Michal Čagánek: Bůh jede na dovolenou


18. července 2022, autor Renata Petrickova,



Hebký příběh, po němž ale sklouznete do hloubek sebe samých i do hloubek hlavních hrdinů. Dojetí, láska, napětí i životní drama – to všechno tu najdete v poetickém příběhu, který vás může chytnout za srdce. Zejména ve chvíli, kdy sami hledáte svou cestu, sami prožíváte chloupek podobného jako je v knize. 

 

 

Michal Čagánek umí do slov vetkat zajímavou a neopakovatelnou atmosféru, kterou bych přirovnala k umění vyprávět drsné životní příběhy z pohledu poetického pozorovatele. Lehký nadhled, lehká moudrost, dívání se pod povrch věcí kolem nás. Často věcí zdánlivě obyčejných, nudných až únavných.¨

 

Ukázka:

 

„Kromě rozličných zvířat, brouků a dalších tvorů, které je možné vzít do ruky, pohladit, nebo si je alespoň prohlédnout, má Jitřenka spoustu dalších milých přátel, které nespatříte, pokud nevládnete patřičnou dávkou fantazie.

 

Nikdo už asi nezjistí, kde se vzal malý domácí skřítek Frňochulák. Jestli se zhmotnil z Jitřenčiných představ, nebo zde byl již dávno před tím, než jsme se do domu nastěhovali. Pravdou však je, že je zde, a že i když je tak maličký, je s ním spousta legrace.“


 

Tajuplný svět pod povrchem příběhu…asi takové to je, když vám Bůh nechá svět, protože jede na dovolenou. Nebo cokoliv dalšího, vůbec se nemusíme držet toho, co autor zamýšlel, ale nechat v příběhu rozehrát své vlastní životní příběhy.

 

A v tom je kouzlo Michala Čagánka a jeho příběhů.

 

A na konci knihy jsem vrátila ráda na začátek, opět k citátu „Jsou to zvířata, kdo polidšťuje tento svět.“ Protože tak to je.

 

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing, 2021, www.synergiepublishing.com

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička