskutku veliká…Skutečný osobní růst není „od pasu nahoru“ a nemůže stát na vratkých základech vytěsněné sexuality a potlačených emocí, říká v předmluvě Denisa Palečková a tím vyjadřuje přesně ten důvod, proč David Deida napsal tuto knihu. Autor, jehož mnozí následovníci horlivě a často citují, protože na jeho revolučních, jednoduchých a zcela logických myšlenkách – stojí svět. Bez nadsázky.

 

 

sex_jako_cesta_k_bohu_obalka_web

 

Pro některé lidi je sex poměrně spolehlivým způsobem, jak si ulevit od stresu, zamručet v rozkoši a unaveně usnout, pro jiné je to příslib lásky partnera, rituál jistot a důvěrné útulnosti. Jestli budete u této knihy kromě jejího obsahu něco opravdově obdivovat, tak je to úžasná hra se slovy, s představivostí, kterou je David Deida snad už proslulý. A tak jsem si libovala, neb autor zdá se nezklamal a opět pokračuje v linii svého úžasného umění popsat lásku takovou, jaká je, jaká by měla být.

 

 

Je to drsná realita… občas

Pokud bych měla knihu někam zařadit v jeho bibliografii, tak by byla krůček před Cestou vášně, která je drsnou a nevybíravou publikací patrně určenou spíše pro muže. Z této knihy je zde uvedena i dlouhá ukázka, což mě ve chvíli, kdy k tomu došlo, už vůbec nepřekvapilo. Ano, autor se neostýchá používat vulgární slova „mrdat“ (svět nebo partnerku), což když překousnete, pochopíte, že v tomto slově je pro muže prostě celý svět!  Nedozvíte se tu jen příjemné a hezké a romantické věci, ale i to, že někteří muži ze své průměrnosti prostě nejsou schopni vykročit a fungují na animálním zvířecím instinktu naprosto neschopni pochopit ženskou podstatu, která spojuje srdce s milováním. A že raději „sexují“ se ženami, ke kterým nemají citový vztah, protože se u toho cítí líp.  Ale existují i výjimky, o kterých je zejména pro ženskou část čtenářek opravdu příjemnější číst.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Co autorovi  nemůžu upřít je fakt, že opět vše srovnal logicky. Vysvětlil princip, uvedl příklady, v citacích a smyšlených příbězích jsme vešli do hlavy muže (pravého muže, jak by tak řekl David Deida) a dostali i návod na to, jak své vlastní partnerství zlepšit, bude-li vůle na druhé straně. Kniha má kapitolku vždy Pro ni a Pro něj. Přesto Sex jako cesta k Bohu považuji za koncipovanou spíše pro muže, není tak něžná, tak vzletná jako třeba Intimní splynutí, Cesta nespoutané ženy nebo Když  jde o muže. Tyhle knihy prostě tato nepřekonala. Jste-li však ráznějšího ražení, sáhněte spíše po této….

Ale přesto…. každý si v ní najde to své…

 

 

„Přistoupila ke mně s tím pohledem v očích. Rukama mě vzala kolem pasu a pomalu se ke mně přitiskla, nejprve ňadry a pak břichem a nohama. Jednou rukou mi přejela po zádech na krk a hlavu, prohrábla mi vlasy a celou dobu mi roztouženě hleděla do očí.

Neměl jsem zrovna náladu na sex. Neměl jsem dokonce ani náladu na lásku. Byl jsem unavený a myslel jsem na všechno, co musím udělat. Rozhodně jsem neměl náladu na to, aby se o mě třela nějaká ženská a vyžadovala po mně pozornost.

Věděl jsem však, že mám ve zvyku se uzavírat, což není moc dobrý zvyk. Jedna věc je věnovat se práci, ale něco jiného je vtisknout tělu postoj uzavřenosti a odmítání vztahu. Je to hrozně dětinské. Je to výraz neschopnosti milovat.

Neodtáhl jsem se od ní. Cítil jsem její volání po lásce. Rozhodl jsem se, že se uvolním do těla, budu přítomný jejímu milování a přestanu v sobě držet energii. Jak jsme tak stáli a objímali se, probudilo se mezi námi teplo.

Její milování probudilo mé tělo k životu. Sáhla mi na rozkrok a jemně stiskla. Ještě před pár okamžiky, kdy jsem byl ještě celý uzavřený, bych sevřel zuby a odstrčil ji od sebe, aby mě nerozptylovala od důležitých povinností. Protože jsem se však otevřel, přijal jsem její gesto lásky a zhluboka jsem se nadechnul. Díky jejímu doteku jsem se zvětšil. Přivedla k životu můj sexuální kořen, a celým tělem mi rázem proudila energie a touha.

Zhluboka jsme spolu dýchali a naše uvolněná a probuzená těla si předávala lásku. V tu chvíli jsme se mohli začít věnovat sexu. Oba jsme byli srdcem i tělem připravení. Mohli jsme jít klidně po svém: já se mohl věnovat práci, osvěžení a s vděkem za její milující pomoc, která rozproudila moji energii v celém těle. Kromě toho jsem měl pocit, že stojím mnohem víc  nohama na zemi, než kdybych se její lásce neotevřel. I když jsme nesouložili, otevřela mě tím, že mi darovala svoji lásku a energii a připomněla mi, že je lepší dát přednost lásce před uzavřeností. Tím, jak zručně vyvolala sílu touhy, mě probudila k životu.“

 

 

Anotace:

Sex jako cesta k Bohu ukazuje posvátný rozměr milování. Sex může být uměním, modlitbou, způsobem kontemplace a splynutím s nekonečnou láskou – nahou, neohroženou, syrovou a naprosto otevřenou. Naučíte se vědomě pěstovat schopnost otevřenosti a jednoty a sex prožívat tak, aby byl vyjádřením vašeho skutečného já.

„Při sexu si dejte pozor, aby se vaše pozornost nezúžila na příliš dlouhou dobu. Je snadné soustředit se na vztyčenou bradavku, šťavnatý polibek nebo rozvášněné genitálie. Je snadné omezit vědomí na to, čemu věnujeme pozornost. Jenomže vědomí, které je vaší nejhlubší pravdou, představuje mnohem víc.

Lahodnost sexu vás nemusí rozptylovat do hloubky vašeho bytí, ale může pro vás být bránou k tomu, abyste ho cítili hlouběji. Sex vám může uvolnit bloky energie v těle a emocích a osvobodit vaši pozornost od světských záležitostí, abyste mohli cítit, co je skutečné a hluboce pravdivé – skrznaskrz. Blaženost, potěšení, rty a přirážení jsou dobré. Jsou to ale jenom prchavé okamžiky, které mizí stejně, jako zmizel veškerý vás dosavadní sex.

Když jste právě v sexu v nejlepším, snažte se rozeznat, co je trvale pravdivé, co je vždycky hloubkou tohoto okamžiku. Milujete se prostřednictvím svých těl, nikoli svá těla: ta jsou pouze prostředky, skrze něž cítíte a vyjadřujete svoji nejhlubší pravdu, svoji nespoutanou otevřenost, božskou přirozenost, lásku, jíž ve skutečnosti jste.“

 

 

O autorovi:

David Deida je považován za jednoho z nejpřevratnějších a nejprovokativnějších duchovních učitelů současnosti. Jeho učení a knihy o radikálně praktické spiritualitě hluboce ovlivnily směr našeho duchovního a sexuálního růstu. Jeho knihy byly přeloženy do více než pětadvaceti jazyků a stávají se doporučenou literaturou na univerzitách, workshopech a mužských i ženských skupinách po celém světě. Jako cenný zdroj pro duchovní transformaci a posvátnou sexualitu ho cituje mnoho dalších autorů.  Pořádá také své vlastní workshopy zaměřené na probuzení mysli, těl i srdce. www.deida.info

Mezi jeho předchozí úspěšné tituly patří například: Cesta pravého muže, Cesta nespoutané ženy, Kdy  jde o muže, Intimní splynutí, Prostá pravda, Cesta vášně.

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2016, www.synergiepublishing.com

 

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička