Katherine Woodward Thomas: Otevři se lásce


3. prosince 2020, autor Renata Petrickova,



Jak říká autorka, vždy k sobě přitáhneme partnera právě takového, na jakého si věříme. A s tou vírou to nemusí být vůbec hitparáda. Zejména, pokud k sobě přitahujete partnery, kteří „za nic nestojí“. No, patrně jsou to právě oni, o kterých si hloubka vašeho zraněného srdce myslí, že vám stačí…

 

 

Není vám to povědomé?

 

Ve zkratce jsem nyní popsala ten legendární zákon přitažlivosti. Zkuste si v první chvíli projít svou minulost a prověřit tuto teorii.

 

Sedí? Výborně, tak máte první upřímně zodpovězenou otázku.

 

V knize jich najdete velmi mnoho, celkem ve 49 lekcích. A jedno vám povím hned zkraje. Konečně jsem se zbavila toho vtíravého přesvědčení, že zákon přitažlivosti je o tom, že jací jste, takového najdete. Ne, nejste zlá osoba se skrytými sklony k sadismu, pokud přitahujete násilníky. Nejste nezodpovědná, když přitahujete nezodpovědné muže. Možná jste jen naučená být obětí z ranného dětství. Možná je to ho na vás jen příliš a toužíte po tom, aby na svá bedra vzal něco i muž, ale ta vaše síla za dva přitáhne toho, kdo ví, že „za druhého“ tahat nemusí.

 

Je to o vnitřním nastavení, co si o sobě v hloubi duše myslím…

 

Sedm týdnů k sobě samé (a lásce)

 

Knihu jsem si nejprve přečetla najednou a už jen to bylo jako lavina informací a otázek, které jdou do velké hloubky, do velkých traumat, která jsou již zapomenuta, ale někde nahoře s nimi žiji každý den a říkají mi věci jako „na tohle nemáš“… „udělej to či ono i přes svůj odpor, abys byla hodná holčička“… Najednou se vše začínalo spojovat s těmi naučenými vzorci, limitujícími přesvědčeními, která jsou jednoduše ne-mocná, a tudíž nás dělají ne-mocnými.

 

Následně jsem s nadšením šla spát s tím, že druhého dne ráno začnu pěkně poctivě celý kurz – a každou lekci, každou kapitolu na jeden den. Pravda, trvalo mi několik dlouhých, předlouhých dnů než jsem se skutečně odhodlala, protože tu stál hned první balvan v cestě – je to zbytečné, je to limitující… já  jsem zbytečná? Je limitující věnovat se sobě? Pro koho je to limitující?

 

Možná takovým sžíráním projdete také. A musím říct, že když jsem se potom zakousla sama do sebe a jsem nyní v polovině kurzu, mohu říct – ano, od nějaké 10 lekce jsem pocítila úlevu, ovšem také větší odhodlání a soustředění na to, aby každé uvědomění z mých vlastních niterných odpovědí, nezůstalo jen v tom deníku na papíře, ale nesla jsem si ho hezky všedním dnem.

 

 

Teprve potom se život rozzáří….

 

A vlastně to je tak jednoduché – pár otázek, pár témat…. Nalezení sebe samé.

 

Autorka nás vede, ale nechává volnou ruku

 

Některé bonusy a otázky mi samozřejmě přišly těžké, jiné se mé situace ani netýkaly, ale postupně jsem zjistila, že čím více mám v sobě čisto, tím snáze k odpovědím docházím. Oceňuji, že autorka přemýšlí i nad silně traumatizovanými ženami a lidmi a tady jsou přesně vyznačená místa a témata, se kterými je lépe zajít za terapeutem, vyřešit je, a až potom v kurzu pokračovat.

 

Co je staré, zasunuté…. Na to je tato kniha skvělá.

 

Na akutní zlomená srdce, týrání a nucené pobyty v nevyhovujících stresujících situacích je toto asi málo, to chce víc, minimálně víc času.

 

Označila bych tuto knihu jako „wellness pro srdce“… doléčení, rekonvalescence.

 

O autorce:

 

Katherine Woodward Thomas je celosvětově uznávaná manželská a rodinná terapeutka. Svou praxi terapeuta a lektora dovedla na mistrovskou úroveň. V součastnosti trénuje a vzdělává terapeuty, kouče a experty zabývající se osobními vztahy po celém světě. Jejími tréninky a kurzy prošly statisíce lidí. Katherine je také autorkou bestselleru Rozcházení (český překlad, Jan Melvil, 2020), která byla nominována na cenu za knihu pro lepší život.

 

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing, SE, 2020, https://www.synergiepublishing.com/cs/shop/knihy/umeni-milovat/000504_otevri-se-lasce.php







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička