Irská krajina


10. srpna 2011, autor Eva,



Zatímco v Čechách vrcholí houbařská sezóna, v Irsku se věnují jiným radovánkám. Na houby zcela určitě nechodí. Nemají totiž kam. V minulosti skoro všechny lesy pokáceli na stavbu lodí. A tak se irská krajina sestává převážně z pastvin, polí a vřesovišť.

 
Všechny pastviny jsou ohrazené. A nejen pastviny, mám pocit, že oplocené je celé Irsko. Neexistují zde značené turistické cesty, a pokud si chcete přeci jen udělat výlet do přírody, musíte počítat s tím, že budete procházet soukromými pozemky, otvírat si branky v ohradách, v nichž se budete setkávat s ovcemi a na některých místech také můžete riskovat střet s býky.
Irsko jsme navštívili v roce 2008. Bydleli jsme u přátel ve Waterfordu, kteří zde byli za výdělkem. Tehdy ještě bylo Irsko ekonomickým tygrem a dala se zde sehnat výhodná práce. Waterford je říční přístav na jihovýchodě Irska.


Chtěli jsme se podívat po okolí a vystoupali na kopec za městem. I zde nás zarazil plot, který jsme přelezli, a pokračovali dále, další byl ještě u věžičky na vrcholu, i když nevím proč, protože za ním to vypadalo úplně stejně jako před ním:


Ale pohled na město byl odsud pěkný:
 
Také podél silnic se táhnou drátěné ploty, a když ne ploty, tak neproniknutelné keře.


U benzínových pump nenajdete toalety, takže při dlouhé jízdě autem si nemáte vůbec kde odskočit. Musíte vydržet do nejbližšího města a dojít si do hospody.
 
Nedaleko Waterfordu leží pohoří Comeragh Mountains, cestu na jeden z vrcholů rovněž lemují všudypřítomné ploty, které končí těsně nad srázem:
 

 


Jakýsi náznak lesa se rozkládá na východním pobřeží v magickém místě Raven Point.  Obklopuje rozlehlou pláž, kde jsme byli zcela sami a nepotkali ani živáčka.
 

Možná přesnější než les, by bylo označení háj, neboť zde rostou araukárie, teplomilné rostliny, které jsou u nás k mání jen v zahradnictví, a rozhodně nejsou typickým lesním porostem:
 


Na západním pobřeží se rozprostírá vápencová oblast Burren, kterou charakterizují „kamenná moře“,

 


obří balvany

 
 


megality, menhiry a dolmeny. Nejznámější je Poulnabrone.

Turistickou atrakcí měsíční krajiny Burren jsou Cliffs of Moher u Atlantiku.
 
 
 

 
Zaujalo mě, jak tu mají vyřešené zábrany. Jsou v podstatě zapuštěné do země, takže tráva na výše uvedených obrázcích je někde ve výši loktů.

Do země je zabudovaná i hospoda a kulturní centrum na vstupu k Moherským útesům a z budovy vidíte jen vstupní dveře ve svahu.

Západní pobřeží je drsné a syrové, avšak nádherné. Všude neustále fouká silný vítr a nad mořem se vznáší mlžný opar.

 

 
Ale nenechte se zmást. Na západě, na rozdíl od východního Dublinu, není vůbec chladno. Pevninu omývá teplý Golfský proud a převažuje přímořské podnebí. Začátkem dubna jsme zde chodili v tričku. Proto se zde daří i palmám a eukalyptům:

 

 

Nejvíce mě nadchly Purple Mountains. Úžasné hory s blankytnými jezery.  

 

 


Na stráních hor a u potoků nechybí ovce.

 


Glengarriff Woods je přírodní rezervace a Irové si tento jeden z mála lesů chrání jako oko v hlavě.

 







Zařazeno v kategorii Postřehy, Reportáže, cestování



Počet komentářů na “Irská krajina” - 4


    Agin   (10.8.2011 (20.07))

    Irskou krajinu vydej coby cestopis.....Já jsem uchvácena tou rozmanitostí a hodně mne překvapil ten velký rozdíl....na jedné straně drsná strohost, na druhé zase náruč skoro středozemní......a vůbec, máš schopnost zdatného průvodce.


    Radka V.   (11.8.2011 (19.54))

    Agin naprosto souhlasím..Eva předvádí kouzlo psaní..její reportáže z cest mě vcucnou a nepustí do konce o)))


    Agin   (11.8.2011 (20.19))

    Jasně....komu čest, tomu chvála....


    Eva   (11.8.2011 (21.30))

    moc vám oběma děkuji, mám radost, že to čtete, že vás to baví... agin, je to tak, na jedné straně palmy jak na Havaji na druhé straně kameny kam se podíváš...



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička