Lucie Pytlová: Barefoot: žij naboso!


21. června 2021, autor Renata Petrickova,



Tak nějak mám chuť jako první napsat, „nenechte se zmást tématikou bosých bot“, i když je jí tu věnována pořádná část knihy, tak nejvíc je tu věnováno nohám samotným. A pokud si jich ještě nevážíte a neznáte rozkoš z bosého chození (nebo z otužování nohou), pak si po přečtení této hladivé publikace přímo od fyzioterapeutky, začnete svých nohou nejen vážit, ale začnete je notně prohánět. Tak, jak to mají rády.

 

Naboso.

 

Nebo po bosých chodníčcích. Po písku, v rose, na kamenech… kde se jim to jen bude líbit.

 

Nikdy bych třeba nevěřila, jakou rozkoší je otužování nohou – a že tomu letošek skutečně přál! Překračovala jsem nejen okraj malé vaničky, ale i část sebe samé. Pár vteřin, ale ta euforie, která se rozlila po celém těle!

 

Ostatně je to kniha, kterou bych doporučila ve čtyřech případech:

 

– Chcete se obecně něco dozvědět o nohách, fyzioterapii nohou a o historii lidské chůze, praktické věci i zajímavosti

– Uvažujete nad barefoot

– Máte děti a chcete pochopit, jak jim nezadělat na problémy hned v počátku

– Máte již nějaké problémy s nohama a přemýšlíte, co s tím…

 

 

Bez nadsázky mohu říci, že jsem byla nadšená z podání autorky, které je lehké, svižné a příjemné. Dobře se čte a propojování se zajímavostmi či historií nebo příklady ze zvířecí říše mi dodalo chuť dozvědět se ještě něco navíc. Naprosto jsem souznila s tím, že nohy nás ochlazují, že pohyb nohy ovlivňuje i třeba postavení krku a přední svaly na krku. Pracují jinak, pokud jdeme v botách s podpatkem a pokud jdeme naboso. Schválně si to zkuste. A ta úleva, když nohu netíží bota! Navíc tu je zmíněno i to, že noha nás uzemňuje a styk s přírodou, s povrchem země je pro nás také důležitý a podporuje nejen naši psychickou pohodu, ale i zdraví.

 

Uzdravující bosá chůze? Může být.

 

 

Ale každý si v této knize vezme to své, každý si najde to své téma, pro které mu zahoří srdce, nebo které potřebuje řešit. Ač malá rozsahem, je to kniha obrovská svým obsahem.

 

O autorce: Lucie Pytlová je česká fyzioterapeutka se zájmem o zdravá chodidla, obor vystudovala na Fakultě tělesné výchovy a sportu na Univerzitě Karlově a v diplomové práci zkoumala vliv obuvi na držení těla.

 

 

Autorka v knize čerpá mnohé informace z vlastních zkušeností. Sama nemá stoprocentně zdravá chodidla, a přesto vidí v chůzi naboso a v barefoot obuvi mnohé výhody. V nynější době je na mateřské dovolené, a tak musí řešit obuv i pro své dítě, což není vždy jednoduché. Jako fyzioterapeutka pracovala ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady a v Psychiatrické nemocnici Bohnice.

 

A kde knížku najdu: https://www.alferia.cz/barefoot-zij-naboso-9992/







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička