Vláďa Vytásek: Můj bylinkový svět


18. listopadu 2020, autor Renata Petrickova,



„Moji milí přátelé léčivek, knihu, kterou právě držíte v ruce, jsem napsal s přáním, aby ti z vás, kteří chtějí poznat svět bylin a jejich léčivých vlastností, získali do začátku svého bádání co nejvíc znalostí, které jim otevřou další cestu.“

 

S pocitem, že držím v rukou něco až svatého a milého, jsem otvírala tuto knihu. Jsem vděčná za toto úvodní slovo, protože přesně to od autora očekávám. Včetně jeho láskyplného, jednoduchého, k věci jdoucího stylu hovoření o bylinkách. Vždyť je vše tak jednoduché! A to vše s pocitem, že Vláďa Vytásek je člověk, který si své bylinkaření nese nejen částečně ze svého rodu jako dar předků, ale také je žákem legendárního Pavla Váni a pokračovatel jeho bylinkářského odkazu.

 

 

Něco o něm, mnoho o bylinkách

 

Pokud jste na tuto knihu čekali a znáte alespoň zběžně Vláďu Vytáska, tak asi tušíte, s jakým pocitem jsem čekala na jeho knihu. A kdo s ním přichází do styku poprvé touto formou, toho rozhodně nezklame. Když se řekne, pravá bylinková kniha, představím si ty staré, dnes již zažloutlé, knihy ve stylu herbářů a domácích rádců, nezřídka ještě psané malebným jazykem. Knihy, v nichž fotografie byla milou vzácností (pamatuje si tu někdo na knížku Poznáš je, když kvetou?) a malované, kreslené obrázky bylin. Jenže doba pokročila a tady máme fotografie. Jsou kvalitní, jsou pečlivé z pohledů, z jakých je v přírodě vidíme, dá se podle nich bylinka poznat – často je známe, jen si je nespojujeme s konkrétním druhem a účinky. Malovaná malebnost tu sice chybí, ale graficky je knížka skvělá, přehledná, krásná, barevná učebnice základních znalostí o bylinkách. Umožní nám vybírat si bylinky intuitivně.

 

V tom mne Vláďa Vytásek nezklamal. Dává skutečný pevný základ informací podaných tak, že baví, jsou přehledné a v hlavě vám zůstanou. Obohaceno přesně tím, co jsem od něj očekávala. Lehké rozmlouvání s bylinkami, jeho vlastní dojmy, zkušenosti, to malé křehké, co nám bylinky dávají a co musíte cítit v té hluboké, leč jednoduché pokoře.

 

 

Lípa a jasan: Moje malá inspirace

 

Třeba to, že lipový čaj vám pomůže, když vaši citlivou povahu něco rozbije na kusy, vyvede z rovnováhy. Pak pomůže třeba i na bolest hlavy nebo nepohodu.

 

Že jasan je strom světla a slunce, který má mystickou moc nad vodou – a tedy i emocemi. Tohle je přesně ta chvíle, kdy se můžete na jasan zadívat novýma očima. Tohle všechno někde v minulosti vzniklo díky pozorným očím i duším našich předků. Co je na jasnu tak vodního, sluníčkového a světlého? Stačí se k němu postavit a nechat ho na sebe působit. Třeba to přijde, to samé – díky čemuž se právě tohle o něm povídá….

 

Najdete tu zkraje knihy milé povídání o samotném autorovi, příjemné představení mimořádně jemného člověka, který s bylinkami srostl pevnými kořeny.

 

Vaše mysl se potom rozeběhne do desítek různých keřů, bylin, stromů a na více než tři sta stránkách vám dodá tolik informací, že to uspokojí každou duši bažící po bylinkovém vědění.

 

Překvapilo mne, že tu je uvedeno dost keřů a bylin, které najdete i ve městě – asi nejsou vhodné ke sbírání, ale to, co jsem považovala za ryze ozdobné a kdoví odkud importované jako druh, náhle vidím jinýma očima. Vděčnějšíma.

 

Informací tu je mnoho, pravý základ, díky kterému si pomůžete od základních zdravotních i psychických neduhů.

 

 

O autorovi:

 

Milovník růže stolisté Vláďa Vytásek pracuje v sociálních službách a ve volném čase se věnuje bylinkám, tvořením a vedením kurzů, na nichž učí lidi poznávat bylinky a nacházet si vlastní cestu ke zdraví. Je pokračovatelem odkazu Pavla Váni, s nímž byl v úzkém přátelském kontaktu.

 

Vláďa Vytásek je pokračovatelem odkazu Pavla Váni a převzal na jeho popud i bylinkářskou část a seriál o sezónních bylinách v měsíčníku Regenerace.

 

NAVÍC: Krásný rozhovor si můžete přečíst na webu Eminentu: https://www.eminent.cz/clanek/13_vlada-vytasek-a-jeho-bylinkovy-svet

 

Knihu k vydání připravila Pavlína Brzáková.

Vydal Eminent, 2020, https://www.eminent.cz/kniha/647_muj-bylinkovy-svet

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička