Liba Čermáková: Noční dravci


8. dubna 2011, autor redakce,



S reprezentanty této skupiny tvorů – všimněte si, že neříkám živočichů – se člověk setkává různě. Jsou podskupinou stvoření, která rovněž upřednostňují noční život, avšak z větší části nejsou dravá.
Mezi lidmi se příslušníci této podskupiny dají najít také. Máme tady např: noční pracovníky, mezi které lidová slovesnost zařadila prostitutky, zloděje a policisty. Ne každý z právě jmenovaných je dravec, ač i tací by se našli. Dále existuje a soustavně se rozšiřuje skupina osob, závislých obživou na noční tmě. Tady bych si troufla upozornit na pasáky, jejichž činnost úzce souvisí s nejstarším řemeslem. Je ale pravdou, že mnohé lehké žínky pracují především odpoledne. Pokud mají svůj plac u silnice směr západ, a pokud jsou natolik pohledné, že se na ně dá koukat, jsou k vidění brzo po obědě. Tyto ženy mají i svá místa a kolemjedoucí mohou snadno odhadnout, kdy se dotyčné dámě povedlo sbalit kunčofta. Této skutečnosti by mohli v budoucnu využít daňoví kontroloři. Stačilo by jim rejdit na vytipovaných místech a pilně zaznamenávat. Aby dámy nemusely tahat registrační pokladnu na zádech.Ona si vláda brzo vzpomene, že i tady je naděje na zdanění a DPH.
Kromě lidí, mnohdy zločinecky orientovaných, patří mezi noční dravce i bytosti, které se bez zločineckého zaměření, získaného kupříkladu špatnou výchovou, nebo vinou rodičovského nezájmu apod. obejdou, neboť páchání ohavností je součástí jejich přirozenosti.
Nejznámějším nočním dravcem je bezesporu upír, proslavený především zásluhou příslušné literatury. Zástupcem tohoto žánru je nadčasově pojatý transylvánský Drákula, který se neostýchal a dokonce se pokoušel o expanzi do Anglie. Jako kdyby Angličané neměli vlastních strašidel dost! Za svůj nerozumný záměr byl Drakula potrestán, takže dobro mohlo zvítězit. Že v příběhu musely být v zájmu dobra použity veškeré děsivé náležitosti včetně exhumace upíra a jeho likvidace je pro čtenáře poučením, že si má dávat pozor na toho, s kým se přátelí i na toho, koho si pozve do ložnice.
K nočním dravcům patří i vlkodlaci, kteří jsou přes den lidmi a proměňují se až za svitu měsíce. Pak bleskurychle obrostou srstí a celkově změní vizáž. Lykantropie je cosi jako infekce, přenosná z vlkodlaka na člověka. Vlkodlakové jsou naprosto neužiteční a z národohospodářského hlediska neperspektivní.
Totéž platí i pro upíry – s tím rozdílem, že upírství činí z lidské bytosti stvoření tzv. nemrtvé a s touto skupinou občanů se důchodová reforma ještě nevyrovnala. Existence nemrtvých by mohla zdražit důchodový systém, protože upír může být provozuschopný po neomezeně dlouhou dobu. Stačí, aby měl příhodné podmínky.
Jedinou ochranou systému před náporem po financích prahnoucích upírů , jsou provozní hodiny. Pošta funguje pouze ve dne, zatímco upíři jen v noci.
Musíme si připomenout i rusalky. Ty jsou pohlednější, než upíři a vlkodlaci, avšak právě v tom se skrývá jejich nebezpečí. Jestliže osamělý mladík bloumá nočním lesem, může čekat, že narazí na rusalčí taneční skupinu. Bude vtažen do reje oněch křehkých a rozevlátých bytostí, načež bude i utancován. Proto noční toulky po lese nelze doporučit. Byly už zaznamenány informace o tom, že rusalky, pravděpodobně proto, že současní mladí mužové rejdí víc po barech než po lese, zkusily vtáhnout do tancování i důchodce. Ti se pochopitelně ubránili, protože si tančit netroufli v obavě, že doma čekající manželka pozná, co v lese tropili.
Většina bytostí nezůstává aktivní jen ve dne nebo v noci. Jejich aktivita se řídí příležitostí. Proto Hejkal hejká ve dne v noci. V posledních letech se vinou dřevařských společností Hejkalí aktivity zmírnily, protože husqvarna dělá kravál, jakému slušné lesní strašidlo nemůže konkurovat.
Divoženky rovněž straší i za poledne, ale Polednici do zelí nelezou, protože ta krade děti v lidských sídlištích. To dělají divoženky taky, ony ovšem děti vyměňují a přibíhají proto z lesa.
Závěrem lze konstatovat, že nejvíc nočních dravců se najde mezi lidmi, které noc ke špatnostem pokouší. Člověk je variabilní a neustále objevuje nové možnosti, jak se vyřádit a jak napáchat co nejhorší věci – a to ostatním lidem. V tom už jsme dalece předčili upíry, vlkodlaky a ostatní. O slušných českých strašidýlkách ani nemluvě.






Zařazeno v kategorii Noční dravci



Počet komentářů na “Liba Čermáková: Noční dravci” - 5


    Eva   (17.4.2011 (17.37))

    Porotce Jarda: V pokusu o vtipný popis nočních dravců se autor až příliš kamenně drží tématu. Popis jednotlivých bytostí není až na výjimku příliš čtivý a vtipný, jak byl zamýšlen. Známka: 4


    Eva   (17.4.2011 (17.37))

    Porotce Jana K: Autorce se bohužel asociovalo velké množství " nočních dravců", tím se text roztříštil, postrádá celistvost, autorka měla zůstat u rusalek, rusalka jako noční dravec nemá chybu. Známka: 3


    Eva   (17.4.2011 (17.37))

    Porotce Jana R: Ironické přirovnání skutečných i literárních nočních dravců s lidmi, kteří jsou daleko horší. Proč ne? Známka: 2


    Eva   (17.4.2011 (17.37))

    Porotce Radka: I přes široký záběr nočních dravců lehce, vtipně a dobrým jazykem napsané. Známka: 2


    Eva   (17.4.2011 (17.38))

    Eva: Velmi povedená rekapitulace „nočních živočichů“. Je zde plno originálních a vtipných nápadů a postřehů. Fejeton je psán s ironickým nadhledem a má šmrnc. Mě rozhodně pobavil. Sympatická věcička. Za 1.



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička