Josef Jonáš, Jiří Kuchař: Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni


13. ledna 2021, autor Renata Petrickova,



V našich kuchyních se skrývá poklad. Často ani nevíme, jak cenné je kari koření, tymián nám pomůže obnovit čistotu a rovnováhu těla. Někdy v obchodě projdeme kolem ume octa s podivením se, cože to zase je… a netušíme, jak velkou službu nám může udělat. Spíž a kuchyň vám před očima stane v naprosto jiném světle. Téma autoři vybrali dokonale. Jak si můžeme pomoci sami k preventivní rovnováze zdraví, jak řešit něco akutního a pro mě jsou bonbonkem na dortíčku už jen některé recepty, které jsou jednoduché, osvědčené, dávno zapomenuté a zase rozpomenuté a mnohé z nich můžete použít i jako jedlé dárky. Sklenička jeřabinového kompotu by mne potěšila více než čokoládová bonboška… Co Vás?

 

 

Prolistujme si knihu….

 

Jak knížka působí….

 

Znala jsem například tymián.

 

Hodně silné antibiotikum a prostředek proti zánětu. Myslela jsem na něj při kašli.

 

Ale on dokáže i velmi dobře vyčistit žaludek a vylepšit trávení, pomůže i při zánětech močových cest.

 

O další stránku dál se dozvíme o výtečných účincích hořčice, kromě velkého množství vitamínu B má také prokazatelné účinky při potírání helicobakterů, které působí žaludeční vředy. A redukuje i nepříjemné střevní bakterie a dává tím prostor těm prospěšným. A jako bonus tu máme recept na výrobu domácí hořčice. Je to vlastně směs rozdrcené hořčice, medu, soli, pepře, kurkumy a vinného nebo jablečného octa. Možností, jak tuto hořčici vyrobit, máme víc, o všem se autoři parádně rozepisují.

 

Dokonce tak skvěle, že mám chuť jejich recept vzít jen jako mustr, ale začít experimentovat s jinými přídavky. Třeba zázvor… a co třeba přídavek tymiánu, když už  jsem se na něj namlsala!

 

 

A toto je přesně ta nádherná chvíle, kterou (snad) autoři zamýšleli. Začínáme přemýšlet o tom, co máme v kuchyni a jak to můžeme sami použít. Pro prevenci, pro léčbu… jen o tom vědět. Jen to nezapomínat.

 

A takto bych se mohla projít celou knihou…

 

POSÍLÍM TĚLO PŘÍRODOU: Ovšem najdete tu mnoho nového i starého…

 

Publikace je vydařená z mnoha směrů. Nejenže je perfektně graficky zpracovaná a přehledná, snadno najdete to, co hledáte, snadno se orientujete a jak již bylo řečeno, i recepty tu jsou praktické a mnohé z nich se hodí i do kategorie domácího vyrábění dárků pro své blízké.

 

Líbí se mi kombinace starých známých rostlin, třeba již zmiňovaného tymiánu, mého milovaného heřmánku, ale pak i pro nás nových přírodních produktů, manukový med, úžasná vzácnost… Nebo černucha… a na popud této knihy jsem si pořídila ume ocet a po jedné lahvi jsem si šla pro další. Dá se říci, že se tělo do jeho účinků zamilovalo, ač chuťové pohárky tu slanou chuť švestiček dost dlouho nechtěly přijmout jako delikatesu.

 

Abecední seznam návodů a rad je pak tím, co využívám nejčastěji pro rychlou orientaci.

 

A pak recepty… sezónní, dobré, ze starých receptářů.

 

Dá se říci, že cokoliv z této knihy má potenciál, že se do toho zamilujete a prospějete svému tělu.

 

 

Autoři Josef Jonáš a Jiří Kuchař vybrali naprostý základ přírodních antivirotik a antibiotik, které lze poměrně snadno použít v domácích podmínkách. Ač základ, je to kniha košatá a bohatá, protože neopomíjí ani stará tradiční léčiva (zmiňuje staré bylinkáře, mihne se nám tu Janča, Mattioli, Paracelsus, Dietrich a jiní – což dává starobylý a poctivý knižní punc), přičemž seznamy a pojednání jsou osvěženy o všechny ty novinky, které se k nám poslední léta dostávají a které stejně jako já potkáváte v obchodech. A které mají také své místo.

 

Knihu koupíte na: https://www.eminent.cz/kniha/640_prirodni-antibiotika-a-antivirotika-v-kuchyni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička