Boris Tichanovský: Škola dřímajícího tygra


4. dubna 2019, autor Renata Petrickova,



Uzdravující, hladivý, bohatý, pohody plný, a především chuti do života dodávající je VNITŘNÍ ŽIVOT ČLOVĚKA. V první vlně jsem tai či chápala jako skvělé protáhnutí ztuhlé páteře a těla, které už zapomnělo, jak úžasnou medicínou je pohyb. A v druhé fázi, snad v návaznosti na ten euforický objev vlastního těla, jsem pochopila, že ve zdravém, fyzicky spokojeném těle, opravdu sídlí zdravý duch.

 

 

Duše, která jinak vnímá svět. Jinak vnímá sebe a hlavně – strašně moc chce žít.

 

Kniha Škola dřímajícího tygra má za cíl zvýšit povědomí o tomto čínském bojovém umění, jež je zaměřeno na vnitřní sílu, soustředění a má historii tak bohatou, že ani stohy knih by nestačily. To se myslím Borisi Tichanovskému povedlo. Kniha je především učebnicí základních cviků, to podporuje i přiložené DVD, protože z pouhých obrázků nenasajete ten pravý šmrnc a pohyb. I tady ale souhlasím s tím, že nejlepší je všechno naživo, DVD je o moc lepší než obrázek a popis v knize, ale stále to není tak dobré jako mít vedle sebe skutečně dobrého učitele.

 

Ale pro představu, o čem tai či je, to bohatě stačí. Myslím, že kdo se má zamilovat to tai či, tak se zamiluje. A koho neosloví i přidaný pel legend, pokory, vnitřní moudrosti, toho tai či neosloví nikdy.

 

Ale zaměřme se na ten vnitřní život, který se náhle začne probouzet

 

„Člověk je stvořen zvláštním způsobem. Pokud jeho mysl a myšlenky směřují dovnitř těla, mozek se zapojí do procesu obnovování a uzdravování. Lidské rezervy jsou ohromné.  Někdy se navzdory mínění lékařů vážně nemocní uzdravují z těch nejtěžších onemocnění. Bohužel naše evropská civilizace je taková, že naše myšlenky neustále zaměřují na vnější objekty. Stále přemýšlíme o práci a o dalších starostech a nemáme čas myslet a soustředit se uvnitř sebe.“

 

A tak se naučíte, že jinová energie je nádech, jangová je výdech, že dech můžeme kontrolovat, ale také přichází sám, že už jen tím, že dýcháme, stáváme se součástí koloběhu přírody, vesmíru, stvoření, lhostejno, jak to celé, v čem žijeme, nazvete. Už jen číst tuhle knihu je relaxační, a což teprve, když zkusíte své tělo zapojit do akce.

 

Je úplně jedno, jestli budete cvičit správně nebo špatně, to druhé je mnohem pravděpodobnější, ale už jen pohyb jako takový, jeho snaha ho pochopit, snaha procítit své tělo a dech, je úchvatným zážitkem pro tělo. Jsem v pozici prostého čtenáře a úplného začátečníka, a k tai či jsem nikdy nijak netíhla, ale například miluju cvičení Pěti Tibeťanů. A tak trošku laicky to k tomu přirovnám – oboje jsou vlastně cviky, kdy vnímáme jak každý sval na těle, tak i každý pocit v duši. Sladíme dech s během světa kolem nás. Vnímáme sebe a radujeme se z toho.

 

Škola dřímajícího tygra je o něžném přičichnutí i tai či, je to ochutnávka umění, kterému se můžete věnovat celý život, protože nikdy v něm nikdo nebude dokonalý. Pořád je co se učit, pořád všechno zůstává slovy nepopsatelné. A proto děkuji i za DVD, které je ke knize přiloženo, neboť na něm si lze ohmatat atmosféru ještě lépe. A s pokorou a úctou vyslechnout i slovo samotného autora.

 

O autorovi:

 

Známý ruský terapeut a spirituální učitel Boris Tichanovskij je žákem čínského mistra TanCzuna, který jej zasvětil do niterných tajemství taj czycjuaň. Ve své knize popisuje nejen svůj život, cestu za tai či, ale především přibližuje praktické umění těchto pohybů, získávání vnitřní síly, uvolnění a umocnění našich sil a vnitřní práce díky propojení se s nekonečnými silami vesmíru. Kniha je učební pomůckou, ve které si můžete osvojit základy tai či. DVD je přiložené pro další zdokonalování, protože tohle všechno musíte zažít, vidět a ochutnat.

 

Vydalo nakladatelství Eminent, 2018, www.eminent.cz

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička