David Frej: Život bez zánětu


15. dubna 2020, autor Renata Petrickova,



David Frej je osvědčeným autorem a lékařem zabývajícím se celostním pohledem na zdraví. Zejména chronický zánět je jeho důkladně prostudované téma. Nová kniha je asi nejvíce ze všech jeho knih zaměřena na zdravý život, na ozdravení těla a dobré tipy, díky kterým snižujeme pravděpodobnost, že nás bude trápit nějaký chronický zánět nebo autoimunitní onemocnění.

 

 

Tělo chce žít!

 

Recept na zdraví a dlouhověkost je tu.  Stačí poslouchat své tělo a věnovat pozornost pocitu, kdy jsme plni energie. Plni zdravé energie. Představte si svou energii po šálku kávy na nakopnutí – je tady, ale někde vzadu možná pobolívá hlava, za chvíli budete potřebovat na malou a pochybuju, že žaludek se cítí v takovou chvíli nějak příjemně. Je nám příjemně, máme energii, to ano.

 

Ale představte si tu samou nakopávající energii, kterou si ale pořídíte třeba procházkou horským lesem. Každá buňka vašeho těla plesá. To je ten rozdíl, ten pocitový rozdíl mezi tím, „když se zdravě cítíme dobře“.

 

Připomínám to proto, že jsme mistry v obelhávání se a dokážeme si říci i to, že nejlepší terapií je kus dortu. Poděkuje možná duše, ale tělo moc ne.

 

Když tělo děkuje, cítíme něco jako po té horské procházce. Po normální procházce, po půlhodince běhání… To je ta energie, kterou do sebe můžeme vstřebat díky praktickým radám, tipům na potraviny, které David Frej v Životě bez zánětu, doporučuje.

 

Najdete tu protizánětlivou stravu v kostce, v základech a plně vnesitelnou do běžného života.

 

NEJ kniha: Každý dobrý krok se počítá!

 

Nepředpokládám, že někdo je schopen žít zcela bez stresu a stoprocentně zdravě, ale každý krok se počítá. A tuto knihu oceňuji proto, že přináší spoustu praktických tipů (superpotraviny, čaje, koření – ty můžeme snadno zařadit do jídelníčku a často úplně nenásilně). Přináší dobré tipy co čím nahradit (mléko mandlovým mlékem, mořské řasy přidat do jídelníčku, zeleninového salátu nemusíte sníst celý talíř, ale stačí troška). Potěšil mne svou vášní k vývarům, protože jejich zdravotní přínosy jsou úchvatné nejen při počínajících zánětech. Někdo dokonce vývary nahradil ranní kávu a tvrdí, že dodají neskutečné množství energie!

 

Vlastně taková změna životního stylu může být pozvolná, jemná a účinná. Postupně v ní přecházíme na kvalitní potraviny a správně složený jídelníček. Každému vyhovuje něco jiného, takže i preferované potraviny se mohou v průběhu stravování měnit.

 

A je dobré vědět i to, že syrová rajčata nejsou tak vhodnou zeleninou, ve velkém množství je nejezte, naopak rajčata tepelně upravená jsou cennou potravinou.

 

Takže jak na to?

 

Stačí si koupit pro začátek… no, třeba co? Ořechy, mandlové mléko, vynechat ráno kávu a jít si zaběhat, uvařit si vývar a každý den smoothie s kouskem řapíkatého celeru.

 

Nebo cokoliv jiného – tipů tu najdete troufnu si říci, stovky!

 

Stále si nevíte rady?

 

A najdete tu také pořádnou nálož receptů!

 

O autorovi:

 

MUDr. David Frej je autorem knih Ajurvéda, Ajurvédské recepty pro zdraví, Šťávy a míchané nápoje z přírody, Zánět – skrytý zabiják, Biologické hodiny a Tučné superpotraviny a oleje, Zdravé střevo a další.

 

Knihu (a další tituly od Davida Freje) najdete na: https://www.eminent.cz/kniha/633_zivot-bez-zanetu

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička