MJ Cullinane: Havraní tarot


18. června 2020, autor Renata Petrickova,



Milujete krákání havranů? Tajemnými temnými křídly zahalený tarot nemusíte schovávat až na podzim, až se k nám havrani vrátí z tahu. Bude perfektním průvodcem i pro vlahé letní večery. Energie havranů mi vždycky splývala s úplňkem. Vlastně s každým pohledem na intenzivně zářící Měsíc. Drásavá touha po poznání, po splynutí s celým vesmírem, s nalezením odpovědí na všechny otázky.

 

 

Možná autorka má podobné pocity. V knížce se svěřuje: „Havrani měli v mém srdci vždy své zvláštní místo. Nedokážu přesně říct, kdy to začalo, ale fascinovali mě už jako malou holčičku v době, kdy jsem vyrůstala jižně od Bostonu. Možná je to proto, že když se jim podívám do očí, cítím zcela zřetelně, že vědí cosi mnohem významnějšího, než vůbec dokážu pochopit – cosi pocházejícího z jiných světů“.

 

Chápu její pocity.  S nostalgickou radostí havraní hejna v listopadu vítám, stejně jako s důstojným smutkem a vírou, že se s podzimem zase uvidíme, se s nimi v polovině února zase loučím. Možná nám přináší tu sílu letní Luny, kterou náhle halí mraky a mrazivé počasí, nutí lidskou duši usebrat se do svého domova a strávit celý rok. Jaký byl? Jaký bude ten další? Zklidňují všední dny, přináší neopakovatelnou sváteční atmosféru Vánoc a zimy.

 

„Havraní energie je mocná a mystická. (V některých kulturách mají pověst iluzionistů schopných proměňovat se a brát na sebe podobu jiných zvířecích a lidských bytostí.) Nikdy nezapomenou ničí obličej, a když projevíme zájem, můžeme s nimi navázat velmi zvláštní, až oduševnělé spojení….“

 

Vida, zde spatřuji podobnost s Lunou! I ta na sebe bere podobu jiného tělesa, jeho světlo, zahaluje do mlhy, do tajemství, skrývá, co ještě není zralé, osvěcuje to, co má být skryto pláštěm temné noci.

 

Je to mimořádné duchovní naladění. Mimořádný je tento havraní tarot.

 

 

Autorka se snažila vycházet z klasického Rider Waite tarotu, aby zachovala základní tarotové poselství a karty byly průhledné pro každého, kdo je vezme do ruky. Ale přesto jsou něčím zvláštní:

 

  • Ilustrace připomínají pohádky (mě třeba někdy Trnkovu Zahradu) a hrají tak na hodně hluboce zasunuté emoce. Tím pádem se mi třeba výtečně vykládá na minulost, na pochopení souvislostí.
  • Při delším hledění na ilustrace vyvstávají barvy, emoce, vjemy (teplota, vzduch, vůně) – jak toto autorka dokázala??? Karty jsou najednou živější.
  • Symbolika na kartách je krásná, snadno pochopitelná, kostry, květiny, směry, hlasy, mraky, vás snadno přivedou i k obyčejným faktům, které je třeba při výkladu brát v potaz.
  • Havrani nemají zřetelné oči, zprvu mi to vadilo, ale… později mi přišlo, že tímto zvláštním ztvárněním dávají svou sílu a svůj pohled do rukou Vám, kdož si karty vykládáte.

Oči havranů má v rukou vykladač.

 

Podíváme se, co se píše v knížečce:

 

Což třeba Císař….

 

„Císař reprezentuje mužskou otcovskou energii. Zatímco Císařovna je nositelkou lásky a péče, Císař poskytuje pevný základ v podobě řádu a pravidel k zajištění bezpečnosti a stability. Havran stojí na meči, symbolu moci, ochrany, autority, síly a odvahy. Beraní hlava na trůnu symbolizuje vůdcovství a iniciativu. Císařova energie vnáší řád do chaosu. Není to diktátor ani tyran; je však silný vůdce, jehož požadavek oddanosti je podložen moudrostí a osobní integritou. O havranech je známo, že prostřednictvím DNA předávají budoucím generacím informace, které je mají ochránit před možnými nebezpečími. Císař sedí na svém trůně připravený sdílet své vědění a zajistit tak bezpečnost všem ve svém okolí. Čerpejte od něj sílu v nejistých dobách. Svou neohrožeností, rozhodností a zkušeností vás dovede k úspěchu.

 

V obrácené poloze může Císař varovat před pýchou a přehnanou sebejistotou. Nedáte-li si na ně pozor, riskujete ztrátu respektu, po kterém tolik toužíte.“

 

Autorka karetní sady:  MJ Cullinane je spisovatelka, malířka, matka a milovnice všeho magického. Z obtížné životní situace vyšla jako úžasná umělkyně, což dokládá i cena CARTA 2019 za nejlepší a nejkrásnější tarotové karty. Zamilovat se do života je ten nejkrásnější dar.

 

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing, 2020, www.synergiepublishing.com

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička