E. Lockhart: Ostrov lhářů


6. listopadu 2019, autor Eva,



Když jsem četla knihu Ostrov lhářů, odvíjel se mi v hlavě film. Zřetelně jsem si představovala soukromý ostrov, kam se každoročně sjíždí báječná a bohatá rodina Sinclairových, a jejich okázalé a přepychové sídlo Clairmont sestávající z několika domů. Viděla jsem čtveřici přátel, hlavní hrdinku Cadence, které všichni říkají Cady, plavovlasého a sporého bratrance Johnnyho, černovlasou sestřenici Mirren a vysokého, štíhlého a snědého Gata.  

 

 

Teta Carrie, Johnnyho matka, žije s Edem, který ji požádal o ruku, ale ona odmítla si ho vzít, neboť má strach, že by ji její otec, hlava rodiny dědeček Harris, připravil o dědictví. Nejen děd Harris, ale celá rodina tomuto vztahu nepřeje, protože Ed je Ind. Úspěšný a pracovitý muž se zajištěnou kariérou, ale "jenom" Ind. A takový mezi ně, bílé z high society, přeci nepatří. 

 

A Ed má syna Gata. Cady a Gat se do sebe zamilují, ale i jejich láska brzy narazí na hradbu předsudků. Dědeček se staví ke Gatovi povýšeně a chladně a dělá mu drobné podrazy. I Cadyina matka Penny a teta Bess jí dávají nenápadně najevo, že se k ní Gat nehodí.

 

Ne, nenechte se zmýlit, rozhodně se zde nerozehrává romantický příběh či románek z červené knihovny.

 

Cady považuje své tety za povrchní snobky, pohrdavě nahlíží na pokryteckou morálku celé rodiny,  kritizuje svou upjatou a šosáckou matku… až se jednoho dne probudí doma – tedy v domě, kde žije se svou rozvedenou matkou – se šílenou bolesti hlavy a částečnou ztrátou paměti. Nemůže si vůbec vzpomenout, k čemu během prázdninového pobytu na ostrově došlo. Matka jí vysvětlí, že se při potápění praštila pod vodou o skálu a voda ji vyvrhla v bezvědomí na břeh. Nesdělila však žádné podrobnosti, prý to doktor zakázal, Cady si vzpomene si sama, až na to bude připravena…

 

Cady se po roce vrátí na ostrov a snaží se vypátrat, co se tam před rokem stalo. Ani zde, přímo na místě, si nemůže na nic vzpomenout, všechno vytěsnila. Domnívá se, že ji někdo znásilnil, shodil z útesu, či jinak ublížil a ostatní o tom mlčí, protože ho kryjí. Všichni se vyhýbají jakýmkoliv odpovědím, že prý by jí to ublížilo a že časem na vše přijde sama.

 

Cady tráví čas se svými přáteli v jednom z honosných domů, ale podivným způsobem. Bezcílně se poflakují po okolí nebo se scházejí na střeše domu, kam si nechávají nosit jídlo a pití, protože se odmítají zúčastňovat společných obědů a večeří v domě dědečka Harrise. Ze střechy házejí lahve od limonád a zbytky, kolem domu se povalují střepy a odpadky, v domě je nepořádek, který nikdo neuklízí.


Cady se rozpomíná, jak to tu vypadalo minulé léto a v té souvislosti si začne klást nejrůznější otázky. Proč zmizel na pozemku starý javor a oblíbená dětská houpačka? Proč dědeček Harris nechal po smrti manželky, babičky Tipper, zbourat jejich krásný starobylý dům a postavil zcela nový, který zdaleka není tak hezký a je zcela bez duše?

 

Jednou Cady objeví kresby psů a vzpomene si, že to byli psi dědečka a babičky. A kde jsou teď? Proč tu zničehonic nejsou? Proč jí nikdo neřekne, co se nimi stalo?

 

Matka Penny a tety Carrie a Bess se po smrti babičky Tipper hádají o majetek, dědečka Harrise si předcházejí a bojují o jeho náklonnost. Zneužívají své děti, Cady, Mirren a Johnnyho, aby se vetřely do jeho přízně a dědeček je zvýhodnil v závěti. Děti se brání a společně s Gatem se rozhodnou, že zachrání rodinu a napraví zjitřené vztahy.

 

To už se kniha se řítí do velkolepého finále. Takové rozuzlení by mě ani ve snu nenapadlo. Dozvíme se, že vše je jinak. Závěr překvapivý a neočekávaný jako ve filmech Podfukáři, Okno z ložnice či Ti druzí.

 

A protože je tato kniha ideální látkou pro film, dočkala se filmového zpracování. Zde trailer k filmu.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Nd1h3mta1D0

 

Já jen doufám, že film někdy uvidím. Už jen z důvodu, abych porovnala film, který se mi při čtení odehrával v hlavě s tím natočeným.







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička